Έντονο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για την ελληνική αγορά, μετά από χρόνια «αγρανάπαυσης»| Υπάρχουν ρίσκα, αλλά είμαστε αισιόδοξοι, λένε από την πλευρά τους οι Έλληνες τραπεζίτεςΈντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα επέδειξαν ξένοι επιχειρηματίες και τραπεζίτες κατά τη διάρκεια του 8ου Roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο. Μετά από πέντε χρόνια, ξένα fundς καθώς και τραπεζίτες ετοιμάζονται για απόβαση στην Ελλάδα, προκειμένου να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους.
Μιλώντας στο thepaper, ανώτατα τραπεζικά στελέχη ανέφεραν χαρακτηριστικά «ότι θα προσελκύσουμε την ελληνική αγορά με το μπούγιο», κάτι που αποδίδεται στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας από την μείωση του εργατικού κόστους.Από την πλευρά τους, οι Έλληνες τραπεζίτες εμφανίζονται αρκετά αισιόδοξοι τόσο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, όσο και τον τραπεζικό κλάδο, κάτι το οποίο, όμως, είναι παράδοξο, αφού τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξάνονται συνεχώς.
Ωστόσο, προειδοποιούν ότι υπάρχουν πολλά ρίσκα, όπως η πορεία των αποκρατικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων, καθώς και η καταπολέμηση της καλπάζουσας ανεργίας.
Αποκαθίσταται η εικόνα της Ελλάδας
Την εκτίμηση ότι η οικονομία εισέρχεται σε περίοδο σταθεροποίησης και οι ελληνικές τράπεζες ανακτούν την ισχύ τους, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής, Γιώργος Ζανιάς.
Ο κ. Ζανιάς τόνισε πως η οικονομία σταθεροποιείται δημοσιονομικά και παρότι συνεχίζει να καταγράφεται υψηλό δημόσιο χρέος, σε όρους NPV (καθαρής παρουσας αξίας) είναι αισθητά χαμηλότερο. Παράλληλα, το χρέος αυτό βρίσκεται κατά 90% σε «δημόσια χέρια», ενώ υπάρχει σε εξέλιξη ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων από το οποίο αναμένονται το προσεχές διάστημα σημαντικά έσοδα.
Παράλληλα, ο ίδιος σημείωσε πως η εμπιστοσύνη στη χώρα σταδιακά αποκαθίσταται και η ρευστότητα βελτιώνεται, ενώ αναμένονται σημαντικά έσοδα από τον τουρισμό, σε μια περίοδο που καταγράφεται υψηλή απορρόφηση κοινοτικών πόρων.
Ωστόσο, ο κ. Ζανιάς επισήμανε ότι υπάρχουν αρκετά ρίσκα, τα οποία πρέπει να περιοριστούν. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρωταρχικός παράγοντας ρίσκου για την Ελλάδα αποτελεί η πολιτική και κοινωνική σταθερότητα.
Σχετικά με την πορεία του τραπεζικού κλάδου, ο κ. Ζανιάς τόνισε πως αποτέλεσαν θύμα της κρίσης στην Ελλάδα, όμως μετά την ανακεφαλοποίηση αποκαθίσταται η ισχύ τους.
Αναφερόμενος στο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, υποστήριξε πως συνεχίζουν να αποτελούν πρόβλημα, ωστόσο έχουν ληφθεί οι κατάλληλες μέριμνες για την αντιμετώπισή τους.
Την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων επισήμανε κατά τη διάρκεια της ομιλία τους ο διευθυντής οικονομικής ανάλυσης και αγορών της Τράπεζας Πειραιώς, Ηλίας Λέκκος, σημειώνοντας ότι είναι εξαιρετικά σημαντική στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Τα σημάδια της ανάκαμψης είναι ορατά, αν και απαιτείται χρόνος, τόνισε με τη σειρά του ο Μιχάλης Μασουράκης, ανώτερος διευθυντής οικονομικών μελετών της Alpha Bank. «Το πρόβλημα του κρατικού χρέους αντιμετωπίστηκε και η τραπεζική κρίση είναι πίσω μας», σημείωσε με έμφαση. Για να συμπληρώσει ότι «η Ελλάδα είναι πιο μπροστά σε θέματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας».
Τέλος, ο επικεφαλής της διεύθυνσης τρέχουσας οικονομικής ανάλυσης της Εurobank, Πλάτων Μονοκρούσος ανέφερε πως η δημοσιονομική προσαρμογή προχωρά θετικά, αλλά απαιτείται επιτάχυνση στην ολοκλήρωση δομικών αλλαγών ώστε να ενισχυθεί η προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας.
Ελένη Στεργίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου