Την Πέμπτη το πρωί οι παίκτες των νομισμάτων ξεκίνησαν την μέρα τους με ένα κρυφό χαμόγελο που πήγαζε από την σχεδόν βεβαιότητά τους ότι ο Μάριο Ντράγκι θα διατηρούσε σταθερό το επιτόκιο της ΕΚΤ στο 0,50%, εξέλιξη που θα μεταφραζόταν άμεσα σε ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου, όπως και σε σημαντικά κέρδη για όποιον είχε ποντάρει long στο ευρωπαϊκό νόμισμα. Για
αυτό και τα… χαμόγελα.
Την ίδια στιγμή τα κορυφαία οικονομικά δίκτυα με πρώτο και καλύτερο το Bloomberg ανέβαζαν γκαλόπ που πραγματοποιήθηκαν σε επαγγελματίες διαχειριστές κεφαλαίων και αναλυτές, που κατά 98% συμφωνούσαν με την παραπάνω πρόβλεψη ενώ και η τεχνική εικόνα του ζεύγους των δυο νομισμάτων συνηγορούσε πως το ευρώ θα ανέβαινε.
Όσον αφορά την παρασκηνιακή προσέγγιση, αυτή βασίζονταν στην πεποίθηση ότι μέχρι να αποκτήσει κυβέρνηση η Γερμανία ακόμα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αναγκαστεί να περιμένει πριν λάβει τόσο σημαντικού ειδικού βάρους απόφαση που ειδικά για τους Γερμανούς ξυπνά τον μεγαλύτερο τρόμο τους, δηλαδή τον πληθωρισμό.
Και για του λόγου το αληθές η σφοδρή επίθεση που δέχτηκε ο Μ. Ντράγκι μετά την ανακοίνωση της απόφασης από το ασφαλιστικό και τραπεζικό σύστημα της Γερμανίας, αν μη τι άλλο δείχνει πως και εκείνοι δεν ήταν προετοιμασμένοι για τέτοια έκπληξη.
Σύμφωνα με την γλώσσα των αγορών, επρόκειτο για ένα από πιο σίγουρο «intraday» (ημερήσιο παιχνίδι) της χρονιάς, μέχρι τις 2:45 το μεσημέρι της Πέμπτης όπου οι πάντες έμειναν «στήλη άλατος» πριν αρχίσουν να πωλούν μετά μανίας το ευρώ κλείνοντας τις long θέσεις και τους καταγράφοντας έτσι τεράστιες ζημίες. Αν ληφθεί υπόψη πως στα χρηματιστήρια νομισμάτων τζογάρονται καθημερινά πάνω από 3 τρισ. δολάρια.
Γιατί όμως η ΕΚΤ παραπλάνησε τόσο έντεχνα και κυρίως γιατί δεν κατάφερε η Γερμανία να επιβάλει την άποψή της σε ένα μηχανισμό που σίγουρα μπορεί να τον ελέγξει, ή εν πάσει περιπτώσει να τον πιέσει ασφυκτικά, κάτι που ούτε αυτό φαίνεται πως συνέβη.
Σύμφωνα με την τεχνοκρατική άποψη ο Μ. Ντράγκι έπραξε απλά αυτό που έπρεπε προκειμένου να τονώσει την ρευστότητα της ευρωζώνης, όσοι όμως συνθέτουν περισσότερα δεδομένα πριν καταλήξουν σε συμπερασμέ θωρούν πως ηχούμε ένα ακόμη επεισόδιο σε αυτό που ονομάζεται «νομισματικός πόλεμος» με ερωτηματικό σε ποιο στρατόπεδο βρίσκετε τελικά ο Μάριο Ντράγκι…
thepaper
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου