Σε διημερίδα που
πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου με πρωτοβουλία του
βουλευτή των Πρασίνων Νίκου Χρυσόγελου, την περασμένη Πέμπτη 17 και
Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, έλαβε μέρος ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς,
Παύλος Τονικίδης.
Διατροφή φιλική προς το κλίμα, αστική γεωργία και αειφόρος καλλιέργεια, ήταν η θεματική της διημερίδας, όπου μετείχαν στελέχη της Ε.Ε., καθηγητές πανεπιστημίου, αγρότες από διάφορα κράτη, ερευνητές, υπουργοί γεωργίας, αλλά και συνεταιρισμοί και ενώσεις καταναλωτών.
Παράλληλα με την διημερίδα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος των Ελλήνων του Βελγίου «Κύκλος» παρουσίασε προϊόντα από όλη την Ελλάδα, με τους εκπροσώπους των επιμέρους περιοχών να παρουσιάζουν τα προϊόντα του τόπου τους.
Στην συνάντηση παρέστη κι ο Σάββας Τσιτουρίδης, που συντονίζει τις αγροτικές πολιτικές στην Ε.Ε., καθώς και άλλοι Έλληνες που κατέχουν θέσεις-κλειδιά του Ευρωκοινοβουλίου.
Μιλώντας για το Κιλκίς, ο κ. Τονικίδης υπογράμμισε την ανάγκη να εστιάσουμε στα ποιοτικά προϊόντα του Πρωτογενή Τομέα, με δεδομένο ότι οι καιρικές συνθήκες στο τόπο μας ευνοούν μια τέτοια παραγωγή.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς στάθηκε στον τρόπο διάθεσης αυτών των προϊόντων, υπογραμμίζοντας, ότι το Επιμελητήριο δεσμεύεται να συνεχίσει να συμβάλλει ουσιαστικά σε αυτό, διοργανώνοντας ή συμμετέχοντας σε εκθέσεις, φεστιβάλ γευσιγνωσίας κλπ.
Τόνισε επίσης ότι σε φάση υλοποίησης βρίσκεται και το Δημοπρατήριο προϊόντων διατροφής, το οποίο αναμένεται να συμβάλλει τα μέγιστα στη πρόσβαση χωρίς μεσάζοντες σε αγορές διεθνώς, μέσω της επίτευξης καλύτερων τιμών για καταναλωτές.
Τέλος, ο κ. Τονικίδης υπογράμμισε ότι το Επιμελητήριο είναι πρόθυμο να προσφέρει κάθε βοήθεια σε Έλληνες και ξένους επιχειρηματίες προκειμένου να επενδύσουν στον τομέα παραγωγής ποιοτικών τοπικών προϊόντων.
Στην διημερίδα τονίστηκε ότι το 5,5% των αγροκτημάτων καλλιεργούνται πλέον στην Ευρώπη βιολογικά (οικολογικά), αντιπροσωπεύοντας 226.000 βιοκαλλιεργητές, ενώ το 30% των άμεσων ενισχύσεων από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020, θα ενισχύσουν τις πράσινες/οικολογικές καλλιέργειες.
Η αποστολή από την Ελλάδα και οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν για ενημέρωση, πληροφόρηση και εξοικείωση των συμμετεχόντων με την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Οι συμμετέχοντες πήραν μέρος σε δυο ημερίδες
- μια με θέμα " Σίτιση της Ευρώπης σε περιόδους κρίσης: Προς ένα πιο ευέλικτο σύστημα τροφίμων», όπου συζητήθηκε, παρουσιάστηκε και πραγματοποιήθηκε έκθεση για την κλιματική αλλαγή, την απώλεια βιοποικιλότητας, την διατροφική ανασφάλεια, την κοινωνική και οικονομική συνοχή της υπαίθρου σε σχέση με την γεωργική πολιτική
- μια δεύτερη με θέμα "Ποιοτική Γεωργία και Ποιοτικά Τρόφιμα", που διοργάνωσε ο Νίκος Χρυσόγελος και αφορούσε θέματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, των δικτύων παραγωγών καταναλωτών, της προώθησης καλής διατροφής αλλά και συνεργασιών καταναλωτών – παραγωγών.
Εκτός από την ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών και καλών πρακτικών, οι συμμετέχοντες ενδιαφέρθηκαν να αναπτύξουν πιο στενή συνεργασία μεταξύ τους αλλά και με άλλους φορείς και ενδιαφερόμενους σε θέματα προώθησης της ποιοτικής γεωργίας και καλής διατροφής, ενδυνάμωσης κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων και προσπαθειών κοινοτικά υποστηριζόμενης γεωργίας, καθώς και συνεργασιών με ευρωπαϊκούς φορείς για την προώθηση των εξαγωγών προϊόντων αλλά και να αποτελέσουν πρεσβευτές αυτών των πρωτοβουλιών σε τοπικό επίπεδο.
Διατροφή φιλική προς το κλίμα, αστική γεωργία και αειφόρος καλλιέργεια, ήταν η θεματική της διημερίδας, όπου μετείχαν στελέχη της Ε.Ε., καθηγητές πανεπιστημίου, αγρότες από διάφορα κράτη, ερευνητές, υπουργοί γεωργίας, αλλά και συνεταιρισμοί και ενώσεις καταναλωτών.
Παράλληλα με την διημερίδα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος των Ελλήνων του Βελγίου «Κύκλος» παρουσίασε προϊόντα από όλη την Ελλάδα, με τους εκπροσώπους των επιμέρους περιοχών να παρουσιάζουν τα προϊόντα του τόπου τους.
Στην συνάντηση παρέστη κι ο Σάββας Τσιτουρίδης, που συντονίζει τις αγροτικές πολιτικές στην Ε.Ε., καθώς και άλλοι Έλληνες που κατέχουν θέσεις-κλειδιά του Ευρωκοινοβουλίου.
Μιλώντας για το Κιλκίς, ο κ. Τονικίδης υπογράμμισε την ανάγκη να εστιάσουμε στα ποιοτικά προϊόντα του Πρωτογενή Τομέα, με δεδομένο ότι οι καιρικές συνθήκες στο τόπο μας ευνοούν μια τέτοια παραγωγή.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς στάθηκε στον τρόπο διάθεσης αυτών των προϊόντων, υπογραμμίζοντας, ότι το Επιμελητήριο δεσμεύεται να συνεχίσει να συμβάλλει ουσιαστικά σε αυτό, διοργανώνοντας ή συμμετέχοντας σε εκθέσεις, φεστιβάλ γευσιγνωσίας κλπ.
Τόνισε επίσης ότι σε φάση υλοποίησης βρίσκεται και το Δημοπρατήριο προϊόντων διατροφής, το οποίο αναμένεται να συμβάλλει τα μέγιστα στη πρόσβαση χωρίς μεσάζοντες σε αγορές διεθνώς, μέσω της επίτευξης καλύτερων τιμών για καταναλωτές.
Τέλος, ο κ. Τονικίδης υπογράμμισε ότι το Επιμελητήριο είναι πρόθυμο να προσφέρει κάθε βοήθεια σε Έλληνες και ξένους επιχειρηματίες προκειμένου να επενδύσουν στον τομέα παραγωγής ποιοτικών τοπικών προϊόντων.
Στην διημερίδα τονίστηκε ότι το 5,5% των αγροκτημάτων καλλιεργούνται πλέον στην Ευρώπη βιολογικά (οικολογικά), αντιπροσωπεύοντας 226.000 βιοκαλλιεργητές, ενώ το 30% των άμεσων ενισχύσεων από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020, θα ενισχύσουν τις πράσινες/οικολογικές καλλιέργειες.
Η αποστολή από την Ελλάδα και οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν για ενημέρωση, πληροφόρηση και εξοικείωση των συμμετεχόντων με την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Οι συμμετέχοντες πήραν μέρος σε δυο ημερίδες
- μια με θέμα " Σίτιση της Ευρώπης σε περιόδους κρίσης: Προς ένα πιο ευέλικτο σύστημα τροφίμων», όπου συζητήθηκε, παρουσιάστηκε και πραγματοποιήθηκε έκθεση για την κλιματική αλλαγή, την απώλεια βιοποικιλότητας, την διατροφική ανασφάλεια, την κοινωνική και οικονομική συνοχή της υπαίθρου σε σχέση με την γεωργική πολιτική
- μια δεύτερη με θέμα "Ποιοτική Γεωργία και Ποιοτικά Τρόφιμα", που διοργάνωσε ο Νίκος Χρυσόγελος και αφορούσε θέματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, των δικτύων παραγωγών καταναλωτών, της προώθησης καλής διατροφής αλλά και συνεργασιών καταναλωτών – παραγωγών.
Εκτός από την ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών και καλών πρακτικών, οι συμμετέχοντες ενδιαφέρθηκαν να αναπτύξουν πιο στενή συνεργασία μεταξύ τους αλλά και με άλλους φορείς και ενδιαφερόμενους σε θέματα προώθησης της ποιοτικής γεωργίας και καλής διατροφής, ενδυνάμωσης κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων και προσπαθειών κοινοτικά υποστηριζόμενης γεωργίας, καθώς και συνεργασιών με ευρωπαϊκούς φορείς για την προώθηση των εξαγωγών προϊόντων αλλά και να αποτελέσουν πρεσβευτές αυτών των πρωτοβουλιών σε τοπικό επίπεδο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου