Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Στο επίκεντρο Συρία και ΑΟΖ


Στο επίκεντρο Συρία και ΑΟΖΟι αξιώσεις της Τουρκίας να μην προχωρήσουν οι συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου χωρίς τη συμμετοχή της στην οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων, είχαν μπλοκάρει τις συνομιλίες τα τελευταία πέντε χρόνια μεταξύ Αθήνας και Καϊρου.
Οι χθεσινές δηλώσεις όμως των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου ότι ξεκινάνε και πάλι τις συζητήσεις, αδιαφορώντας
για τη στάση της Τουρκίας, δίνει νέα διάσταση στο διπλωματικό σκηνικό της Ανατολικής Μεσογείου.

Το θέμα της ΑΟΖ κυριάρχησε στις συνομιλίες που είχαν και οι κύριοι Βενιζέλος και Ναμπίλ Φάχνι και είναι χαρακτηριστικό ότι και οι τέσσερις ερωτήσεις που δέχτηκαν από Ελληνες και Αιγύπτιους δημοσιογράφους αφορούσαν διευκρινίσεις στην αρχική τους τοποθέτηση οτι θα συσταθεί κοινή επιτροπή εμπειρογνομώνων για το θέμα αυτό, για την οποία ωστόσο δεν έθεσαν χρονοδιάγραμμα.

Οι δύο υπουργοί δεν μάσησαν τα λόγια τους ούτε όταν ρωτήθηκαν αν θα λάβουν υπόψη τους πιθάνες αντιδράσεις από τρίτες χώρες.

Χωρίς να κατανομάσουν την Τουρκία, τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Φάχνι αφησαν αιχμές λέγοντας ότι δεν τους ενδιαφέρει αν συνιστά απειλή για τρίτη χώρα η ανάπτυξη της συνεργασίας τους και ότι δεν αποτελεί εχθρική προδιάθεση η προσπάθεια εξασφάλισης των συμφερόντων τους.

Η βάση για τις συνομιλίες τους θα είναι το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας, άφησαν δε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου με έμφαση στα ενεργειακά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες και η Λιβύη έχει ήδη αρχίσει διαβουλεύσεις για των καθορισμών των δικών της θαλάσσων συνόρων.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν μέσα σε ελάχιστη ώρα τις δηλώσεις των δύο υπουργών ενώ αναμένεται και αντίδραση έμμεση ή αμεση από την τουρκική πλευρά.

Σύμπτωση ή όχι πάντως ήταν ότι λίγη ώρα πριν ξεκινήσουν οι δηλώσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου, έξι τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από το Αγαθονήσι.

Η μονήμερη επίσκεψη του Ε.Βενιζέλου πάντως είχε πολλά απρόοπτα καθώς μόλις προσγειώθηκε, έγινε η δολοφονική απόπειρα κατά του υπουργού Εσωτερικών της Αιγύπτου, ανατρέποντας τη σειρά των συναντήσεων.

Το θέμα της Συρίας συζητήθηκε στη συναντήσεις που είχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με τον πρόεδρο της χώρας και τον πρωθυπουργό της μεταβατικής κυβέρνησης. Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε και πάλι ειδεχθές έγκλημα τη χρήση χημικών όπλων και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να διαφυλάξει την πολιτική διαδικασία.Σήμερα αναχωρεί για το Βίλνιους της Λιθουανίας για την άτυπη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στην οποία θα συμμετέχει και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου