Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

«ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΑΙΜΑ» ΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΩΣ ΓΑΛΛΟ ΠΡΟΕΔΡΟ Τα βιβλία που «καίνε» τον Νικολά Σαρκοζί


Τα βιβλία που «καίνε» τον Νικολά Σαρκοζί
Tον μπελά του φαίνεται πως έχει βρει ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, αφού κάθε λίγο και λιγάκι ένα νέο βιβλίο έρχεται να αποκαλύψει μυστικά, που ο ίδιος δεν θα ήθελε ποτέ να δουν το φως της δημοσιότητας.
Τελευταίος «πονοκέφαλος» του απερχόμενου προέδρου είναι το βιβλίο της πρώην υπουργού Υγείας της κυβέρνησής του, Ροζελίν Μπασελό με τίτλο «Φωτιά και αίμα. Οι κρυφές ατζέντες μιας επικίνδυνης προεδρικής θητείας»(A feu et à sang. Carnets secrets d'une présidentielle de tous les dangers). Σε αυτό αποκαλύπτεται το «κουτσομπολιό» του για την γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, την οποία χαρακτήρισε «κακοντυμένη», αναφέροντας αρκετές από τις συνήθειές της.
Λίγες εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές κυκλοφόρησε το βιβλίο της συντηρητικής δημοσιογράφου Καθρίν Νεΐ, με τίτλο «Ο παρορμητικός» (L’Impétueux), εμφανίζοντας τον Σαρκοζί ως «θύμα του έρωτα», αφού δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τη φυγή της πρώην συζύγου του Σεσιλιά, σε μια προσπάθεια να τον εμφανίσει ως ευαίσθητο στα μάτια των ψηφοφόρων. Παράλληλα, τον παρουσιάζει ιδιαίτερα αυταρχικό και προσβλητικό απέναντι στους συνεργάτες του.

Η ημέρα της εκλογής του, στις 6 Μαΐου του 2007, ήταν «η πιο θλιβερή ημέρα της ζωής του», όπως ο ίδιος εκμυστηρεύτηκε σε έναν στενό του φίλο, αφού η πρώην σύζυγός του, είχε ξεκαθαρίσει ότι με τη νίκη του θα έφευγε από κοντά του.
 
Ένα ακόμη βιβλίο που παρουσιάζει μία σκοτεινή εικόνα του πρώην γάλλου προέδρου είναι αυτό της Μαρί-Σεσίλ Γκιγιόμ, με τίτλο «Ο Μονάρχης, ο Γιός του και το Τσιφλίκι του» (Le monarque, son fils, son fief). Η συγγραφέας παρουσιάζει τον Σαρκοζί ως «τύρρανο», «εκδικητικό» και ότι «διψασμένο για εξουσία».

Η Γκιγιόμ δούλευε για τον βουλευτή του UMP, Πατρίκ Ντεβετζάν, στο προάστιο Hauts-de-Seine, προπύργιο του Σαρκοζί. Η συγγραφέας χαρακτηρίζει, επίσης, «δελφίνο» τον γιό του Σαρκοζί, Ζαν, κατηγορώντας τον για νεποτισμό, αφού προσπάθησε να αποκτήσει εξουσία μόλις στα 23 του χρόνια, εκμεταλλευόμενος την ιδιότητα του πατέρα του.
Τρεις γάλλοι δημοσιογράφοι, η Ολίβια Ρεκασέν, ο Ντιντιέ Αζού και ο Κροστόφ Λαμπέ, κυκλοφόρησαν το βιβλίο «Ο κατάσκοπος του προέδρου» (L'espion du président). Σε αυτό, παρουσίαζαν τον επικεφαλής της γαλλικής υπηρεσίας αντικατασκοπίας, Μπερνάρ Σκαρσινί, ως όργανο του Σαρκοζί, γεγονός που προκάλεσε και την «έκρηξή του».

Ο Νικολά Σαρκοζί πραγματοποίησε (μαζί με την Κάρλα Μπρούνι) μια προεδρική θητεία ιδιαίτερα σπάταλη, αφού ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας έχει μια αδυναμία προς τις πολυτέλειες. Αυτό το αντικείμενο είχε το βιβλίο του σοσιαλιστή Ρενέ Ντοζιέρ, με τίτλο «Χρήματα του Κράτους» (L'Argent de l'Etat) στο οποίο αναφέρονται τα υψηλά έξοδα της προεδρίας Σαρκοζί, κι ενώ την ίδια ώρα, οι περικοπές στο Δημόσιο κλιμακώνονταν.

 Είναι σίγουρο ότι ο τέως γάλλος πρόεδρος μάλλον θα... τρέχει να κρυφτεί όποτε ακούει για έκδοση κάποιου νέου βιβλίου, αφού το ζήτημα των ακριβών συνηθειών του προεδρικού ζεύγους είχε σκανδαλίσει αρκετές φορες τη γαλλική κοινή γνώμη. Κάτι μας λέει ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα, αφού φαίνεται πως ο Νικολά Σαρκοζί είχε αρκετά να κρύψει...

newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου