Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Με το όπλο παρά πόδα για τη μεγάλη μάχη του Θερμαϊκού


Γ. Μπουτάρης και Κ. Γκιουλέκας. Το δίδυμο του 2010 πιθανότατα θα βρεθεί αντιμέτωπο και στις εκλογές του 2014. Από τον ΣΥΡΙΖΑ ακούγεται ο Α. Καζάκος.  Και η δεδηλωμένη πρόθεσή του, παρά τα 72 του χρόνια, να διεκδικήσει και πάλι τον δήμο, είναι αυτή που καθορίζει και τις κινήσεις όλων των άλλων. Μπορεί στις προηγούμενες εκλογές να τον υποστήριξαν το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ και άλλες δυνάμεις, όμως ο Γ. Μπουτάρης με την προσωπικότητά του παραμένει μια σταθερή αξία στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης, παρά τη γενικότερη
αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος και τη φθορά των πολιτικών προσώπων.

Για το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για μια άλλη υποψηφιότητα και οι όποιες προσωπικές στρατηγικές κάποιων δημοτικών συμβούλων από τον χώρο αυτόν, δύσκολα μπορούν να έχουν μέλλον. Η ΔΗΜΑΡ με τα στελέχη της στήριξε πρωταγωνιστικά τον Γ. Μπουτάρη και η αυτοδιοικητική της παράταξη συμμετέχει στη διοίκηση του δήμου. Στις συνεργασίες υπάρχουν και προβλήματα, όμως η αυτοδιοικητική παράταξη της ΔΗΜΑΡ, που θα αποφασίσει για το εάν θα στηρίξει εκ νέου την υποψηφιότητα του Γ. Μπουτάρη για τη δημαρχία, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης, στη συνάντηση που είχαν μέσα στο καλοκαίρι, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα συνταχθεί με τον σημερινό δήμαρχο.
Στον χώρο της ΝΔ η δεδομένη υποψηφιότητα του Γ. Μπουτάρη προκαλεί νευρικότητα, αφού οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αν ο σημερινός δήμαρχος περάσει στον δεύτερο γύρο, με οποιονδήποτε αντίπαλο από τον χώρο της ΝΔ, συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες εκλογής. Ο Κ. Γκιουλέκας, αν και υφυπουργός, συνεχίζει να παραμένει ως επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης. Ο ίδιος είχε δηλώσει πριν από μήνες ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος για τον δήμο, όμως αυτή η υποψηφιότητα αδυνατίζει όλο και περισσότερο. Αλλωστε, ο ίδιος και οι περισσότεροι σύμβουλοί του αποτέλεσαν μέρος του συστήματος Παπαγεωργόπουλου, που διοίκησε τον δήμο επί πολλά χρόνια και συνδέθηκε με χορό σκανδάλων.
Ο «αρραβώνας»
Στις εκλογές του Μαΐου του 2012 στην Α' Θεσσαλονίκης ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεπεράσει τη ΝΔ, ενώ στις εκλογές του Ιουνίου η ΝΔ είχε ένα μικρό προβάδισμα με 27,75% έναντι 26,95% του ΣΥΡΙΖΑ. Παρ' όλ' αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ο άγνωστος Χ για το πώς και με ποιους θα πορευτεί στις δημοτικές εκλογές. Ολο αυτό το διάστημα δεν έχει εμφανιστεί κάποιο πρόσωπο είτε από το κόμμα είτε από την κοινωνία που να έχει κάποιο πρόκριμα. Τα ανοίγματα και η υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στον σημερινό πρύτανη του ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλο, έκαναν πολλούς να εκτιμούν ότι εκείνος ο «αρραβώνας» θα είχε και συνέχεια με μια υποψηφιότητα στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Από τότε όμως άλλαξαν πολλά και ο Γ. Μυλόπουλος εμφανίζεται τελευταία να υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Γ. Μπουτάρη. Ενα όνομα από την κοινωνία με συνεπή αριστερή στάση, είναι αυτό του καθηγητή του Εργατικού Δικαίου στο ΑΠΘ Αρη Καζάκου, το όνομα του οποίου έπαιζε ως υποψηφίου και στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές. Ο Α. Καζάκος έχει τοποθετηθεί στην «επιτροπή σοφών» για αλλαγές στο κράτος και το πολιτικό σύστημα που συνέστησε τον περασμένο Φεβρουάριο ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αντίθετα από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τους τριγμούς από το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης και την καταδίκη Παπαγεωργόπουλου, η Ν.Δ. ξεπέρασε χωρίς σοβαρούς κλυδωνισμούς την έκπτωση του Π. Ψωμιάδη στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας -πρώην βουλευτής της ΝΔ- που τον διαδέχθηκε φρόντισε από καιρό να πάρει αποστάσεις από τον Π. Ψωμιάδη και σήμερα να προβάλλει ως μια δεδομένη υποψηφιότητα. Ο βουλευτής Σερρών Μάρκος Μπόλαρης, που έχει αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ, δηλώνει ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος ανεξαρτήτως του τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ. Αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε επαφή με στελέχη της ΔΗΜΑΡ και βολιδοσκοπείται προκειμένου να κατέλθει με τη στήριξη της Αγ. Κωνσταντίνου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει και στην περιφέρεια το ίδιο πρόβλημα με αυτό στον δήμο αναζητώντας μια προσωπικότητα από την κοινωνία που θα ανταποκρίνεται στα νέα του μεγέθη και με στόχο να τα διευρύνει σε σχέση με αυτά των πολιτικών εκλογών και μακράν βέβαια του 3,64% που είχε συγκεντρώσει ο υποψήφιός τους βουλευτής Τάσος Κουράκης. Πάντως, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι δεν θα έβλεπαν αρνητικά την υποψηφιότητα του Χ. Καστανίδη για τη θέση του περιφερειάρχη σε περίπτωση που η ΔΗΜΑΡ αποφάσιζε να τον προτείνει, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση θα υπήρχε διπλό πολιτικό κέρδος: θα σηματοδοτούσε την αυτοδιοικητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ με προοπτικές νίκης καθώς η υποψηφιότητά του θα μπορούσε να προσελκύσει ψηφοφόρους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ και από την άλλη πλευρά θα έδινε διέξοδο στη δυστοκία του ΣΥΡΙΖΑ να αναζητήσει από τις τάξεις του στέλεχος που θα μπορούσε να διεκδικήσει με αξιώσεις τη νίκη στις εκλογές.
Σεπτέμβριο ξεκαθαρίζει ο Καλαφάτης
Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης, με καλό προφίλ στη Θεσσαλονίκη, το όνομα του οποίου ακούγεται όλο και περισσότερο ως μια υποψηφιότητα που θα μπορούσε να αντιπαρατεθεί στον Γ. Μπουτάρη, έχει δεσμευτεί στις αρχές του καλοκαιριού ότι θα ξεκαθαρίσει τη στάση του μέσα στον Σεπτέμβριο. Στο τραπέζι έχουν πέσει και τα ονόματα των βουλευτών Γιάννη Ιωαννίδη και Ελενας Ράπτη.
Χ. ΤΕΛΛΙΔΗΣ - Ν. Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου