Τη συμμετοχή του συνόλου των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων αναμένει η Ευρωζώνη, η οποία εκφράζει αισιοδοξία ότι η συγκεκριμένη διαδικασία θα στεφθεί από επιτυχία.
«Ο αποκλεισμός της "Grexit" είναι το πέρασμα στην έξοδο από την κρίση» δηλώνει ο κ. Γιούνκερ και προσθέτει πως έχει «πλήρη εμπιστοσύνη» ότι η χώρα θα τα καταφέρει, όπως έχει προγραμματιστεί, όσον αφορά την επαναγορά κρατικών ομολόγων. Και γι' αυτό δεν πρόκειται να εμπλακεί, όπως λέει, σε «μη υγιείς εικασίες» περί αποτυχίας της διαδικασίας επαναγοράς.
Πηγές της Ευρωζώνης υποστήριζαν χθες ότι το πρόγραμμα «θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα», απέφευγαν ωστόσο να διευκρινίσουν ποιες είναι οι προσδοκίες του Eurogroup από το πρόγραμμα επαναγοράς.
Πάντως, σε περίπτωση που τα αποτελέσματα του προγράμματος επαναγοράς δεν είναι τα επιθυμητά, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι αν η διαφορά είναι μικρή, τότε θα καλυφθεί σχετικά εύκολα. Αναγνώριζαν όμως ότι σε περίπτωση αποτυχίας θα υπάρξει πρόβλημα και διαβεβαίωναν με νόημα ότι η Ευρωζώνη «δεν θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα».
Μάλιστα, δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup -εντός του Δεκεμβρίου-, καθώς δεν υπάρχει έτοιμο εναλλακτικό «σχέδιο Β». Και αυτό γιατί η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση της Ευρωζώνης είναι στις 21 Ιανουαρίου 2013.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας -όταν θα έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία της επαναγοράς, με ευθύνη της Αθήνας- ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τους όρους και τις προϋποθέσεις υλοποίησης του προγράμματος, για την καταληκτική ημερομηνία του, καθώς και για τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Επί του ζητήματος αναμένεται να τοποθετηθούν ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ. Οι ίδιες πηγές εξέφραζαν τη βεβαιότητα ότι το ΔΝΤ δεν θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα της Ελλάδας, τονίζοντας ότι το ΔΝΤ συμμετέχει από την πρώτη στιγμή στη στήριξη της χώρας μας και «εργάζεται για τα συμφέροντα της Ελλάδας».
Καταλήγοντας, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης υπογράμμισε την πάγια θέση του Eurogroup ότι «η Ελλάδα αποτελεί μοναδική περίπτωση» και ότι «μοναδικές είναι και οι αποφάσεις» που ελήφθησαν στις 26 Νοεμβρίου.
Εξάλλου, στο Eurogroup θα εξεταστεί διεξοδικά και το ζήτημα της Κύπρου, καθώς η τρόικα αναμένεται να παρουσιάσει πληροφορίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους και τα χρονοδιαγράμματα για την οριστική σύνταξη του Μνημονίου. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο το Μνημόνιο για την Κύπρο να οριστικοποιηθεί εντός του Δεκεμβρίου.
Για την Ευρωζώνη ο τραπεζικός τομέας ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τη σημερινή οικονομική κρίση στην Κύπρο, παράλληλα με τις δημοσιονομικές ανισορροπίες. Πηγές της Ευρωζώνης προβλέπουν, μάλιστα, ότι σε μερικά χρόνια ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου θα έχει εντελώς διαφορετική μορφή σε σχέση με σήμερα.
zougla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου