Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Πάνω από 500 εκατ. ευρώ φεύγουν καθημερινά από τις ελληνικές τράπεζες


Με εκροές καταθέσεων της τάξεως των 500 ως 800 εκατομμύρια ευρώ ημερησίως βρίσκονται αντιμέτωπες τις τελευταίες μέρες οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμων τραπεζιτών στο Reuters. Οι εκροές στις μεσαίες και τις μικρότερες τράπεζες ανέρχονται στα 10-30 εκατ. ευρώ. Ένας από τους τραπεζίτες είπε ότι οι αποσύρσεις ήταν ιδιαίτερα αυξημένες την Τρίτη. "Αυτό περιλαμβάνει απόσυρση καταθέσεων, εμβάσματα, επενδύσεις σε αμοιβαία, διαχείριση διαθεσίμων, γερμανικά Bunds, αμερικανικά ομόλογα και ομόλογα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων", είπε τραπεζίτης, που ζήτησε την ανωνυμία του.

'Αλλος τραπεζίτης είπε ότι οι εκροές είναι διαχειρίσιμες και καλύπτονται από το ELA. (Αρρωγή Επίγουσας Ρευστότητας)«Έχουμε σταθερή εκροή σε καθημερινή βάση, η οποία είναι διαχειρίσιμη και καλύπτεται άνετα από το ELA», δήλωσε ο τραπεζίτης. Η τρέχουσα τάση περιλαμβάνει και καταθέτες που προχωρούν σε αναλήψεις ακόμη και των 3.000 ευρώ, ποσό, που υπολείπεται σημαντικά του μέσου επιπέδου του ύψους ανάληψης που το τελευταίο διάστημα έχει υποχωρήσει στα 20.000 ευρώ.  
Οι όποιες ανησυχίες για τη διατήρηση ή όχι του ευρώ και για τη σταθερότητα της αγοράς, επηρεάζουν πλέον και το μικρό καταθέτη, αφού οι μεγάλοι καταθέτες «έχουν μεταναστεύσει» χρηματοοικονομικά εδώ και καιρό. Αυτό τον παράγοντα θέτουν ως πρώτου κινδύνου οι τραπεζίτες, που προσπαθούν να συγκρατήσουν φαινόμενα πανικού, επικαλούμενοι και θέματα ασφαλείας (ειδικά μετά την αύξηση των κλοπών). Οι καταθέσεις δεν κινδυνεύουν, επισημαίνουν τραπεζικοί παράγοντες, που επισημαίνουν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος θα ήταν για τις τράπεζες ένα μαζικό κύμα φυγής κεφαλαίων.   
Με τα σενάρια εξόδου της χώρας από το ευρώ να εντείνονται εν όψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου, ο ρυθμός των αναλήψεων έχει ενταθεί, σημειώνουν. Η εκροή καταθέσεων από τον Ιανουάριο του 2010 υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 71,5 δισ. ευρώ.


Πηγές:  Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου