Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Der Spiegel: Δημιουργία Ευρώπης δύο ταχυτήτων


Der Spiegel: Δημιουργία Ευρώπης δύο ταχυτήτων

Σχέδιο το οποίο θα αλλάξει ριζικά τη ροή και το ύψος των ευρωπαϊκών κονδυλίων που διατίθενται σε κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, τροποποιώντας παράλληλα μια για πάντα τον τρόπο λήψης αποφάσεων για τον σχηματισμό των ετήσιων προϋπολογισμών από τις εθνικές κυβερνήσεις, επεξεργάζονται κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «der Spiegel».

Απώτερος στόχος… η αποφυγή δημιουργίας «νέων χρεών» και επανάληψης του «ελληνικού», «ιρλανδικού» και «πορτογαλικού» φαινομένου.


Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jose Manuel Barroso, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy, ο πρόεδρος του Eurogroup, Jean-Claude Yunker και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi προσπαθούν να συγκροτήσουν ένα πλάνο δημοσιονομικής διαχείρισης, προσαρμοσμένο στις επιταγές της πολιτικής-λιτότητας της Γερμανίας, το οποίο θα αφήνει ελεύθερα προς διαχείριση μόνον εκείνα τα χρηματικά κονδύλια, που προέρχονται από τα έσοδα της κάθε χώρας.

Σε περίπτωση που κάποιο κράτος-μέλος της Ευρωζώνης χρειάζεται περισσότερα χρήματα για την κάλυψη των αναγκών του προϋπολογισμού, τότε θα καταθέτει επίσημο αίτημα στο Eurogroup, το οποίο στη συνέχεια θα κρίνει του κατά πόσο η σχετική ανάγκη μπορεί να καλυφθεί ή όχι.

Η ισχυρή ομάδα υπουργών, που θα αποφασίζει, θα διευθύνεται από έναν πρόεδρο, ο οποίος τελικά θα μπορούσε να αναδειχθεί Ευρωπαίος υπουργός οικονομικών. Η ίδια ομάδα θα ελέγχεται από ένα νέο ευρωπαϊκό όργανο, στο οποίο θα μετέχουν οι εκπρόσωποι των εθνικών Κοινοβουλίων.

Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό, το μοντέλο, το οποίο προωθούν οι τέσσερις αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, καταλήγει σε έναν ευρωπαϊκό σύνδεσμο ευθύνης.

Αυτό όμως προϋποθέτει την εκχώρηση σημαντικού μέρους της εθνικής κυριαρχίας των κρατών-μελών σε ευρωπαϊκούς θεσμούς, η οποία θα οδηγήσει σταδιακά στη δημιουργία μιας «Ευρώπης δύο ταχυτήτων». Σύμφωνα με το «der Spiegel», εφόσον κάτι τέτοιο πραγματοποιηθεί, τότε θα πρόκειται για «πραγματική επανάσταση» καθώς θα γίνεται προσπάθεια μετατροπής μιας νομισματικής ένωσης σε πολιτική. Το βασικό πρόβλημα όμως σε αυτή την περίπτωση είναι ποια θα είναι η θέση των Ευρωπαίων πολιτών απέναντι σε ένα τέτοιο σχέδιο. Ήδη οι μνήμες από την απόρριψη του ευρωπαϊκού Συντάγματος από τους Γάλλους παραμένουν νωπές.



zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου