Ο Α. Κρητικός, καθηγητής Οικονομικών στο Πότσνταμ πιστεύει πως η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια και να επικεντρωθεί στην καινοτομία ενώ ένα νέο κούρεμα είναι αναπόφευκτο.
Ο Αλέξανδρος Κρητικός, καθηγητής Βιομηχανικής Οικονομικής και Οικονομικών Θεσμών στο Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ και αντιπρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών στο Βερολίνο, απαντά πως ναι. Η λύση θα ήταν ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα. Μια άποψη που υποστηρίζεται συχνά και την οποία επανέλαβε ο κ. Κρητικός σε διημερίδα που διοργάνωσε πριν από μερικές ημέρες ο Σύλλογος Ελλήνων Επιστημόνων στη Φρανκφούρτη:
Όσο για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και αν θα πρέπει να υπάρξει νέο κούρεμα ο κ. Κρητικός απαντά:
«Ένα νέο κούρεμα είναι πιθανότατα αναπόφευκτο, κυρίως όσο θα συνεχίζει κανείς να μην βοηθάει την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της και να αναπτυχθεί μόνης της. Είναι σίγουρο πως τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει και άλλα δάνεια για να καταφέρει να πληρώσει μόνο τους τόκους. Όσο λοιπόν η Ελλάδα δεν καταφέρνει να αποπληρώσει τους τόκους βασιζόμενη σε ένα δικό της πλεόνασμα, ένα κούρεμα θα είναι απαραίτητο».
Στην ερώτησή της DW, πότε προβλέπει η Ελλάδα να μπορέσει να σταθεί μόνη της στα πόδια της, απαντά πως τέτοιου είδους επενδύσεις έχουν ένα σημαντικό θετικό ψυχολογικό αντίκτυπο, αλλά μέχρι πραγματικά να υλοποιηθούν και να αποδώσουν απαιτείται πολύς χρόνος, απαιτούνται είκοσι χρόνια.
Ο κ. Κρητικός είναι γιός Έλληνα και Γερμανίδας. Μεγάλωσε στο Μόναχο, όπου και καταρχάς σπούδασε. Αργότερα συνέχισε τις σπουδές του στο Βερολίνο και έκανε την υφηγεσία του στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Vedriana της Φρανκφούρτης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου