Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Διαφωνούν τα κόμματα για τον ΣΜΑ Ευκαρπίας

Με τη συμμετοχή της νέας διοίκησης του Συνδέσμου ΟΤΑ ΝΘ και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων και της Αυτοδιοίκησης πραγματοποιήθηκε χθες
στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, η συνάντηση ενημέρωσης και διαβούλευσης για το Σταθμό Μεταφόρτωσης Βορειοδυτικού Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.
Στόχος της διαδικασίας ήταν η ουσιαστική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του Συνδέσμου ΟΤΑ Νομού
Θεσσαλονίκης, των δημάρχων του Νομού και των πολιτικών κομμάτων για τα χαρακτηριστικά, τη χρησιμότητα και τη σκοπιμότητα του νέου Σταθμού Μεταφόρτωσης της ΒΔ Θεσσαλονίκης, που έχει ξεκινήσει να κατασκευάζεται στην Ευκαρπία. Η διαβούλευση έχει αποφασιστεί σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου ώστε να αποσαφηνιστούν, να καθοριστούν πλήρως και να εμπλουτιστούν τα χαρακτηριστικά του έργου και να αποφασισθεί τελεσίδικα η πορεία και το μέλλον του έργου.
Στην διαδικασία, που διήρκεσε 6 ώρες, συμμετείχαν εκ μέρους των κομμάτων και τοποθετήθηκαν οι:
- Βίκυ Ευταξά, εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας
- Τάσος Χοβαρδάς, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ
- Χρόνης Μακρίδης εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ
- Τοσουνίδης Θεόδ. Εκ μέρους των Ανεξ Ελλήνων
- Ζ. Φωτιάδης εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ
- Ζιώγας Ιωάννης εκ μέρους του ΚΚΕ
- Φ. Γκανούλης εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων

Κεντρικά θέματα της συζήτησης και των ερωτήσεων και απαντήσεων ήταν :

  • Ø Το περιφερειακό πλαίσιο σχεδιασμού, η σχέση του ΣΜΑ με αυτό και η ανάγκη αναθεώρησής του
  • Ø Η σύνδεση και η σχέση του έργου με την πρόοδο της ανακύκλωσης και τις πολιτικές μείωσης των απορριμμάτων
  • Ø Η χωροθέτηση του έργου, η αδειοδότηση και οι εναλλακτικές χωροθετήσεις, με πιθανή διάσπασή του σε μικρότερα έργα.
  • Ø Η κυκλοφορική φόρτιση που θα δημιουργήσει το έργο, τα περιβαλλοντικά στοιχεία του, η οπτική του απόκρυψη και η τεκμηρίωση της δυναμικότητάς του
  • Ø Το κόστος της καθυστέρησης του έργου και οι διώξεις που έχουν ασκηθεί σε κατοίκους για τον αποκλεισμό του εργοταξίου.

Στην έναρξη της διαδικασίας αλλά και στον επίλογο ο πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ ΝΘ Δημήτρης Γαλαμάτης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της νέας διοίκησης του Συνδέσμου, στην κρισιμότητα του έργου της Μεταφόρτωσης για το Πολεοδομικό Συγκρότημα και στην πολιτική και περιβαλλοντική σημασία της διαβούλευσης που επιλέχθηκε και υλοποιείται. Στόχος του Συνδέσμου είναι η συμβολή όλων, φορέων και πολιτών, στην διευκρίνιση και πιθανή βελτίωση ή και τροποποίηση των χαρακτηριστικών του ΣΜΑ, στην πιθανή μείωση του ημερήσιου φορτίου λειτουργίας του και στη συνολική προσπάθεια που πρέπει όλοι να καταβάλλουμε, για τη βελτίωση των συνθηκών περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής στη Δυτική Θεσσαλονίκη.
Το μέλος της ΕΕ του ΣΟΤΑ ΝΘ Σωκράτης Φάμελλος παρουσίασε τεχνικά και επιστημονικά στοιχεία σχετικά με τη σκοπιμότητα της μεταφόρτωσης, τις περιβαλλοντικές και τεχνικές παραμέτρους του έργου, την ένταξή του στις δράσεις ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης απορριμμάτων και τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη που θα δημιουργήσει για το σύνολο των πολιτών του Πολεοδομικού Συγκροτήματος.
Από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς προέκυψε θετική τοποθέτηση για τη σκοπιμότητα και ποιότητα του έργου και βούληση για την υλοποίηση και λειτουργία του, με συμπληρωματικούς όρους και κριτήρια. Από τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων κατατέθηκαν ερωτήματα, αντιθέσεις και προτάσεις με γενική αρνητική στάση ή στάση αναμονής κατά περίπτωση, για την εξέλιξη της διαβούλευσης. Σε κάθε περίπτωση συμφωνήθηκε να υποβληθεί προς τα κόμματα, υπόμνημα συμπληρωματικών στοιχείων από το Σύνδεσμο ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης μέχρι την Τετάρτη 18/07 και να επανέλθουν τα κόμματα με γραπτές προτάσεις μέχρι το τέλος της βδομάδας.
Στη συνάντηση επίσης τοποθετήθηκαν ο πρόεδρος της ΠΕΔ Σίμος Δανιηλίδης και οι δήμαρχοι Λαφαζανίδης Στάθης, Παπαδόπουλος Θεόδωρος και Παπαδόπουλος Διαμαντής, ο Αντιδήμαρχος Καλαμαριάς Μακαντάσης Γιάννης και το μέλος της ΕΕ του ΣΟΤΑ ΝΘ Παντελής Πάσχος.
Συμμετείχαν επίσης στη διαδικασία :
Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Αμανατίδου Λίτσα, Χαραλαμπίδου Δέσποινα και Γ.Αμανατίδης ο γραμματέας Β Νομαρχιακής Συνασπισμού Χρήστος Ρώσσιος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Θεσσαλονίκης Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και Χρήστος Μάτης, οι περιφερειακοί Σύμβουλοι Θεωδορόπουλος Γεώργ. και Παντελής Κουκουλεκίδης, ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Μανώλης Λαμτζίδης και πληθώρα αιρετών και στελεχών της Αυτοδιοίκησης.
Η διαδικασία διαβούλευσης σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Συνδέσμου συνεχίζεται με πυκνές διαδικασίες και επόμενο σταθμό τη συνάντηση με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τις ΜΚΟ του Νομού. Εντός της βδομάδας αναμένεται και η τεκμηρίωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου για το έργο και η συνάντηση με το Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.
thestival

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου