Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Μετατρέπει τα παπούτσια σε φορτιστές


Το κινητό σας τηλέφωνο σας πρόδωσε πάλι καθώς πηγαίνατε από το ένα ραντεβού στο άλλο; Ή μήπως σας εγκατέλειψε στη μέση ενός πολύ σημαντικού τηλεφωνήματος; Η συσκευή του Άντονι Μουτούα μπορεί να είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεστε: πρόκειται για ένα μικροτσίπ που φορτίζει τη συσκευή την ώρα που εσείς περπατάτε.Ο 24χρονος Κενυάτης κατασκεύασε ένα πολύ λεπτό «τσιπ κρυστάλλων», ενδεχομένως μια πιεζοηλεκτρική συσκευή, η οποία παράγει ενέργεια όταν ασκείται πάνω της πίεση.
Συνεπώς, μπορεί να τοποθετηθεί μέσα στη σόλα του παπουτσιού και με κάθε βήμα να παράγει ενέργεια, η οποία θα διοχετεύεται στο κινητό τηλέφωνο μέσω ενός καλωδίου. Η συσκευή δεν παύει να φορτίζεται όταν ο χρήστης μένει ακίνητος, αφού το τσιπ έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύει ενέργεια.
«Ο φορτιστής λειτουργεί με τη χρήση πίεσης: περπατώντας εσείς δημιουργείτε πίεση, η οποία με τη σειρά της παράγει ενέργεια. Όταν φθάσετε στον προορισμό σας μπορείτε να καθίσετε και να φορτίσετε το κινητό σας», συνοψίζει ο εφευρέτης του. Ο Μουτούα ευελπιστεί σε μαζική παραγωγή του τσιπ του, που όπως λέει μπορεί να φορτίσει πολλές συσκευές ταυτόχρονα.
Δεδομένης της χρησιμότητας της τεχνολογίας, η τιμή της είναι αρκετά προσιτή, περίπου στα 35 ευρώ, ενώ θα συνοδεύεται και από εγγύηση 2 ετών. Όπως μάλιστα διευκρινίζει ο Μουτούα, το τσιπ μπορεί να βγει στο εμπόριο σε μορφή τέτοια που να μεταφέρεται από το ένα παπούτσι στο άλλο.
Ο νεαρός Κενυάτης έλαβε ήδη περίπου 6.000 δολάρια από το αρμόδιο Συμβούλιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της χώρας του προκειμένου να εμπορευματοποιήσει τη δημιουργία του, μια εξέλιξη που μαζί με «την πιθανότητα ανοίγματος σε μια μεγαλύτερη αγορά, θα μπορούσε τελικά να ρίξει την τιμή αγοράς» ακόμη περισσότερο, σύμφωνα με τον ίδιο.
Το τσιο του Μουτούα έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από νέες τεχνολογίες φόρτισης που σύντομα ίσως «πρασινίσουν» τον κλάδο κινητής τηλεφωνίας. Ενδεικτικά, δύο φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν εφηύραν ένα σύστημα που επίσης τοποθετείται μέσα σε παπούτσια και το οποίο αξιοποιεί τη θερμοδυναμική ενέργεια που παράγεται με το περπάτημα.

athina984.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου