Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Συνέντευξη Νίκου Ανδρουλάκη, Γραμματέα της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ, στην εκπομπή «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA»

Συνέντευξη Νίκου Ανδρουλάκη, Γραμματέα της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ, στην εκπομπή «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA» και στους δημοσιογράφους Δ. Καμπουράκη και Γ. ΟικονομέαΚαλημέρα σας. Είναι μαζί μας η κα Σοφία Βούλτεψη από τη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Γιάννης Μπαλάφας από το ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης από το ΠΑΣΟΚ και η κα Μαρία Ρεπούση από τη ΔΗΜΑΡ.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κύριε Ανδρουλάκη είπαμε πολλά, είπαμε για τη Χρυσή Αυγή, αυτό είναι το βασικό θέμα που συζητείται και οι χθεσινές εξελίξεις και μέσα στους κόλπους της Αστυνομίας. Ποια είναι η άποψή σας; Και να μας πείτε και τη γνώμη μας γι’ αυτά που είπε η κα Βούλτεψη για τη συμπόρευση..
Σ. ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Εννοώ ότι υπάρχει κοινοβουλευτική νομιμοποίηση..
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εξαιτίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Σ. ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Όχι, γενική κοινοβουλευτική, δεν είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ σ’ αυτό, είναι και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Κύριε Οικονομέα, έχουμε ένα κόμμα στην Ελλάδα νεοναζιστικό το οποίο λειτουργεί με όρους εγκληματικής Οργάνωσης. Την προηγούμενη Τρίτη το βράδυ είχαμε μια πολιτική δολοφονία κι εμείς εδώ, αντί να βρούμε έναν τρόπο να συνεννοηθούμε και ν’ αντιμετωπίσουμε ένα φαινόμενο διαλυτικό για την ελληνική κοινωνία, βρίσκουμε χίλιους δυο τρόπους να διαχωριστούμε, ενώ επί της ουσίας συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνει κάτι άμεσα.
                        Ακούμε από ένα κομμάτι -ευτυχώς μικρό- της Νέας Δημοκρατίας, περί της θεωρίας της ταύτισης των δυο άκρων, το οποίο είναι απαράδεκτο. Δε μπορείς να θεωρείς ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι στο συνταγματικό τόξο. Αυτά είναι επικίνδυνα παιχνίδια διότι, το μόνο που πετυχαίνεις είναι να νομιμοποιείς αυτό το νεοφασιστικό, το νεοναζιστικό μόρφωμα. Από την άλλη βέβαια, δε μπορεί να υπάρχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία λένε, ή αρθρογραφούν την άποψη ότι «δε θα πιεστούμε τώρα εμείς για να καταδικάσουμε τη βία απ’ όπου και αν προέρχεται».
Τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά. έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία. Δεν υπάρχει μνημόνιο..
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Καλά, δε μπορεί όμως και συνέχεια να ζητάνε όλοι πιστοποιητικά, έτσι δεν είναι;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Εγώ συμφωνώ μαζί σας. Όχι πιστοποιητικά..
Γ. ΜΠΑΛΑΦΑΣ: Δηλώσεις μετανοίας.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ούτε δηλώσεις μετανοίας.
Γ. ΜΠΑΛΑΦΑΣ: Αυτό ζητάει –ποιος; Ο Βορίδης από μένα.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Κύριε Μπαλάφα, σας άκουσα πάρα πολύ προσεκτικά.
Γ. ΜΠΑΛΑΦΑΣ: Συγνώμη, έχετε δίκιο.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Πραγματικά θεωρώ απαράδεκτη την ταύτιση και τη θεωρία των πολιτικών άκρων διότι, επί της ουσίας νομιμοποιεί τη Χρυσή Αυγή. Από την άλλη όμως, πρέπει να μπει ένα πλαίσιο πολιτικής κουλτούρας και ηθικής στο πολιτικό σύστημα και ένα πλαίσιο πολιτικής συμπεριφοράς. Από τη Βουλή μέχρι τα κόμματα, σε όλα τα επίπεδα. Διότι στη χώρα διαμορφώνονται στρεβλά παραδείγματα.
                        Σήμερα μας ακούν Έλληνες πολίτες. Έλληνες πολίτες μιθριδατίζονται δυο χρόνια από τα ΜΜΕ τα οποία τους προσφέρουν χωρίς καμία αιδώ, χωρίς σεβασμό, οτιδήποτε μπορεί μέσα από το lifestyleνα πουλάει ο νεοναζισμός, όπως την ξανθιά με τα φουσκωμένα στήθη που δίπλα έχει τη σβάστικα.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Από μερίδα των ΜΜΕ θα λέτε.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Από μεγάλη μερίδα όμως.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κύριε Ανδρουλάκη, σας παρακαλώ.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Από μεγάλη μερίδα. Εσείς όντως αποδεικνύετε ότι δεν είχατε τέτοια συμπεριφορά.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Όχι από τα ΜΜΕ, κάντε μου τη χάρη.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Όμως, από μεγάλη μερίδα. Επίσης δε μπορεί σήμερα να έχουμε ένα κράτος που ξυπνάει μετά από μια πολιτική δολοφονία. Τι είχαμε όλο αυτό το προηγούμενο διάστημα; Δεν ξέραμε τι συμβαίνει; Δεν έπρεπε να το αντιμετωπίσουμε; Δε φέραμε το θέμα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου και με σαθρά επιχειρήματα παραπέμφθηκε στις καλένδες;
Δηλαδή θεωρούμε ότι το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο βοηθά ν’ αντιμετωπίσουμε ρατσιστικά εγκλήματα;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αφού στο πι και φι ετοιμάσατε πέντε νομοσχέδια..
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Εμείς πιστεύουμε ότι εάν θέλουμε να κάνουμε μια σοβαρή ανάλυση για ν’ αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο, πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτό είναι πολυπαραγοντικό. Δεν ευθύνεται μόνο η κρίση για την άνοδο της Χρυσής Αυγής. Η κρίση βέβαια της άνοιξε το δρόμο, βέβαια έχουν συμβεί πάρα πολλά άλλα πράγματα. Η έλλειψη κρατικής παρέμβασης και σε κοινωνικό και σε επίπεδο δημοσίας τάξεως και σε επίπεδο δικαιοσύνης, την ανέδειξαν.
Εμείς πρέπει να πάρουμε μια πρωτοβουλία. Το πολιτικό σύστημα δε μπορεί σήμερα να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του ή πίσω από τις απόψεις του κ. Λαζαρίδη ή από τις απόψεις κάποιων άλλων κυρίων οι οποίοι φαντασιώνονται συγκρούσεις και εμφυλιακές καταστάσεις.
Ποια πρέπει να είναι αυτή η πρωτοβουλία; Όλοι οι πολιτικοί και κοινωνικοί θεσμοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα κόμματα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους κοινωνικούς εταίρους, τα Επιμελητήρια, όλοι μαζί ν’ αναλάβουμε δράση. Να κινητοποιηθούμε, να ενημερώσουμε, να ευαισθητοποιήσουμε ώστε να ενοχοποιηθεί στο συλλογικό υποσυνείδητο του ελληνικού λαού το νεοναζιστικό αυτό μόρφωμα.
Διότι, αν νομίζουμε ότι υπάρχει πιθανότητα ή αν το φανταστούμε σε υπόθεση εργαστηρίου, ότι μετά τα γεγονότα της τελευταίας εβδομάδας, και ύστερα από ένα μήνα, η Χρυσή Αυγή θα είναι ακόμη στο 10%, τότε θα είμαστε απόκληροι της Ιστορίας. Θα φέρουμε τεράστιες ευθύνες. Και πρέπει να το καταλάβουν αυτό τόσο ορισμένα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που έχουν αυτή τη ρητορεία όσο και κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και να κάνουμε από κοινού μια συλλογική προσπάθεια. Εγώ πιστεύω ότι μπορεί να γίνει.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Για τη σύσκεψη τι λέτε εσείς;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Να γίνει. Κύριε Καμπουράκη, δεν ήθελα να το πω, αλλά μόλις έγινε αυτό το περιστατικό, την επόμενη μέρα με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ πήραμε τους Γραμματείς όλων των κομμάτων για να κάνουμε μια κοινή σύσκεψη και να προχωρήσουμε σε κάποιες κοινές πρωτοβουλίες. Μόνο ο κ. Λυκούδης ήταν θετικός σε μια τέτοια προσπάθεια. Πιστεύω ότι μπορούμε ακόμη και σήμερα και αύριο και τις επόμενες μέρες, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι πολιτικοί αρχηγοί, τα κόμματα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι κοινωνικοί εταίροι, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, όλοι μαζί να αναλάβουμε δράση.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Γιατί δε θέλει η Νέα Δημοκρατία;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Είναι δικό της θέμα.
Γ. ΜΠΑΛΑΦΑΣ: Πώς δε σας ενδιαφέρει; Στην κυβέρνηση είσαστε μαζί..
Σ. ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Μισό λεπτό, άλλο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άλλο οι πολιτικοί αρχηγοί. Η Νέα Δημοκρατία δεν είπε ότι δε θέλει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Είμαστε στην κυβέρνηση με άλλο στόχο. Ακούστε κ. Μπαλάφα, το ΠΑΣΟΚ συγκυβερνά με τη Νέα Δημοκρατία για να υπάρχει κυβέρνηση και να κάνει πέντε πράγματα, όπως κυβερνούσε και με τη ΔΗΜΑΡ.
Γ. ΜΠΑΛΑΦΑΣ: Σύμφωνοι, αλλά έχετε γνώμη γιατί το κάνει ο Σαμαράς.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Δε μπαίνουμε στη λογική ότι δε θα κάνουμε τίποτα. Πρέπει να κάνουμε πολλά όλοι μαζί.
Γ. ΜΠΑΛΑΦΑΣ: Δεν είπα αυτό.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Συμφωνείτε;
Γ. ΜΠΑΛΑΦΑΣ: Συμφωνώ με πάρα πολλά απ’ όσα είπατε, αλλά ο Σαμαράς γιατί το κάνει;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Εσείς γιατί το κάνατε; Την προηγούμενη εβδομάδα που κάλεσα τον κ. Βίτσα γιατί μου αρνήθηκε; Θέλω να σας πω, δε μπαίνω στη διαδικασία αυτή του γιατί δε θέλει ο Σαμαράς, του γιατί δε θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα, όλοι μαζί μπορούμε. Ας πάρουμε τις πρωτοβουλίες που χρειάζονται.
Εάν χαθεί κι αυτή η ευκαιρία, το ξαναλέω, θα είμαστε απόκληροι της Ιστορίας. Θα φέρουμε τεράστιες ευθύνες απέναντι στον ελληνικό λαό λόγω του ότι δεν ενοχοποιήσαμε ένα κόμμα το οποίο είναι εγκληματική οργάνωση, νεοναζιστικό κόμμα. Όσοι πίστεψαν στις ιδέες του, οδηγήθηκαν σε μεγάλα συλλογικά εγκλήματα. Δυστυχώς, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα επιτρέψαμε να έχουν τη δυνατότητα ν’ απευθύνουν απενοχοποιημένο δημόσιο λόγο ποιοι; Αυτοί που έκαναν το Δίστομο; Που αιματοκύλισαν την Ελλάδα;
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Κύριε Ανδρουλάκη, εσείς τώρα που είστε και νεότερος άνθρωπος και έχετε σχέση με τις Οργανώσεις κτλ., έχετε επίγνωση πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα στα σχολεία; Είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα και δυστυχώς μαθαίνω ότι είναι και πάρα πολλοί εκπαιδευτικοί, που εγώ δεν το περίμενα. Και δεν το έχω και πιστοποιήσει, αν είναι έτσι.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Υπάρχουν νησίδες βίας τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Έχουμε φτάσει πια σε μια κατάσταση όπου σηκώνεις μια πέτρα και δεν ξέρεις τι είναι από κάτω.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Και όχι μόνο στα σχολεία. Στους Συνδέσμους των ομάδων ξέρετε τι γίνεται; Ξέρετε τι παρέμβαση πρέπει να κάνει το κράτος; Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Έχουν γίνει διαδοχικά λάθη τα τελευταία τρία χρόνια, μετά τις δημοτικές εκλογές και από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και από την συγκυβέρνηση Παπαδήμου και από τη σημερινή κυβέρνηση, διότι υποβάθμισαν το γεγονός. Δυστυχώς, φαίνεται ότι ούτε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ούτε το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του αντιλήφθηκε το μέγεθος του προβλήματος.
Όμως μετά απ’ αυτό που έχει συνέβη την περασμένη εβδομάδα, δεν έχουμε καμία άλλη δυνατότητα και καμία άλλη ευκαιρία. Τώρα πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα μαζί.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ζούμε σε μια χώρα η οποία επί 40 χρόνια προσπαθεί να διαλύσει τους Συνδέσμους για να μην τα σπάνε στα γήπεδα και γύρω από τα γήπεδα και να μην πλακώνονται μεταξύ τους, ν’ αλληλοσφάζονται και δε μπορεί. Πιστεύετε ότι αυτή η χώρα μπορεί να διαλύσει μια Χρυσή Αυγή έτσι οργανωμένη; Μακάρι αλλά..
Σ. ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Όχι, είναι στα χέρια του λαού αυτό. Να το καταλάβει κι ο λαός.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δε διαλύονται με το λαό..
Σ. ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Καλά, ο στρατός θα συλληφθεί. Αυτός που ψηφίζει..
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εφ' όσον λένε ότι «είμαστε παραστρατιωτική και στρατιωτική», διαλύεται με άλλα μέσα. Οι ψηφοφόροι είναι άλλο πράγμα.
Σ. ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Ναι, ο λαός πρέπει να καταλάβει.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Για παράδειγμα, φανταστείτε λοιπόν ότι εντός αυτής της εβδομάδας βρίσκονται όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων του συνταγματικού τόξου, εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, Περιφερειάρχες, Τοπική Αυτοδιοίκηση, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και όλα τα Επιμελητήρια και κάνουμε μια χάρτα για να αντιμετωπίσουμε του νεοναζιστικού φαινομένου στην Ελλάδα. Έχετε την εντύπωση ότι δεν θα τα καταφέρουμε;
Σ. ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Ναι, αλλά πρέπει να λένε τα ίδια.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι θα το αντιμετωπίσουμε. Το ζητούμενο είναι να υπάρχει βούληση, να μην κρυβόμαστε ή να παίζουμε μικροκομματικά παιχνίδια μπροστά σε αυτόν τον κίνδυνο, παράγοντας εμφυλιοπολεμικό κλίμα. Ευτυχώς, το ξαναλέω, είναι λίγοι αυτοί που το κάνουν. Να τους απομονώσουμε και να προχωρήσουμε σε εθνική συνεννόηση.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:
Μ. ΡΕΠΟΥΣΗ:
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ξέρετε ποια είναι η ένστασή μου; Ότι όλα αυτά που λέτε είναι πολύ ωραία στη θεωρία. Στην πράξη όταν έχεις εξαθλιωμένους Αστυνομικούς, έχεις εξαθλιωμένους εκπαιδευτικούς, έχεις εξαθλιωμένους που δεν έχουν να φάνε, αργά ή γρήγορα θα πάνε κάπου. δε θ’ ακούσουν τον Ανδρουλάκη να λέει τις ωραίες θεωρίες ή τις δικές σας ή τις δικές μου. Αργά ή γρήγορα θα ζητήσει μια διέξοδο.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Κύριε Οικονομέα, στην Πορτογαλία και στην Ισπανία γιατί δεν υπάρχουν ναζιστικά κόμματα του 10%; Πώς έγινε αυτό το έγκλημα του Μπρέιβικ στη Νορβηγία; Γιατί εμείς φτιάχνουμε μια θεωρία ότι επειδή η Ελλάδα περνά μια κρίση, πρέπει αυτομάτως να υφίσταται ένα νεοναζιστικό κόμμα του 10% και πολιτικές δολοφονίες; Έλεος. Για ποιο λόγο; Ποιος κανόνας το λέει αυτό;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δεν είναι απαραίτητο να είναι το σχήμα αυτό στην Πορτογαλία ή στην Ισπανία…
Μ. ΡΕΠΟΥΣΗ: Δε μπορούμε να τα ρίξουμε όλα στην κρίση. Δε μπαίνουν στη Βουλή.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ανεξάρτητα από το όνομα, ο φασισμός είναι μέσα μας, το είπαμε αυτό..
Μ. ΡΕΠΟΥΣΗ: Όχι, δε γεννιόμαστε με το φασισμό.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Η κρίση ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό αλλά μην τα κανονικοποιούμε όλα.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Υπάρχουν φασίστες όπως γνωρίζετε πολύ καλά και σε αριστερά κόμματα και σε δεξιά κόμματα και σε κεντρώα κόμματα και παντού.
Μ. ΡΕΠΟΥΣΗ: Καλά, αυτό είναι θέμα νοοτροπίας.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Μην τα παρουσιάζουμε ως φυσικά φαινόμενα.
Μ. ΡΕΠΟΥΣΗ: Η αιτιολογία της κρίσης δεν είναι αρκετή για να εξηγήσει το φαινόμενο αυτό. Σε καμία περίπτωση.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εγώ δε μιλάω για κρίση.
Μ. ΡΕΠΟΥΣΗ: Η κρίση η οικονομική εννοούμε. Είναι πάρα πολύ σημαντικό ..
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Γιατί κινδυνεύουμε να φύγει η κρίση και να μείνει αυτό.
Γ. ΜΠΑΛΑΦΑΣ: Προφανώς αυτή τη στιγμή δε θα έπρεπε να τα μπλέκουμε όλα, να μην υπάρχουν «αλλά» και «όμως». Αλλά θα συμφωνήσετε κ. Ανδρουλάκη και κα Ρεπούση, ότι όταν στην προμετωπίδα της αντιμετώπισης υποτίθεται της Χρυσής Αυγής είναι η θεωρεία των δυο άκρων, πάει πακέτο δηλαδή και ταυτίζεται ένα κόμμα κοινοβουλευτικό που αύριο μπορεί να είναι κυβέρνηση με τη Χρυσή Αυγή, αυτό το κόμμα δε μπορεί ν’ απαντήσει όταν και κάποιος αρχηγός επίσης, και δεν αναφέρομαι ούτε στο Σαμαρά ούτε στους φασίστες, αναφέρθηκε επίσης στη συνταγματικότητα ή όχι και στη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στο συνταγματικό τόξο.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ποιος το είπε αυτό;
Γ. ΜΠΑΛΑΦΑΣ: Δε θέλω να ρίξω λάδι στη φωτιά.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Όχι, να το πείτε. Ο κ. Βενιζέλος ξεκάθαρα δήλωσε την Πέμπτη το πρωί στο «Βήμα FM» ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα του συνταγματικού τόξου. Για ποιον το λέτε αυτό; Το είπε την Πέμπτη το πρωί.
Γ. ΜΠΑΛΑΦΑΣ: Ωραία, χαίρομαι λοιπόν και τελειώνει και αυτό.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Η ανάλυση αυτή που κάνουμε τώρα και μοιάζει θεωρητική, έχει μια αξία διότι μεταφράζεται σε συγκεκριμένη πολιτική.
Γ. ΜΠΑΛΑΦΑΣ: Αυτό λέω κι εγώ. Εγώ δηλαδή δε μπορώ να ξεχάσω τη διάσταση την κοινωνική, την πολιτική. Όχι μόνο δημιουργεί καταστροφή στη χώρα, όχι μόνο εξαθλιώνει τους πολίτες, αλλά και διευκολύνει το ναζισμό.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Με τον ίδιο τρόπο λοιπόν που η Σοφία λέει «εγώ για να μιλήσω μαζί σου πρέπει να υιοθετήσεις τη θεωρία των δυο άκρων και άρα δε γίνεται», με τον ίδιο τρόπο λέτε κι εσείς ότι δε βάζετε τους μνημονιακούς…
Γ. ΜΠΑΛΑΦΑΣ: Ένα λεπτό, εγώ λέω για τη δική μου ανάλυση.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Λέει η Νέα Δημοκρατία, αντιμνημονιακοί με τη Χρυσή Αυγή, συνταγματικό τόξο μ’ εμάς. Μην τους βοηθάτε. Βοηθάτε τη Χρυσή Αυγή, τους δίνετε επιχειρήματα στη ρητορεία της. Μην το κάνετε.
Γ. ΜΠΑΛΑΦΑΣ: Εντάξει, εγώ λέω τη δική μου ανάλυση.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Η δική σας ανάλυση συγνώμη, πού καταλήγει; Καταλήγει ότι μέσα στο αντιναζιστικό μέτωπο είναι κάποιοι μνημονιακοί ή δεν είναι;
Γ. ΜΠΑΛΑΦΑΣ: Όχι, δεν είναι έτσι. Εγώ λέω τη δική μου ανάλυση, γιατί θέλω να μην ξεχνιόμαστε. Από κει και πέρα η δική μου ανάλυση λέει: Είναι η ώρα των ισχυρών δεσμεύσεων για την εξάρθρωση των διασυνδέσεων Χρυσής Αυγής, Αστυνομίας, Στρατού. Είναι η ώρα της εφαρμογής της νομοθεσίας και όχι της ατιμωρησίας. Είναι η ώρα της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε συζήτηση ανοιχτά στη Βουλή..
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μισό λεπτό, να καταλάβω κάτι: Εάν θα μαζευτείτε υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα πει ο Τσίπρας «με συγχωρείτε, για να κάνουμε ένα αξιοπρεπές, σοβαρό και αποτελεσματικό αντιναζιστικό μέτωπο, πρέπει να καταγγείλουμε το μνημόνιο»; ή είναι χωριστό;
Γ. ΜΠΑΛΑΦΑΣ: Το τι θα πει ο Τσίπρας και το τι θα έλεγε αν γινόταν και μακάρι να γίνει και να πάρει πίσω την άρνησή του ο Σαμαράς, το είδατε κι εχθές τι είπε.
Σ. ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Είπε το μνημόνιο.
Γ. ΜΠΑΛΑΦΑΣ: Και στη συζήτηση που είχε με τον Παπούλια μπροστά στις κάμερες και το είδαμε και βγαίνοντας από τη Βουλή. Που εστίασε, πού έριξε το βάρος κτλ. Άλλο που εγώ κάνω μια ανάλυση και λέω ότι δε μπορείς να μιλάς για πολιτικό μνημόνιο και η κρίση και η ταπείνωση της χώρας διευκολύνει τους φασίστες και άλλο πράγμα πού βάζεις κάθε φορά την αιχμή του δόρατος. Είναι άλλο πράγμα.
Εν πάση περιπτώσει, εγώ λέω, είναι η ώρα της εξάρθρωσης των διασυνδέσεων, της σύσκεψης, της συζήτησης στη Βουλή και του τέλους της ατιμωρησίας. Υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο να εφαρμοστεί.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Θέλω να θέσω μια άλλη παράμετρο: Τα οικονομικά των κομμάτων. Πρέπει κι αυτό να μπει στην ατζέντα των πρωτοβουλιών. Δε μπορεί κάποια κόμματα που τώρα μπήκαν στη Βουλή, να διαχειρίζονται χρήματα τα οποία όπως μαθαίνουμε από τα ρεπορτάζ, βοηθούν να ανοίγουν γραφεία σε όλη την Ελλάδα και στηρίζουν οικονομικά τα μέλη τους. Για μένα αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα. Και επ’ αυτού πρέπει όλα τα κόμματα να πάρουν πρωτοβουλία. Να γίνεται έλεγχος στα οικονομικά των κομμάτων.
Κρατάω από τη συζήτηση ότι σε κάποια πράγματα συμφωνούμε. Συμφωνούμε, η πλειοψηφία, ότι η θεωρία ταύτισης των δυο άκρων είναι μια απαράδεκτη θεωρία. Συμφωνούμε ότι πρέπει να κάνουμε κάτι για ν’ αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο και να το κάνουμε άμεσα. Δηλαδή, φανταστείτε το επόμενο διάστημα, εκατομμύρια Έλληνες να κινητοποιηθούν στο Σύνταγμα, στις πλατείες, σε όλη την Ελλάδα ενάντια στο νεοναζιστικό φαινόμενο.
Ξέρετε τι μήνυμα θα είναι αυτό για τις νέες γενιές; Να κινητοποιηθούν σχολεία, Πανεπιστήμια, κοινωνικοί φορείς. Κύριε Μπαλάφα κρατάω ότι έχετε διάθεση στο ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύω ότι και η Νέα Δημοκρατία πρέπει να προχωρήσει σ’ αυτή τη βάση. Η ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ έχουν δείξει ότι είναι θετικοί σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Άρα μπορούμε να πάρουμε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, άμεσα. Αν αφήσουμε το χρόνο να περάσει, δυστυχώς θα δούμε μπροστά μας τα γεγονότα να νομιμοποιούν μια συγκεκριμένη κατάσταση, που μπορούμε σήμερα ν’ αντιμετωπίσουμε. Στη βράση κολλάει το σίδερο.
Μ. ΡΕΠΟΥΣΗ:
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Σας ευχαριστούμε όλους για την παρουσία σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου