Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

90 εκατ. ευρώ σε 20 μέρες για φάρμακα!



 Ακατάσχετη οικονομική αιμορραγία προκαλεί στους 9,2 εκατ. ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) η δυσλειτουργία στον χώρο του φαρμάκου.

Περί τα  4,5 εκατ. ευρώ κοστίζει κάθε μέρα στους Έλληνες ασθενείς η κάλυψη των αναγκών τους σε φάρμακα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, από τις 22 Μαϊου που βρίσκονται σε εξέλιξη οι κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών –οι οποίες αποτελούν βεβαίως έναν μόνο από τους προβληματικούς κρίκους στην αλυσίδα της τροφοδοσίας με φάρμακα της ελληνικής αγοράς. Συνολικά, εκτιμάται ότι κατά το διάστημα αυτό οι ασθενείς έχουν επιβαρυνθεί με 89, 6 εκατ. ευρώ τα οποία έχουν πληρώσει από την τσέπη τους και τα οποία –θεωρητικά- μπορούν να διεκδικήσουν από τον ΕΟΠΥΥ.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, η οποία υλοποιεί πλέον το πρόγραμμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, κατά μέσο όρο καταχωρούνται στο ηλεκτρονικό σύστημα ημερησίως περί τις 100.000 ιατρικές συνταγές από 38.000 γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ και τα άλλα ταμεία. Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, λόγω των κινητοποιήσεων του φαρμακευτικού κλάδου, εκτελείται μόνο το 1/5 αυτών. Αυτό σημαίνει ότι 80.000 συνταγές τις πληρώνουν εξ ολοκλήρου από την τσέπη τους οι ασφαλισμένοι. Με δεδομένο ότι το μέσο κόστος της συνταγής είναι περίπου 56 ευρώ, το σύνολο της ημερήσιας  ιδιωτικής φαρμακευτικής δαπάνης αγγίζει τα 4,5 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της e- συνταγογράφησης τη μερίδα του λέοντος της δαπάνης καταλαμβάνουν τα φάρμακα για τις ρευματοπάθειες, τα αντιβιοτικά και τα αντιισταμινικά.

Τεστ κοπώσεως για τα εξασθενημένα νοικοκυριά η αγορά των φαρμάκων
 

Κι αν για την πλειονότητα των Ελλήνων η εξεύρεση του απαραίτητου φαρμάκου που έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός μετατρέπεται σε… τεστ κοπώσεως ιδιαιτέρως κρίσιμο για τον εξασθενημένο οικογενειακό προϋπολογισμό τους, για τους βαρέως πάσχοντες η αναζήτηση των φαρμάκων γίνεται πρόκριμα για την ίδια τους τη ζωή.

Δεκάδες απελπισμένοι ασθενείς τηλεφωνούν καθημερινά στην ειδική υπηρεσία βοήθειας που έχει συστήσει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ). Μέσα σε τρεις μόνο μέρες κάλεσαν 84 άνθρωποι, καταγγέλλοντας ότι δεν μπορούν να βρουν το φάρμακό τους. Επρόκειτο κυρίως για καρκινοπαθείς, άτομα με πολυνευροπάθεια, υπερπαραθυρεοειδισμό, πολλαπλή σκλήρυνση, νεφροπάθειες, ψωρίαση, ωχρά κηλίδα και καρδιακή ανεπάρκεια.

Μάλιστα, εάν συνυπολογιστεί η ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη για τα ακριβά σκευάσματα που προορίζονται για τους βαρέως πάσχοντες, τότε το τίμημα που πληρώνουν οι Έλληνες  για την υγεία τους είναι κυριολεκτικά και μεταφορικά πολύ υψηλό. Ενδεικτικά η μέση μηνιαία δαπάνη του ΕΣΥ μόνο για τα ογκολογικά φάρμακα -που σημειωτέον αποτελούν τμήμα του όγκου των ακριβών φαρμάκων-  κυμαίνεται στα 15 με 17 εκατ. ευρώ. 

Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις τόσο οι καρκινοπαθείς όσο και οι άλλοι βαρέως πάσχοντες αναγκάστηκαν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να εξασφαλίσουν τη θεραπεία τους.



protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου