Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Βενιζέλος: Θα παρακολουθούμε και θα παρεμβαίνουμε

Βενιζέλος: Θα παρακολουθούμε και θα παρεμβαίνουμε
Η κρίσιμη διπλωματική προσπάθεια στην οποία αποδύεται η κυβέρνηση για την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης δεν εμποδίζει τον Ευάγγελο Βενιζέλο να ανοίξει και το μέτωπο για την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ. Παρακολουθεί και στηρίζει την κυβερνητική στρατηγική. Συνδράμει στους χειρισμούς του επιτελείου της. Ομως, στην παρούσα φάση θεωρείται επείγουσα και η ανάγκη να τεθούν οι βάσεις για την αναγέννηση του κόμματος.

Μία εβδομάδα μετά τις επαναληπτικές εκλογές και λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, όπου οι ισχυροί της Ευρώπης θα εστιάσουν την προσοχή τους στο ελληνικό ζήτημα, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται μπροστά σε σημαντικά πολιτικά διλήμματα. Επιλέγει τις προτεραιότητες για τις επόμενες εβδομάδες. Ο αγώνας που ξεκινά είναι με μία έννοια «διμέτωπος». Ο Ευ. Βενιζέλος δεν πρόκειται να εγκαταλείψει -τώρα- την προσπάθεια που πρέπει να δώσει η χώρα και περιέγραψε στην επιστολή του που έλαβαν προεκλογικά οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί.
Ταυτόχρονα, όμως, θεωρεί ότι πρέπει να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις και παλινωδίες στην ανασύσταση της παράταξης, στηρίζοντας κατ' αρχάς ριζικές αλλαγές στο κόμμα του. Από αύριο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δώσει δείγματα γραφής για το τι θα επακολουθήσει. Εμφαση θα δώσει αυτήν την εβδομάδα στον έλεγχο των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ με τη συνδρομή διεθνούς οίκου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό το Σαββατοκύριακο θα είναι και περισυλλογής για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, και ο Ευ. Βενιζέλος θα αποφασίσει για το εύρος και τον προσανατολισμό της «επίθεσης» σε όλα τα επίπεδα.
Νέο πλαίσιο
Στενοί συνεργάτες του, αναγνωρίζοντας ότι ενίοτε δεν τους ενημερώνει για κεντρικές επιλογές του, υποστηρίζουν ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ σχεδόν έχει ολοκληρώσει σχέδιο (τουλάχιστον) τριών μηνών. Περιλαμβάνει «κεφάλαια» για τη συμμετοχή του στην Ομάδα κρούσης στην Ευρώπη και την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ. Οπως δηλώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο «Εθνος της Κυριακής», η νέα κυβέρνηση μπορεί να διεκδικήσει και να πετύχει την παράταση του χρόνου για τη δημοσιονομική προσαρμογή, την αναγκαία και ικανή συνθήκη δηλαδή για τη διαμόρφωση ενός βελτιωμένου πλαισίου:
«Το κρίσιμο ζήτημα των επόμενων εβδομάδων είναι η συζήτηση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης, κυρίως για την παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής. Μόνο μετά από αυτό, θα έχει αποσαφηνιστεί το μακροοικονομικό και δημοσιονομικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο μπορεί να κινηθεί η χώρα και άρα η νέα κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ, έχοντας πλήρη συνείδηση της εθνικής του ευθύνης, αποφάσισε να μετάσχει και να στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης».
Είναι αυτονόητο ότι ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος δεν πρόκειται να απενεργοποιήσει το δίκτυο επαφών του με τους ισχυρούς της Ευρώπης. Ως υπουργός Οικονομικών, στην «καυτή» περίοδο κατά την οποία συζητείτο η παραμονή της χώρας στο ευρώ και επιτεύχθηκε τελικώς το κούρεμα του χρέους, ο κ. Βενιζέλος απέκτησε διασυνδέσεις με τις πολιτικές και οικονομικές ηγεσίες της Ευρώπης. Δεν ήταν τυχαίο ότι ο νέος Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, «έσπασε» το πρωτόκολλο και υποδέχθηκε τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ στα Ηλύσια Πεδία - ούτε ότι κλείστηκε ραντεβού με τον κ. Μάριο Μόντι (τον Ιταλό πρωθυπουργό, με τον οποίο διατηρεί φιλική σχέση η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου επίσης) λίγες ημέρες πριν από τις επαναληπτικές εκλογές.

Η ατζέντα
Οι ίδιοι άνθρωποι τηλεφώνησαν στον κ. Βενιζέλο το επόμενο... λεπτό των ελληνικών εκλογών για να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Αυτό βέβαια που αποτελεί προτεραιότητα στην ατζέντα των κορυφαίων της Ευρώπης είναι η τήρηση των δεσμεύσεων της Ελλάδας σχετικά με το μνημόνιο - είναι κατ' αυτούς και η αφετηρία για την όποια συζήτηση περί βελτίωσης των δυσμενών όρων του μνημονίου. Δεν σημαίνει φυσικά ότι κατά τη Σύνοδο Κορυφής την προσεχή Πέμπτη η Ευρώπη δεν θα καθίσει στο τραπέζι να συζητήσει για όλες τις παραμέτρους που αγγίζουν ένα μικρό «θαύμα» για την αναπτυξιακή προοπτική μιας μικρής χώρας του Νότου, όπως η Ελλάδα.
ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ
«Προτεραιότητα η ανασύσταση της παράταξης»
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η Ιπποκράτους δεν είναι διατεθειμένη να αποποιηθεί την ευθύνη για ουσιαστική «αντιπολίτευση» στην κυβέρνηση - ειδικά αν αποκλίνει από τους στόχους που έχουν συνυπογράψει οι ηγέτες των κομμάτων που τη στηρίζουν.
Είναι έμμεση αλλά σαφέστατη η προειδοποίηση του κ. Βενιζέλου διά της σημερινής δήλωσής του. «Θα παρακολουθούμε την εφαρμογή του συμφωνημένου πλαισίου στενά και θα παρεμβαίνουμε σε κάθε περίπτωση απόκλισης - αυτό αφορά στη στελέχωση και την καθημερινή λειτουργία της κυβέρνησης και του κράτους, με κριτήριο το δημόσιο συμφέρον, τη νομιμότητα και την αξιοκρατία, το νομοθετικό έργο και τη διοικητική πρακτική», επισημαίνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Υπενθυμίζει ότι όλα τα παραπάνω συνδέονται άμεσα με το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της χώρας (για την απασχόληση με την ανεργία να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, την ανάπτυξη κ.ά.), που απαίτησε -με λίγα λόγια- ο λαός με την ψήφο του και την υπόδειξη συνεργασίας των κομμάτων.
Πριν από την προειδοποίηση, υπογραμμίζεται και η αιχμή του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου για τη λογική που υιοθέτησε ο Αντώνης Σαμαράς για τη συγκρότηση της κυβέρνησής του. «Δεν μας ζητήθηκε μεγαλύτερη συμμετοχή», αποκαλύπτει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, που πάντως δεν είχε στο δικό του πλάνο... φιλόδοξα σχέδια για τη διαχείριση της κυβερνητικής καθημερινότητας - εκτιμώντας ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πάρει άλλα μηνύματα από το εκλογικό αποτέλεσμα: «Το ΠΑΣΟΚ, ανταποκρινόμενο στο φρόνημα του εκλογικού σώματος, δίνει προτεραιότητα στην ανασύσταση της παράταξης».
Η ΔΗΛΩΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
«Το κρίσιμο ζήτημα των επόμενων εβδομάδων είναι η συζήτηση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης, κυρίως για την παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.
Μόνο μετά από αυτό θα έχει αποσαφηνιστεί το μακροοικονομικό και δημοσιονομικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο μπορεί να κινηθεί η χώρα και άρα η νέα κυβέρνηση.
Το ΠΑΣΟΚ, έχοντας πλήρη συνείδηση της εθνικής του ευθύνης, αποφάσισε να μετάσχει και να στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης.

Το ΠΑΣΟΚ, ανταποκρινόμενο στο φρόνημα του εκλογικού σώματος, δίνει προτεραιότητα στην ανασύσταση της παράταξης και όχι στην καθημερινή διαχείριση του κυβερνητικού έργου. Γι' αυτό και αποφάσισε να μετάσχει με εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα στην κυβέρνηση. Δεν μας ζητήθηκε, άλλωστε, μεγαλύτερη συμμετοχή.
Υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να εφαρμόσει το συμφωνημένο μεταξύ των τριών κομμάτων προγραμματικό πλαίσιο. Αυτό ανταποκρίνεται πλήρως στις προγραμματικές εξαγγελίες και δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ.
Θα παρακολουθούμε την εφαρμογή του πλαισίου αυτού στενά και θα παρεμβαίνουμε σε κάθε περίπτωση απόκλισης. Αυτό αφορά τη στελέχωση και την καθημερινή λειτουργία της κυβέρνησης και του κράτους, με κριτήριο το δημόσιο συμφέρον, τη νομιμότητα και την αξιοκρατία. Αφορά το νομοθετικό έργο και τη διοικητική πρακτική. Κυρίως, όμως, αφορά οτιδήποτε συνδέεται με το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της χώρας, με την ανάσχεση της ύφεσης και της ανεργίας και με την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Αυτό είναι που ενδιαφέρει τον κόσμο. Αυτό ζήτησε ο ελληνικός λαός με την ψήφο του».
ΒΗΜΑ ΒΗΜΑ
Ο οδικός χάρτης για τις αλλαγές στο κόμμα
Θα... διαλύσει το κόμμα; Από το επιτελείο του Ευάγγελου Βενιζέλου η διευκρίνιση παραπέμπει:

1 Στην πλήρη ενεργοποίηση της 32μελούς Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η σύνθεση της οποίας είναι πια πολύ διαφορετική από την προηγούμενη. Απαρτίζεται στην πλειοψηφία της από λιγότερο προβεβλημένους βουλευτές, από τρεις γυναίκες (τις κυρίες Χριστοφιλοπούλου, Γκερέκου και Τζάκρη) και με προφίλ που δεν βασίζεται σε συγκροτημένες εσωκομματικές τάσεις ακόμη. Ολες οι πληροφορίες σημειώνουν ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα αποδείξει άμεσα ότι ο πρώτος ρόλος «ανήκει» στην ΚΟ, την οποία θα καλεί συχνά σε συνεδριάσεις επί όλων των θεμάτων. Στόχος του να διαμορφώσει μαζί με τους βουλευτές «κοινή γραμμή» και να συζητήσει ανοιχτά για τις προτεινόμενες αλλαγές - από την ενδεχόμενη αλλαγή ονόματος και συμβόλου του κόμματος, μέχρι την προετοιμασία του Συνεδρίου που ίσως αναβληθεί για το... βάθος του φθινοπώρου.
2 Στον ορισμό Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ), όπου η Ιπποκράτους προσανατολίζεται στην αξιοποίηση νέων στελεχών και όχι στη συμμετοχή κορυφαίων. Ταυτόχρονα, δεν αποκλείεται να αντικαταστήσει τη σημερινή επταμελή άτυπη γραμματεία (Χρυσοχοΐδης, Λοβέρδος, Σκανδαλίδης, Ανδρουλάκης, Γεννηματά, Διαμαντοπούλου) με μία Πολιτική Επιτροπή, όπου θα συμμετάσχουν επίσης σε μεγάλο αριθμό στελέχη της νέας γενιάς και κυρίως από περιοχές που το κόμμα δεν έχει βουλευτική εκπροσώπηση.
3 Στο ξεκαθάρισμα των σχέσεων με στελέχη που κατά την ηγεσία δεν επιθυμούν την πραγματική «συμβίωση» και βάλλουν εναντίον της Ιπποκράτους με κάθε ευκαιρία. Θα κάνει διαγραφές; «Το υπό ανασύσταση κόμμα δεν μπορεί να διαγράψει αλλά να εγγράψει νέα μέλη και μόνο», είναι η άποψη στελεχών της Ιπποκράτους, που όμως δεν αποκλείουν από το νέο ξεκίνημα που σχεδιάζεται πρώην υπουργούς και στελέχη που επιδιώκουν να συμμετάσχουν ενεργά στη νέα προσπάθεια, έστω κι αν κατά την προεκλογική περίοδο για διαφορετικούς λόγους ο καθένας είχε «χαλαρή» συμμετοχή.
Η επιχείρηση-προσέγγιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (των 33 μελών μαζί με τον αρχηγό) πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Είναι το μοναδικό όργανο εν ενεργεία του ΠΑΣΟΚ αυτήν τη στιγμή. Ούτε έχει διαλυθεί ούτε... αυτοδιαλυθεί κατά τις προεκλογικές εικασίες.

Μετεκλογικά και αφού μετρήθηκαν οι «σταυροί» στις εκλογικές περιφέρειες, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έλαβε εισηγήσεις συνεργατών της, οι οποίες άρχιζαν και τελείωναν με «παραινέσεις» για «σφιχταγκάλιασμα» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας; Γιατί; Διότι δεν υπάρχει ηγεσία που να μην θέλει να νιώθει έστω ότι «ελέγχει» την Κοινοβουλευτική της Ομάδα.
Οπως εξηγεί δε εν συνεχεία έμπειρο στέλεχος, το ΠΑΣΟΚ μετά τη μεγάλη ήττα έχει πια πολλούς λόγους για εσωκομματικό... πόλεμο. Από την άλλη πλευρά, η ανακοίνωση του ίδιου του Ευ. Βενιζέλου ότι διαλύει τις οργανώσεις προκάλεσε αναταραχή και αβεβαιότητα για τις επόμενες κινήσεις, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να «ξαναβρίσκονται» ομάδες στο ΠΑΣΟΚ - όχι απαραίτητα με διάθεση κατανόησης των αποφάσεων της ηγεσίας.
Η... γεωγραφία
Να σημειωθεί, επίσης, ότι η σημερινή Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν αποτελείται μόνο από «Χμερ» του Ευ. Βενιζέλου, αλλά και από βουλευτές που έχουν επικοινωνία με άλλα κορυφαία στελέχη, όπως π.χ. με τον Α. Λοβέρδο.
Κατά τα... ειωθότα, πάντως, στελέχη και βουλευτές θα αναμένουν τις εξελίξεις από τον βαθμό αποτελεσματικότητας της κυβερνητικής πολιτικής, έτσι ώστε με μεγαλύτερη ασφάλεια να αυτοπροσδιοριστούν.

Η Ιπποκράτους βέβαια δεν πρόκειται να μείνει αμήχανη και με σταυρωμένα χέρια. Σχεδιάζει μπαράζ πρωτοβουλιών ίσως και μέσα στο καλοκαίρι. Εμπειρα στελέχη επί των εσωκομματικών διαδικασιών υποστηρίζουν και καταθέτουν τις απόψεις τους στον 6ο όροφο της Ιπποκράτους, ότι η Συνδιάσκεψη ή το Συνέδριο πρέπει να γίνουν εφόσον δεν υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα γύρω από εκλογικές διαδικασίες.
Για να προταθεί η εκλογή νέου Γραμματέα, για παράδειγμα, πρέπει προηγουμένως να έχουν εξασφαλιστεί οι συσχετισμοί υπέρ ?όπως επισημαίνουν- του προσώπου που περιβάλλει με εμπιστοσύνη ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.
Ο στόχος
Επιχείρηση Κεντροαριστερά
«Είναι πολύ νωρίς ή πολύ αργά!». Η φράση αφορά το... εκκρεμές της σκέψης της Ιπποκράτους, όπου στελέχη και βουλευτές υποβάλλουν προτάσεις για την «επόμενη μέρα» της Κεντροαριστεράς και με την πεποίθηση ότι υπό συγκεκριμένες συνθήκες το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αποκτήσει σύντομα και ξανά ηγεμονικό ρόλο.
Είναι πασιφανές ότι το γεγονός της «σύγκρουσης» του ΠΑΣΟΚ με τη ΔΗΜΑΡ ελάχιστες ώρες μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης (για το αν είπαν-ξείπαν και το όποιο non paper διανεμήθηκε με το «αξίωμα» ότι ο Ευ. Βενιζέλος δεν διαπραγματεύτηκε υπέρ της συμμετοχής προσώπων, ενώ ο Φ. Κουβέλης επίσης απέκλεισε κοινοβουλευτικούς) φέρνει πιο κοντά την προσεχή αναμέτρηση των «γειτόνων».

Το ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσει άμεσα να καλέσει σε διάλογο με αφορμή επιμέρους θέματα και ατζέντα τη ΔΗΜΑΡ, με στόχο να τη «ρωτήσει» για την «επόμενη μέρα» και τη στάση της. Στην πραγματικότητα το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα με πλούσια εμπειρία αν και με φτωχό ποσοστό πλέον, δείχνει ότι έχει τη «διορατικότητα» να προηγηθεί με παρεμβάσεις των εξελίξεων που φέρνει μαζί της η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ.
Στελέχη για την ακρίβεια δίπλα στην ηγεσία θεωρούν ότι αν η διαπραγμάτευση με τους εταίρους αποτύχει (καθώς οι προσδοκίες είναι μεγάλες), τότε το κόμμα του κ. Τσίπρα θα «ξαναβγεί στους δρόμους» διεκδικώντας με κάθε τρόπο την αποδόμηση της σημερινής διακυβέρνησης και την αναρρίχηση του ΣΥΡΙΖΑ (με τον λαό) στην εξουσία.
Φώφη Γιωτάκη
fofig@pegasus.gr
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου