Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

«Δεν φτάνουν τα λεφτά» Λιτότητα και για τους νομπελίστες με περικοπή του χρηματικού έπαθλου


O Άλφρεντ Νόμπελ, Σουηδός βιομήχανος και εφευρέτης της πυρίτιδας, πέθανε το 1896
Βλέποντας το κληροδότημα του αείμνηστου Άλφρεντ Νόμπελ να αρχίζει να εξανεμίζεται, το Ίδρυμα Νόμπελ ανακοίνωσε ότι μειώνει κατά 20% το χρηματικό έπαθλο που απονέμεται στους νομπελίστες.

Οι επιστήμονες που βραβεύτηκαν με τα φετινά Νόμπελ, τα οποία θα παραλάβουν στις τελετές απονομής που πραγματοποιούνται το Δεκέμβριο στη Στοκχόλμη και το Όσλο, θα είναι οι πρώτοι που θα υποστούν την περικοπή: αντί για τις 10 εκατ. σουηδικές κορώνες (1,2 εκατ. ευρώ) που πήραν οι περυσινοί νικητές, θα λάβουν μόνο 8 εκατ. κορώνες (1,1 εκατ. ευρώ).

Το Ίδρυμα Νόμπελ, το οποίο ιδρύθηκε το 1900, εξήγησε ότι οι δαπάνες για τα βραβεία έχουν ξεπεράσει τα έσοδα από τους τόκους και τις επενδύσεις του αρχικού κεφαλαίου κατά την περασμένη δεκαετία, καθιστώντας αναγκαία τη μείωση.

«Έχουμε κάνει μία αξιολόγηση που επιτάσσει την έγκαιρη λήψη μέτρων» δήλωσε στο Reuters ο εκτελεστικός διευθυντής του ιδρύματος Λαρς Χάικενστεν.

Πρόσθεσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για περιορισμό και των διοικητικών δαπανών και των εξόδων για τις τελετές απονομής.

in.gr

1 σχόλιο: