Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Άσμουσεν: Το μέλλον της οικονομικής ένωσης σημαίνει εκχώρηση κυριαρχίας



Η Ευρωζώνη θα πρέπει να βρει τη δύναμη να περιορίσει τα χρέη των μελών της, να παρέμβει στους εθνικούς προϋπολογισμούς και να αλλάξει τις εθνικές πολιτικές, αν θέλει να δημιουργήσει μία πιο βαθιά οικονομική ένωση, τόνισε το μέλος του δ.σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Γιέργκ Ασμουσεν.

Μιλώντας στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής στις Βρυξέλλες, σημείωσε ότι «ο πυρήνας της σημερινής συζήτησης για το μέλλον της οικονομικής ένωσης έχει ένα όνομα: την περαιτέρω εκχώρηση κυριαρχίας». 



Όπως είπε, αυτό σημαίνει να αποκτήσει η ζώνη του ευρώ την εξουσία για την αποτελεσματική πρόληψη και διόρθωση μη βιώσιμων πολιτικών σε κάθε κράτος μέλος.

Για τον κ. Άσμουσεν αυτό σημαίνει ότι οι αρχές της ευρωζώνης θα μπορούν να περιορίζουν την δυνατότητα των χωρών να διευρύνουν το χρέος τους και θα μπορούν να παρέμβουν στους εθνικούς προϋπολογισμούς και να υποχρεώνουν τα κράτη μέλη να διορθώσουν τις δημοσιονομικές ή διαρθρωτικές πολιτικές τους.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι θεσμοί της πρέπει να γίνουν πιο αυστηροί με τις χώρες που αργούν να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά τους προβλήματα και με αυτό τον τρόπο απειλούν τις οικονομίες και άλλων χωρών. 

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε ορισμένες χώρες τις ευρωζώνης να ακολουθούν πολιτικές που δημιουργούν βάρη σε άλλες χώρες και αποσταθεροποιούν ολόκληρη την Οικονομική και Νομισματική Ένωση», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Για τον κ. Άσμουσεν ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό είναι να εμπλακούν περισσότερο τα εθνικά κοινοβούλια, τα οποία μπορούν να συζητούν τις οικονομικές συμβουλές που παρέχει στα κράτη μέλη ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Για την ΕΚΤ, είπε ότι μπορεί να διαδραματίσει τον ρόλο του επόπτη του τραπεζικού τομέα της ευρωζώνης.



skai.gr via Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου