Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Bαρουφάκης: Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος της συμφωνίας για τη Κύπρο

Bαρουφάκης: Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος της συμφωνίας για την ΚύπροΧρησιμοποιώντας τον τίτλο ενός κλασικού γουέστερν, ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας κάνει μια ενδιαφέρουσα ανατομία της απόφασης για την Κύπρο και όσων μπορεί να προκαλέσει.Με άρθρο που δημοσιεύει στην προσωπική του ιστοσελίδα, επισημαίνει εξαρχής ότι η συμφωνία αποτελεί ένα καθοριστικό σημείο, ένα σημείο καμπής για το μέλλον της
Ευρώπης.
Ο καλός
Σε αυτή την κατηγορία επισημαίνεται ως αδιαμφισβήτητα θετικό το γεγονός ότι δεν θα εφαρμοστεί η αρχική απόφαση για κούρεμα και στις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ. Επίσης το γεγονός ότι η νέα συμφωνία αντιμετωπίζει διαφορετικά «ως όφειλε» τις διάφορες τράπεζες: τώρα η μη ασφαλείς καταθέσεις θα δεχθούν κούρεμα αναλογικά με την μαύρη τρύπα των τραπεζών. Οι φορολογούμενοι επίσης θα σηκώσουν μικρότερο μέρος του βάρους για τα δάνεια διάσωσης
Ο κακός
Το μνημόνιο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, άρα η συμφωνία είναι ατελής. Δεν έχουν καμία ιδέα για το μέγεθος και τον τύπο της λιτότητας που θα υποβληθεί στην υπό κατάρρευση κοινωνική οικονομία. Με δεδομένο το ιστορικό της τρόικα είναι δεδομένο ότι θα επιλεγεί ένα πακέτο που θα συνθλίψεις τους ασθενέστερους Κυπρίου. Η «τιμωρία» των ξένων καταθετών θα επηρεάσει όχι μόνο τον τραπεζικό τομέα, αλλά και τον ξενοδοχειακό και ευρύτερα των τουριστικό τομέα. Όπως λέει Ρώσος σχολιάστης «Τώρα που οι Ρώσοι καταθέτες έχουν υποστεί ένα είδος κατάσχεσης, ποιος θα πληρώσει 500 ευρώ για μια νύχτα σε πεντάστερο ξενοδοχείο στην Κύπρο; Η κυρία Μέρκελ;».
Στα αρνητικά, ο Γιάννης Βαρουφάκης καταγράφει και την μεταφορά 9 δις από το ΕΛΑ στην Τράπεζα της Κύπρου που αντικατοτρίζει την τύπου Ταλιμπάν άμυνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Επίσης αναφέρει ότι δημιουργείται ουσιαστικά μια δεύτερη ζώνη του ευρώ, με τα κυπριακά ευρώ να μην είναι ουσιαστικά εξαγώγιμα – μια λογική παρωδία μέσα στην νομισματική ένωση.
Και ο απίστευτα άσχημος
Η πιο «άσχημη» διάσταση της συμφωνίας είναι ότι καταρρέει κάθε ελπίδα για τη δημουργία μιας αυθεντικής ευρωπαϊκής τραπεζική ένωσης. Ο νέος επικεφαλής του Eurogroup φένεται να αγωνιά να μείνει πιστός στον γερμανικό τρόπο σκέψης, ενώ ο Γιούνκερ είπε ότι η συμφωνία για την Κύπρο ανοίγει το δρόμο για ένα νέο γύρο κουρεμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να μη χρειαστεί ποτέ ξανά να σκεφθεί τη λύση της άμεσης ανακεφαλοποίησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου