Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Τα 5 καλύτερα φαγητά για υγιες και ομορφο δερμα


καλύτερο δέρμα
Με τον κόσμο ανά την υφήλιο να ξοδεύει δισεκατομμύρια για προϊόντα φροντίδας της επιδερμίδας κάθε χρόνο, θα πιστεύατε ότι οι εταιρείες αισθητικής έχουν την πηγή της νεότητας στα εργαστήρια τους. 

Στην πραγματικότητα, οι κρέμες δέρματος γίνονται όλο και πιο ακριβές και όλο και λιγότερο βασισμένες στην πραγματική επιστήμη. 

Σύμφωνα με τους περισσότερους ειδικούς όμως η επιστήμη πίσω από την φροντίδα του δέρματος είναι πολύ πιο απλή απ’ ότι πιστεύουμε!! 

Μερικές φορές το θέμα της υγείας συμβαδίζει και με τη βελτίωση της εμφάνισής μας. Πχ αν χάσουμε κιλά, πολλές φορές έχουμε και ένα πιο όμορφο σώμα. Αυτά που μπορούμε να κάνουμε για όμορφο -καλύτερο δέρμα είναι αξιοσημείωτα παρόμοια με αυτά που μπορούμε να κάνουμε για να δυναμώσουμε την καρδιά, να ελέγξουμε το βάρος, να καλυτερέψουμε τη διάθεση και να ζήσουμε περισσότερο και καλύτερα. 

Τακτική άσκηση, αρκετός ύπνος και υγιεινό φαγητό. Φυσικά, αυτά που μπορούμε να κάνουμε για να καλυτερέψουμε το δέρμα είναι διαφορετικά από αυτά που τρωμε για να αποφύγουμε, ας πούμε, τις καρδιοπάθειες! 

Στο παρόν άρθρο θα ανακαλύψουμε τι πρέπει να βάλουμε στο καλάθι αγορών μας για καλύτερο δέρμα, πώς τα συγκεκριμένα φαγητά λειτουργούν σε χαρακτηριστικά όπως η απαλότητα και το χρώμα, και εάν τα προϊόντα που είναι φιλικά με το δέρμα μας είναι διαφορετικά από αυτά που καταναλώνουμε για την υγεία μας γενικά!! 

5. Θαλασσινά

Ενεργά στοιχεία: Λιπαρά οξέα Ωμέγα-3, ψευδάργυρος 
Οφέλη: Απαλό, καθαρό και λαμπερό δέρμα 

ψάρια και δέρμα
Οι περισσότεροι από μας έχουμε ακούσει ότι τα ψάρια κάνουν πολύ καλό στη υγεία μας γενικά. Είναι κύριο συστατικό της Μεσογειακής δίαιτας. Πολλά είδη ψαριών και οστρακοειδών μπορούν να κάνουν θαύματα στο δέρμαμας, ειδικά τα στρείδια και τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολωμός. 

Τα κύρια θρεπτικά στοιχεία που κάνουν τα ψάρια τόσο ευεργετικά για την επιδερμίδα μας είναι ο ψευδάργυρος και ειδικά τα λιπαρά οξέα ωμέγα-3. 

Αυξάνοντας την λήψη των ωμέγα-3 μειώνεται ξηρότητα και η φλεγμονή. Η φλεγμονή προκαλεί γρηγορότερη γήρανση του δέρματος, και έρευνες έχουν δείξει ότι χαμηλή λήψη των ωμέγα-3 μπορεί να συνεισφέρουν σε φλεγμονικές δυσλειτουργίες όπως έκζεμα και ψωρίαση. 

Τα οξέα ωμέγα-3 βοηθούν επίσης να μείνουν καθαρές οι αρτηρίες της καρδιάς και έτσι βελτιώνουν το κυκλοφορικό. Η καλή κυκλοφορία του αίματος είναι κρίσιμη για την υγεία της επιδερμίδας. 

Ο ψευδάργυρος βοηθά στην καταπολέμηση της ακμής επειδή βοηθά στο μεταβολισμό της τεστοστερόνης, η οποία επηρεάζει την παραγωγή του σμήγματος, την κύρια αιτία της ακμής. 

Ο ψευδάργυρος επίσης βοηθάει στην παραγωγή νέων κυττάρων και την απολέπιση του νεκρού δέρματος, και έτσι δίνει στο δέρμα μας μια όμορφη λάμψη. 

Θα βρείτε αυτά τα πλεονεκτήματα και στο λινέλαιο και τα καρύδια. 

4. Εσπεριδοειδή

Ενεργό στοιχείο: Βιταμίνη C 
Οφέλη: απαλό και σφριγηλό δέρμα 

βιταμίνη C και επιδερμίδα
Η βιταμίνη C είναι πρωτεύον συστατικό για τη φροντίδα της επιδερμίδας σε πολλές κρέμες ομορφιάς. Βοηθάει στην παραγωγή του κολλαγόνου, μιας πρωτεΐνης που δημιουργεί τη βασική δομή του δέρματος. 

Η μείωση της παραγωγής του κολλαγόνου, η οποία επιταχύνεται σημαντικά γύρω στην ηλικία των 35, προκαλεί στο δέρμα μας ρυτίδες. Καταναλώνοντας παραπάνω βιταμίνη C από τροφές όπως πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, κεράσια και ντομάτες βοηθούν να σφίξει το δέρμα μας και αποτρέπει τις ρυτίδες. 

Η βιταμίνη C μπορεί επίσης να καταπολεμήσει τις φλεγμονές, και οι αντιοξειδωτικές της ιδιότητες εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες (ισχυρά αντιδρώντα μόρια οξυγόνου) που καταστρέφουν τα κύτταρα και προκαλούν πρόωρη γήρανση στο πρόσωπο. 

Σε περίπτωση που βαρεθείτε να τρώτε τόσα φρούτα, οι πιπεριές, οι καυτερές πιπεριές και το λάχανο έχουν καλές ποσότητες βιταμίνης C. 

3. Κόκκινα και πράσινα λαχανικά

Ενεργά στοιχεία: Βιταμίνη Α, βήτα-καροτίνη 
Οφέλη: Λαμπερό και απαλό δέρμα 

λαχανικά
Η επιδερμίδα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος μας. Είναι λογικό, πως ότι είναι καλό για όλο το σώμα μας είναι καλό και για το δέρμα μας, και όσον αφορά το φαγητό, δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο από τα λαχανικά. Ψάξτε ειδικά για πορτοκαλοκόκκινα και πράσινα λαχανικά όπως καρότα, γλυκοπατάτες και σπανάκι. 

Τα πορτοκαλοκόκκινα λαχανικά είναι γεμάτα από βήτα-καροτίνη. Ο οργανισμός μας μετατρέπει την βήτα-καροτίνη σε βιταμίνη Α, η οποία δρα σαν αντιοξειδωτικό, προλαμβάνοντας την κυτταρική φθορά και την πρόωρη γήρανση. 

Με τη βιταμίνη Α απολαμβάνουμε επίσης οφέλη κατά της ακμής. Η βιταμίνη Α χρησιμοποιείται σε φαρμακευτικές αγωγές κατά της ακμής (σκεφτείτε την ρητίνη-Α) για πολλά χρόνια. 

Το σπανάκι και άλλα πράσινα λαχανικά με φύλλα, παρέχουν επίσης βιταμίνη Α, η οποία βοηθά την επιδερμίδα μας να παράγει περισσότερα νέα φρέσκα κύτταρα και να απαλλλαγεί από τα παλιά, μειώνοντας την ξηρότητα και κάνουν το πρόσωπό μας να φαίνεται λαμπερό και νεανικό. 

Τα μάνγκο είναι επίσης σημαντική πηγή βιταμίνης Α. Είναι προτιμότερο να λαμβάνουμε τη βιταμίνη Α από τροφές παρά από συμπληρώματα, επειδή παραπάνω ποσότητα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας. 

2. Ξηροί καρποί

Ενεργό στοιχείο: Βιταμίνη Ε 
Οφέλη: Νεανική και απαλή επιδερμίδα 

ευεργετικές τροφές - ξηροί καρποί
Όπως και με πολλές από τιςευεργετικές τροφές στη λίστα μας, το καλό με τους ξηρούς καρπούς – και ειδικά με τα αμύγδαλα - έχει να κάνει με αντιοξειδωτική δραστηριότητα. 

Η βιταμίνη Ε καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν γήρανση του δέρματος, ειδικά προστατεύοντας την επιδερμίδα από τις ρίζες που δημιουργούνται από τις UV ηλιακές ακτίνες. Η βιταμίνη Ε βοηθά το δέρμα μας να μένει ενυδατωμένο, να αποβάλλει την ξηρότητα και να φαίνεται πιο νεανικό. 

Συνδυάζοντας τη βιταμίνη Ε με σελήνιο μπορεί να εμπλουτίσει τις αντιοξειδωτικές δυνατότητες, οπότε πετάξτε μερικά αμύγδαλα στο γιαούρτι σας για ένα σνακ αναζοωγόνηης της επιδερμίδας! 

Τα αμύγδαλα, τα φιστίκια και τα καρύδια παρέχουν μια ικανοποιητική ποσότητα από λιπαρά οξέα ωμέγα-3, άλλο ένα καλό θρεπτικό συστατικό του δέρματος! 

1. Ολικής αλέσεως

Ενεργά στοιχεία: Ρητίνη και βιταμίνες συμπλέγματος Β 
Οφέλη: Καθαρή και ενυδατωμένη επιδερμίδα 

τροφές ολικής άλεσης
Οι τροφές ολικής άλεσης είναι ουσιαστικά ανεπεξέργαστες, ψωμί ολικής άλεσης αντί για άσπρο για παράδειγμα. Η σίκαλη ολικής αλέσεως είναι καλή πηγή για αντιοξειδωτική ρητίνη, που βοηθά στην καταπολέμηση των δερματικών βλαβών σχετικές με φλεγμονές. 

Το φύτρο του σιταριού παρέχει βιοτίνη, η οποία βοηθάει τα κύτταρα να επεξεργάζονται τα λιπαρά. Εάν δεν έχουμε αρκετή βιοτίνη στο σώμα μας, η επιδερμίδα μας γίνεται ξηρή και ρυτιδιασμένη. 

Γενικά, οι τροφές ολικής άλεσης άντι των επεξεργασμένων υδρογονανθράκων μπορούν να ευεργετήσουν τον οργανισμό μας. Τα επεξεργασμένα αλεύρια μπορεί να προκαλέσουν ακίδα ινσουλίνης και με τη σειρά της να επιδεινώσει την ακμή. Επιπλέον, αυτή η ενέργεια μειώνει την πιθανότητα ανάπτυξης του διαβήτη... 

Δε σας αρέσει το φύτρες του σιταριού; Τα αβοκάντο και τα μανιτάρια παρέχουν παρόμοια οφέλη!! 

Αυτά λοιπόν είναι τα 5 καλυτερα φαγητά για καλύτερο - πιο όμορφο δέρμα! Παράλληλα με τις "ευεργετικές" ικανότητες στην επιδερμίδαμας, κανόυν καλό και στην υγεία μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου