Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Ποιες είναι οι «χρυσές» ηλικίες της ευτυχίας




Κι όμως! Η ευτυχία έχει «χρυσές ηλικίες» και κάνει κύκλους...
Σε ηλικία 23 ετών και 69 ετών , οι άνθρωποι νιώθουν τη μέγιστη ικανοποίηση για την ζωή τους, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα του London School of Economics που διεξήχθη  σε 23.161 άτομα, ηλικίας από 17 έως 85 ετών.
Η έρευνα δείχνει ότι η ευτυχία χτυπάει... κόκκινο μετά τα 20 και αφότου πάρει κανείς σύνταξη. Οι 68χρονοι που έχουν

συνταξιοδοτηθεί νιώθουν ευεξία καθώς με τα χρήματα στην τσέπη και απερίσπαστοι από εργασιακές έγνοιες, μπορούν να απολαύσουν τη ζωή
Σήμερα, ο 69χρονος "γερόλυκος" της ροκ μουσικής , Μικ Τζάγκερ αλλά και η 23χρονη "μάγισσα" - πρωταγωνίστρια της ταινίας "Χάρι Πότερ", Εμμα Γουάτσον, είναι από τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους στον πλανήτη όχι γιατί η ζωή τους τα έχει φέρει όπως αυτοί θέλουν, αλλά λόγω... ηλικίας.  

Οι 23χρονοι νιώθουν μια απέραντη ευχαρίστηση να τους πλημμυρίζει , δείχνει η έρευνα επισημαίνοντας όμως πως αυτή η χαρά δεν διαρκεί πολύ. Κάνει... κοιλιά και στη συνέχεια επιστρέφει αρκετά αργά, στα...69.

Στην μεσήλικη ζωή, η ευτυχία μειώνεται αλλά από την ηλικία των 55 ετών αρχίζει και πάλι να ανακάμπτει  με αποκορύφωμα την ηλικία των 69 ετών. Από τα 75 και μετά όμως,  ο βαθμός ικανοποίησης των ανθρώπων για την ζωή τους πιάνει πάτο...

«Μετά τα 75, η απογοήτευση των ανθρώπων μεγαλώνει καθώς, κάνοντας μία  αποτίμηση του έργου τους, συνειδητοποιούν ότι  πολλά από τα όνειρά τους,  έχουν μείνει ανικανοποίητα", αναφέρεται στη μελέτη.»

 Η έρευνα, σύμφωνα με την βρετανική "Daily Mail", που αναμένεται να δημοσιευτεί μέσα στην εβδομάδα, είναι η πρώτη που εξετάζει τις προσδοκίες και τον βαθμό ικανοποίησής των ανθρώπων από την ζωή σε διαφορετικά ηλικιακά στάδια.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Χέινς Σβαντ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον στις ΗΠΑ και επισκέπτης καθηγητής στο London School of Economics που μελέτησε τα επίπεδα ευτυχίας 23.161 Γερμανών εξηγεί πως, με βάση τα πορίσματα της μελέτης,  η ευτυχία κάνει...τραμπάλα: ανεβοκατεβαίνει, με το πέρασμα του χρόνου .

« Οσο μεγαλώνουμε, έχουμε προσδοκίες, πολλές από τις οποίες διαψεύδονται με το πέρασμα του χρόνου», σχολιάζει.

toprotothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου