Όπως επισημαίνει, σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, το ΑΕΠ της χώρας θα υποχωρήσει 20%, ίσως και περισσότερο, ο πληθωρισμός μπορεί να αυξηθεί 40%-50%, το χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ θα εκτιναχθεί υψηλότερα του 200%.
«Κατακόρυφη ύφεση, πολύ μεγαλύτερη ανεργία και υψηλός πληθωρισμός δεν είναι καλά στοιχεία για την κοινωνική και πολιτική σταθερότητα. Αναμένεται αναταραχή στην Ελλάδα εάν εγκαταλείψει την ευρωζώνη», επισημαίνει.
Προσθέτει δε πως οι άμεσες επιδράσεις μιας εξόδου για τον ιδιωτικό κλάδο θα είναι μικρές, αλλά οι έμμεσες επιδράσεις θα είναι πολύ ισχυρές. Πιθανή εκροή κεφαλαίων, καταθέσεων και αυξημένη τραπεζική απομόχλευση.
Οι δυσμενείς επιπτώσεις για την Ελλάδα από μια έξοδο από το ευρώ, θα λειτουργήσουν ως προειδοποίηση για τους κινδύνους από περαιτέρω εξόδους και μπορεί να δράσει ως καταλύτης για περισσότερη ενοποίηση.
«Μετά από το αρχικό πολύ ισχυρό σοκ, μια έξοδος της Ελλάδας, που παραμένει έτσι κι αλλιώς μια εθνική απόφαση, μπορεί να έχει μια πολύ πιο θετική επίδραση στην ΕΕ από αυτή που αναμένουν οι αγορές βραχυπρόθεσμα».
Όπως τονίζει, ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στα «βάρβαρα» σχέδια λιτότητας για την Ελλάδα και ζήτησε να ακυρωθούν οι συμφωνίες. Επίσης, οι ηγέτες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που είδαν την υποστήριξη για τα κόμματά τους να υποχωρεί από τη λαϊκή αντίδραση στη λιτότητα, θα θέλουν να έχουν ένα λιγότερο σκληρό πρόγραμμα από αυτό που έχουν υπογράψει.
Την ίδια στιγμή, επισημαίνει, η υπομονή της ΕΚΤ με την Ελλάδα έχει μειωθεί, και αν και η ΕΚΤ δεν έχει την εξουσία να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ, η άρνησή της να χρηματοδοτήσει το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα, μπορεί πολύ γρήγορα να προκαλέσει την εμφάνιση «ελληνικών ευρώ». Εάν δεν χορηγηθούν τα κεφάλαια της Τρόικας, μπορεί η κυβέρνηση να αναγκαστεί να τυπώσει IOUs που ουσιαστικά θα είναι ένα νέο νόμισμα».
Προσθέτει ακόμη πως «αμέσως μόλις αυτό συμβεί, το «νέο νόμισμα» θα διαπραγματεύεται με discount έναντι του ευρώ και επειδή θα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα φυγής καταθέσεων, θα αποτραπεί με πάγωμα καταθέσεων και με έλεγχο των κεφαλαίων.
«Ουσιαστικά, η Ελλάδα θα έχει εγκαταλείψει το ευρώ, ενώ το νομικό διαζύγιο και η διευθέτηση για τα assets θα κανονιστεί αργότερα».
«Ο κ. Τσίπρας εννοεί αυτά που λέει ή ελπίζει ότι η σκληρή αυτή γραμμή θα του δώσει μεγαλύτερο ποσοστό στις επόμενες εκλογές που μπορεί να διεξαχθούν στα μέσα του επόμενου Ιουνίου; Πώς θα ψηφίσει η Ελλάδα την επόμενη φορά και τι θα κάνει η κυβέρνηση; Ειλικρινά, δεν ξέρουμε.
capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου