Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Με βαρύ πολιτικό στέλεχος η Ν.Δ. στη μάχη της Αθήνας Ποια ονόματα «παίζουν» για τα ψηφοδέλτια των τριών μεγάλων δήμων της χώρας.


Νέα δεδομένα στην αυτοδιοικητική σκακιέρα δημιουργεί η σπουδή του αρχηγού της Χρυσής Αυγής να χρίσει υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων τον συνεργάτη του Ηλία Κασιδιάρη, αλλά και να ξεκαθαρίσει ότι το κόμμα του, όχι μόνο θα εκπροσωπηθεί σε πολλούς δήμους, αλλά θα διεκδικήσει δυναμικά την είσοδό του στον δεύτερο γύρο.Αν και προεξοφλημένη από καιρό, η κίνηση του κ. Μιχαλολιάκου αποδυναμώνει κάθε σκέψη για «χαλαρή» κάθοδο της Ν.Δ. τουλάχιστον στους μεγάλους δήμους, ενώ ειδικά για τον Δήμο Αθηναίων περιορίζει σημαντικά το εύρος των επιλογών του
πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σχετικά με το πρόσωπο που θα δώσει με τη στήριξη του κυβερνητικού κόμματος. «Το προφίλ του αντιπάλου, μοιραία, καθορίζει τα χαρακτηριστικά και του δικού μας υποψηφίου», σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη που τονίζουν ότι η λύση θα πρέπει να αναζητηθεί σε ένα πρόσωπο, με βαρύ πολιτικό όνομα και κυρίως με μεγάλη διεισδυτικότητα στο κεντροδεξιό – δεξιό ακροατήριο.

Οι ίδιοι κύκλοι φωτογραφίζουν τον νυν υπουργό Δημόσιας Τάξης Νικ. Δένδια ως την πλέον ενδεδειγμένη επιλογή, καθώς οι υψηλές επιδόσεις του σε κρίσιμους για την πρωτεύουσα τομείς, όπως αυτοί της παραβατικότητας, της λαθρομετανάστευσης κ.ά., μπορούν να του εξασφαλίσουν τη νίκη. Ο ίδιος ο υπουργός κρατάει αποστάσεις από τη σχετική φιλολογία και επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία ότι δεν επιθυμεί τη μετακίνησή του από την εκλογική του περιφέρεια, την Κέρκυρα. Πολλοί, πάντως, στη Ν.Δ. πιστεύουν ότι στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός υπερβεί τον προβληματισμό που του προκαλεί η πιθανότητα απώλειας ενός ικανότατου στελέχους από την κυβέρνηση και ζητήσει από τον κ. Δένδια να δώσει τη μάχη για τον Δήμο Αθηναίων, το κυβερνητικό κόμμα θα απαλλαγεί από ένα ακόμη πρόβλημα που ακούει στο όνομα Νικήτας Κακλαμάνης. Προερχόμενος από τον χώρο της λαϊκής δεξιάς, ο πρώην δήμαρχος και πρώην φίλος του κ. Σαμαρά δηλώνει σε όλους τους τόνους την πρόθεσή του να διεκδικήσει τον Δήμο Αθηναίων, με ή χωρίς χρίσμα. Και ο ίδιος γνωρίζει ότι οι πιθανότητες να πάρει το χρίσμα είναι ελάχιστες.
«Αν η Νέα Δημοκρατία κινηθεί σε λογικές τύπου Ανδρέα Ψυχάρη ή Κώστα Μπακογιάννη, τότε να θεωρείτε βέβαιη την κάθοδο του Νικήτα», λένε οι φίλοι του, αφήνοντας πάντως σαφώς να εννοηθεί ότι θα λάβει τις οριστικές του αποφάσεις, ανάλογα με τις εξελίξεις... Το προηγούμενο διάστημα μεταξύ των ονομάτων που κυκλοφόρησαν ήταν και αυτό της υπουργού Τουρισμού Ολγας Κεφαλογιάννη, η οποία έχει το πλεονέκτημα της πρωτιάς στην Α΄ Αθηνών, όχι όμως και την επιθυμία να δώσει τη συγκεκριμένη μάχη.
Στις μεγάλες πόλεις
Μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσουν και οι συζητήσεις για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τον οποίο, αυτή τη στιγμή, φέρονται να επιθυμούν να διεκδικήσουν τέσσερα επώνυμα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας: ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας Στ. Καλαφάτης, ο υφυπουργός Παιδείας Κων. Γκιουλέκας, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εργων Στρ. Σιμόπουλος και η βουλευτής Ελενα Ράπτη. Πληροφορίες από τη συμπρωτεύουσα ανεβάζουν κι άλλο τον αριθμό των ενδιαφερομένων, κάτι που αναμένεται να φανεί το επόμενο διάστημα. Από τους τέσσερις παραπάνω, πάντως, ουδείς, όπως εκτιμάται, θα δημιουργήσει πρόβλημα στο κόμμα του, στην περίπτωση που δεν επιλεγεί για τη συγκεκριμένη μάχη. Τα κομματικά στελέχη επιμένουν ότι η εκδοχή στήριξης της υποψηφιότητας του νυν δημάρχου κ. Γιάννη Μπουτάρη από τη Ν.Δ. αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Οι πιο μυημένοι, ωστόσο, κρατούν μέχρι το τέλος μία επιφύλαξη…
Πιο δύσκολη είναι η κατάσταση για τη Ν.Δ. σε ό,τι αφορά τον Δήμο Πατρέων, όπου προς στιγμήν μόνος ενδιαφερόμενος είναι ο κ. Χριστόπουλος, ο οποίος, ωστόσο, από ορισμένους θεωρείται «αδύναμη υποψηφιότητα».
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου