Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Ε.Ε. Νέο πρόγραμμα στα σκαριά για την Ελλάδα


Της Αγγελικής Σπανού

Το μήνυμα αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει μεταφερθεί από εταίρους και πιστωτές στο Μέγαρο Μαξίμου και είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο συνεργάτες του πρωθυπουργού εμφανίζονται σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους αισιόδοξοι ότι μετά τον κάβο των μέτρων θα φανεί φως στην άκρη του τούνελ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ωστόσο, η τρόικα δεν βλέπει θετικά την ψήφιση των μέτρων μαζί με τον προϋπολογισμό του 2013 και ζητά την υιοθέτηση ενός νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου και στη συνέχεια την κατάρτιση ενός προϋπολογισμού τριετίας.
Στη λογική αυτή, άλλωστε, κινήθηκαν οι δηλώσεις του γάλλου προέδρου Ολάντ μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον ισπανό πρωθυπουργό Ραχόι στη Μαδρίτη. «Εάν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, η Ε.Ε. θα πρέπει να δείξει αλληλεγγύη στη σύνοδο της 19ης Οκτωβρίου», δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ και διευκρίνισε: «Εάν οι Έλληνες επιδείξουν δέσμευση στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει στη σύνοδο του Οκτωβρίου να αποφασίσουμε την εφαρμογή ενός προγράμματος, που δεν θα αφήνει αμφιβολίες για το μέλλον».
Διπλωματικές πηγές ερμηνεύουν αυτήν τη δήλωση ως ενδεικτική προθέσεων επί της ουσίας διαπραγμάτευσης για την αλλαγή των όρων δανεισμού και της φιλοσοφίας του προγράμματος προσαρμογής. Κατά τις ίδιες πηγές, στο τραπέζι τότε μπορούν να μπουν όλα:
- Νέα αναδιάρθρωση του χρέους με συμμετοχή της ΕΚΤ.
- Νέα μείωση επιτοκίων.
- Καθυστέρηση ωριμάνσεων των δανείων.
- Επιμήκυνση της προσαρμογής, ώστε να απλωθούν τα μέτρα των 11,5 δισ. σε τέσσερα αντί σε δύο χρόνια.
- Σοβαρές επενδυτικές πρωτοβουλίες.
- Σημαντικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.

Υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη
Ο γάλλος πρόεδρος Ολάντ αναφέρθηκε επίσης στην πολιτική της ΕΚΤ, υποστηρίζοντας ότι η αύξηση των spreads στα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης δικαιολογεί τις παρεμβάσεις από την ΕΚΤ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το Παρίσι βλέπει θετικά την άμεση επέμβαση για την αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού χωρών που δοκιμάζονται από την κρίση, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.
Ο κινέζος πρωθυπουργός Wen Jiabao επιβεβαίωσε ότι η Κίνα επιθυμεί να συνεχίσει τις επενδύσεις της σε ομόλογα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού εξετάσει όλους τους ενδεχόμενους κινδύνους. Σύμφωνα με δημοσίευμα του κινεζικού πρακτορείου ειδήσεων «Xinhua», ο κ. Wen ανακοίνωσε ότι η Κίνα θα ενισχύσει τη συνεργασία και την επικοινωνία με την Ε.Ε., την ΕΚΤ, τα ευρωπαϊκά ταμεία οικονομικής στήριξης.
Και στο Βερολίνο ενισχύονται διαρκώς οι φωνές υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ. Το ενδεχόμενο πλήρους διάλυσης της ευρωζώνης θα κόστιζε στη Γερμανία μέχρι και το 10% του ΑΕΠ της, επισημαίνει ο Λαρς Φελντ, ένας από τους πέντε «σοφούς οικονομολόγους» της ομάδας συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης. Τόνισε επίσης ότι μόνο μία ελληνική έξοδος θα είχε σημαντικό κόστος.
Μάλιστα, δεν απέρριψε το ενδεχόμενο «κουρέματος» στα ελληνικά ομόλογα που έχει η ΕΚΤ, προκειμένου να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Μιλώντας σε εκδήλωση της λέσχης οικονομικών συντακτών (ICFW) στη Φρανκφούρτη, ο Φελντ ανέφερε πως οι επιπτώσεις διάλυσης της νομισματικής ένωσης θα ήταν τέτοιας έκτασης που μπροστά τους θα ωχριούσε η κρίση του 2008. Εξαιτίας του κύματος χρεοκοπιών μικρών και μεσαίων γερμανικών επιχειρήσεων, υποστήριξε, η γερμανική οικονομία θα έβλεπε να εξανεμίζεται μεταξύ του 7% και του 10% του ΑΕΠ της.
Άρθρο γνώμης της Ruth Berschens στη χθεσινή έκδοση της εφημερίδας «Handelsblatt» με τίτλο «Δεν τίθεται θέμα εξόδου (της Ελλάδας από το ευρώ)» επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ και αυτό έχει αποφασιστεί εδώ και καιρό, δεδομένου ότι η Ε.Ε. δεν επιθυμεί να ρισκάρει το ενδεχόμενο να προκληθεί χαώδης κατάσταση στα νοτιοανατολικά σύνορά της.
Από την άλλη πλευρά, επιμένει στις δηλώσεις του για την Ελλάδα ο γερμανός Φιλελεύθερος αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ, τονίζοντας ότι «η ίδια η Ελλάδα θα αποφασίσει για το μέλλον του νομίσματός της». «Είναι στο χέρι της ίδιας της ελληνικής κυβέρνησης. Το κριτήριο είναι η τήρηση των μεταρρυθμιστικών υποθέσεων», σημείωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε ο επικεφαλής του FDP, αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ στην ιστοσελίδα ΖΕΙΤ-Οnline με τίτλο «Δεν έχω τίποτα να πάρω πίσω».

Σε χαμηλά τριετίας ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης
Η ατμόσφαιρα στο εσωτερικό της ευρωζώνης βάρυνε ακόμη περισσότερο με την είδηση ότι στο χαμηλότερο επίπεδο των τριών τελευταίων ετών διολίσθησε τον Αύγουστο ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης, καθώς η οικονομική ύφεση επιδεινώθηκε. Συγκεκριμένα, ο δείκτης που καταρτίζει η Κομισιόν υποχώρησε στις 86,1 μονάδες, χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2009, έναντι 87,9 τον προηγούμενο μήνα.

makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου