Στη σημερινή δύσκολη συγκυρία που βιώνει η Ελλάδα, η γεωργία μπορεί και πρέπει να αποτελέσει, όπως και στο παρελθόν, «πυλώνα» ανάπτυξης της χώρας και κράτος και Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να συνεργαστούν, να συμπράξουν και να πορευτούν «χέρι- χέρι», με ξεκάθαρους όρους και κανόνες, χωρίς τις παρατυπίες του παρελθόντος, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, μιλώντας σήμερα το μεσημέρι στην Τέταρτη Ελληνογερμανική Συνέλευση, στη Νυρεμβέργη.
Στην ομιλία του, με θέμα «Συνέργειες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον τομέα της γεωργίας», ο κ. Τσαυτάρης επισήμανε πως η ελληνική γεωργία πρέπει να επενδύσει στην ενδυνάμωση των στρατηγικών της πλεονεκτημάτων, όπως το εξαιρετικό και ποικίλο περιβάλλον της Ελλάδας, η παράδοση και ο πολιτισμός, το brand name «Greece», που ακόμα συγκινεί παγκοσμίως ως φάρος πολιτισμού και ομορφιάς, τα εξαιρετικά προϊόντα της.
Όπως είπε, και η Ευρώπη με την παλιά κοινή της πολιτική, που δεν είναι άλλη από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, έρχεται να βοηθήσει την ελληνική γεωργία, κατά την επόμενη κρίσιμη Προγραμματική Περίοδο 2014- 2020, να πετύχει τους στόχους της.
«Το όραμα πρέπει να είναι, για το 2020, μια παραγωγική ελληνική γεωργία ποιοτικών προϊόντων και αγαθών, με σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, με εξασφάλιση επάρκειας τροφίμων για τη χώρα, ενδυνάμωση των εξαγωγών» τόνισε ο υπουργός.
«Μια γεωργία που θα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ισόρροπη, βιώσιμη και κυρίως αειφόρο ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου και την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, εμπλουτισμένη με μια γεμάτη με νέους ελληνική ύπαιθρο που θα μείωνε την ανεργία αφενός, εξασφαλίζοντας το μέλλον της γεωργίας, της υπαίθρου και, κατ΄επέκταση, της χώρας και της ΕΕ» πρόσθεσε.
Αναγκαίο είναι, σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να προσδιοριστεί στο ξεκίνημα μια εθνική στρατηγική με ξεκάθαρους, ποσοτικούς και επιτεύξιμους στόχους, τους οποίους ο ίδιος ανέπτυξε και που πρέπει να είναι: συμβολή της ελληνικής γεωργίας στο ΑΕΠ, εξαγωγές- εξωστρέφεια, οικονομικά βιώσιμη γεωργία, γεωργία ποιότητας, σωστή προώθηση των προϊόντων «ΠΟΠ» που παράγει η ελληνική γεωργία, ισορροπία φυτικής- ζωικής παραγωγής.
Επιπλέον στόχοι πρέπει να είναι: Η ελληνική γεωργία ως πηγή απασχόλησης των νέων, αειφορία- σεβασμός στις επόμενες γενεές, συνέργειες- συμπράξεις καινοτομίας, μια έξυπνη και με «εξειδίκευση» ελληνική γεωργία, νέες υγιείς μορφές συνεργατισμού, προστασία της γεωργίας από τις επερχόμενες κλιματικές αλλαγές, νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης στηριγμένο στην ελληνική χωρική ιδιομορφία και ποικιλομορφία, ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ όλων των περιφερειών της χώρας, σύγκλιση ανάμεσα στους καλλιεργητές και τους κτηνοτρόφους σε κάθε περιφέρεια, σύνδεση της γεωργίας με την υγεία.
Όπως τόνισε ο κ. Τσαυτάρης, πολύτιμη θα είναι η βοήθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Περιφερειών, με τις οποίες το υπουργείο επιθυμεί να συνεργαστεί και να συμπράξει για την επίτευξη του οράματος για τη γεωργία του 2020, καθώς υπάρχουν προκλήσεις στις οποίες δεν μπορεί να απαντήσει μόνη της η κεντρική διοίκηση όσο και η κάθε περιφέρεια ξεχωριστά.
Αποτελεί επίσης επιδίωξη ένα Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014- 2020, που να αξιοποιήσει πλήρως την κοινωνική και διαρθρωτική ποικιλομορφία της πεδινής, νησιωτικής και περιαστικής Ελλάδας, μια πράσινη ανάπτυξη που να «πατά» στην ελληνική γη και μια γαλάζια ανάπτυξη που να «πατά» στην ελληνική θάλασσα, γιατί, όπως επισήμανε ο Έλληνας υπουργός, μόνον τότε θα μπορεί να γίνεται λόγος για Ολοκληρωμένη Αειφόρο Ανάπτυξη του τόπου.
Κατά την άποψή του, ο ρόλος της περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα είναι καθοριστικός, όμως η συνεργασία στο πλαίσιο της επόμενης περιόδου 2014- 2020 μπορεί να είναι αποτελεσματική και «ευεργετική» για τον τόπο, μόνο όταν βασίζεται σε ξεκάθαρους όρους και κανόνες.
Μόνον τότε θα αποκτηθεί η γεωργία του 2020 που όλοι οραματίζονται, μια γεωργία ποιότητας, εξωστρεφής, βιώσιμη και αειφόρος, μια έξυπνη γεωργία που θα επενδύει στα πλεονεκτήματα της χώρας και θα μετριάζει ή θα εξαλείφει τις αδυναμίες, μια γεωργία που θα αποτελέσει και πάλι «πυλώνα» ανάπτυξης του τόπου, επισήμανε, τέλος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου