Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

ΣΥΡΙΖΑ: Ακύρωση μνημονίου και «δίκαιη ανάπτυξη»


Η ΠΡΩΤΗ πράξη της κυβέρνησης της Αριστεράς αμέσως μόλις συγκροτηθεί η νέα Βουλή θα είναι η ακύρωση των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων και η αντικατάστασή τους με ένα «εθνικό σχέδιο ανόρθωσης για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη δίκαιη δημοσιονομική εξυγίανση», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζοντας το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο –όπως υπογράμμισε– θα εφαρμόσει «το άξιο και εξειδικευμένο στελεχικό δυναμικό, κορυφαίοι επιστήμονες και πανεπιστημιακοί, με διεθνή καταξίωση, πολιτική εμπειρία και αγωνιστική ετοιμότητα» που διαθέτει το κόμμα.



 «Το μνημόνιο ή το εφαρμόζεις ή το ακυρώνεις. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν θέλουν να το ακυρώσουν για να το εφαρμόσουν. Εμείς θα το ακυρώσουμε», τόνισε, επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι «πρόγραμμα αξιοπρέπειας και ελπίδας για το λαό και τον τόπο». 
Σημείωσε ότι θα προχωρήσει με επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης και αναδιαπραγμάτευση του χρέους με μορατόριουμ στην πληρωμή τόκων.


Μεταξύ άλλων, προανήγγειλε: 
•    Την κατάργηση άμεσα της πράξης με την οποία μειώθηκαν ο κατώτερος μισθός κατά 22% (32% για τους νέους μέχρι 25 ετών), καθώς και τα επιδόματα ανεργίας, ασθένειας και μητρότητας και καταργήθηκαν οι συλλογικές συμβάσεις
•    Την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και του επιδόματος ανεργίας στα 461,5 ευρώ, το οποίο θα χορηγείται για διπλάσιο χρόνο από το σημερινό (δύο χρόνια)
•    Την άρση της κατάργησης της μετενέργειας και την επαναφορά της υποχρεωτικής επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων
•    Την κατάργηση των χαρατσιών για τα μικρομεσαία εισοδήματα
•    Τη φορολόγηση του πλούτου και των υψηλών εισοδημάτων για την αύξηση των εσόδων από άμεσους φόρους κατά 4% του ΑΕΠ σε ορίζοντα τετραετίας, καθώς υστερούν σημαντικά από το μέσο όρο της ευρωζώνης (41% του ΑΕΠ έναντι 45%) 
•    Τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών και την αλλαγή των συντελεστών με προσαρμογή τους στα επίπεδα της ΕΕ και την επανεξέταση όλων των ειδικών φορολογικών καθεστώτων με σταδιακή μείωση του ΦΠΑ, ιδιαίτερα σε είδη λαϊκής κατανάλωσης. Επίσης έκανε λόγο για άμεση μείωση του ΦΠΑ στο χώρο της εστίασης και τον τουρισμό
•    Την επανεξέταση, από μηδενική βάση, των σχέσεων ανάμεσα στο κράτος, τη ναυτιλία και τον εφοπλιστικό κόσμο, με στόχο τη κατάργηση των προκλητικών –όπως τις χαρακτήρισε– 58 διαφορετικών φοροαπαλλαγών
•    Την άμεση κατάρτιση περιουσιολογίου
•    Την εθνικοποίηση των τραπεζών. Ειδικότερα υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει την ευθύνη «να εθνικοποιήσουμε και ακολούθως να κοινωνικοποιήσουμε, δηλαδή να θέσουμε υπό δημόσιο κοινωνικό και διαφανή έλεγχο τις τράπεζες που ανακεφαλαιοποιούνται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
•    Τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης, με πόρους τόσο από εσωτερικές όσο και από εξωτερικές πηγές, με δημιουργία όρων για την επιστροφή καταθέσεων και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, με αύξηση των πόρων από τη ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος για την αναπτυξιακή αναδιανομή του πλούτου, με πάταξη της εισφοροδιαφυγής, αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και των υδρογονανθράκων, υπογραφή διμερούς συμφωνίας με την Ελβετία για τη φορολόγηση των εκεί καταθέσεων Ελλήνων πολιτών. Παράλληλα έκανε λόγο για επανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ
•    Τη σταθεροποίηση των πρωτογενών δαπανών με άμεσο «πάγωμα» των μειώσεων σε κοινωνικές δαπάνες, μισθούς και συντάξεις, ριζική επανεξέταση και ανακατανομή των δημοσίων δαπανών, ενίσχυση της κεντρικής αρχής κρατικών προμηθειών, επέκταση των ρυθμίσεων που εξυπηρετούν τον άμεσο έλεγχο των δαπανών.
Αναφορικά με το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι για την αντιμετώπισή του «απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ανάληψη διεθνών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των αιτιών των μετακινήσεων πληθυσμών». Πάντως στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπεται σταδιακή παραχώρηση ταξιδιωτικών εγγράφων στους μετανάστες, νομιμοποίηση όσων ζουν και εργάζονται στη χώρα και πάταξη των κυκλωμάτων trafficking.
Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε ότι θα ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες για την υπογραφή διμερών συμφωνιών με τις ενδιαφερόμενες γειτονικές χώρες για την κατοχύρωση δικαιώματος στην οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και ότι θα προταθεί στην κυβέρνηση Ερντογάν μορατόριουμ στις περαιτέρω αγορές μείζονων αμυντικών συστημάτων.


Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που αφορά τη δημόσια ασφάλεια, το οποίο παρουσίασε η Σοφία Σακοράφα, περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η διάλυση των ΜΑΤ και η απαγόρευση της οπλοφορίας κατά την αστυνόμευση διαδηλώσεων και συλλαλητηρίων. 
Ολοκληρώνοντας είπε: «Δεν ισχυριζόμαστε πως λεφτά υπάρχουν. Διαβεβαιώνουμε, όμως, ότι πόροι μπορούν να εξοικονομηθούν. Χωρίς τις στυγνές περικοπές του μνημονίου». 


express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου