Στις δημοσκοπήσεις της Metron Analysis και της Αlko που δημοσιεύουν το Έθνος της Κυριακής και το Πρώτο Θέμα αντίστοιχα, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται οριακά της ΝΔ χωρίς όμως να καταγράφει δυναμική εξουσίας. Στην έρευνα της Μetron η αξιωματική αντιπολίτευση αυξάνει το ποσοστό της στην εκτίμηση ψήφου κατά 0,5% σε σύγκριση με τη μέτρηση της ίδιας εταιρείας το Νοέμβριο (στο 30,4% από 29,9%) με το ποσοστό της ΝΔ να παραμένει αμετάβλητο (29,2%) ενώ στην έρευνα της Alko το ποσοστό τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου υποχωρούν συγκριτικά με την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας το Νοέμβριο. Ειδικότερα η αξιωματική αντιπολίτευση από το 25,2% υποχωρεί στο 22,2% καταγράφοντας ένα μικρό προβάδισμα επειδή η ΝΔ πέφτει περισσότερο (από το 22,1% στο 21,6%).
Κατά τη γνώμη μου ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να αναπτύξει δυναμική εξουσίας διότι:
Πρώτον, επιδιώκει να πείσει ότι η οικονομία χειροτερεύει τη στιγμή κατά την οποία, σύμφωνα με την έρευνα της Μetron, το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι η οικονομία θα "είναι σε καλύτερη κατάσταση" το 2014 αυξάνεται. Από 18% τον περασμένο Νοέμβριο σε 23% σήμερα. Την ίδια στιγμή το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι η οικονομία θα είναι σε "χειρότερη κατάσταση" φέτος υποχωρεί - για πρώτη φορά από το Μάϊο 2013 - κάτω του 50%, συγκεκριμένα στο 47%.
Δεύτερον, επιδιώκει να προκαλέσει πρόωρες εκλογές τη στιγμή που η μεγάλη πλειονότητα της κοινής γνώμης τις απορρίπτει. Σύμφωνα με τη Μetron το 59% των πολιτών επιθυμεί η κυβέρνηση να συνεχίσει τη θητεία της, άποψη που βρίσκει απήχηση και στο 32% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιστοίχως στην έρευνα της Alko το 45% απορρίπτει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ενώ αν σε αυτό προσθέσει κανείς και το 16% που θέλει πρόωρες εκλογές μαζί με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τότε το ποσοστό όσων απορρίπτουν την άμεση προσφυγή στις κάλπες το Μάϊο ανεβαίνει στο 61%.
Tρίτον, επιδιώκει την αυτοδυναμία τη στιγμή που η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, σύμφωνα με τη Metron, εξακολουθεί να προτιμά τις κυβερνήσεις συνεργασίας (61%) έναντι των αυτοδύναμων κυβερνήσεων (36%).
Τέταρτον, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταφέρει να κερδίσει μέχρι στιγμής την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Σύμφωνα με τη μέτρηση της Αlko, το 67% της κοινής γνώμης πιστεύει ότι δεν θα τηρήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.
Πέμπτον, η αξιωματική αντιπολίτευση υστερεί της ΝΔ τόσο σε επίπεδο ηγεσίας όσο και σε επίπεδο ηγετικής ομάδας. Ο Τσίπρας υπολείπεται του Σαμαρά τόσο στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία κατά 15 μονάδες (Metron) όσο και την αξιοπιστία κατά 6 μονάδες (Alko). Επίσης το 57% (Alko) κρίνει αρνητικά την ικανότητα της ηγετικής ομάδας να κυβερνήσει.
Σε αντίθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση, τόσο το ΠαΣοΚ όσο και η ΝΔ έχουν καθαρή θέση απέναντι στα ζητήματα της πολιτικής σταθερότητας και της κυβερνητικής συνεργασίας. Άρα εάν καταφέρουν αφενός να αλλάξουν την αρνητική ατζέντα των τελευταίων εβδομάδων αναδεικνύοντας περισσότερο τα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας κι αφετέρου να πείσουν ότι το Μάϊο κρίνεται η επιβίωση της κυβέρνησης, όπως αναφέρει ο Βενιζέλος, τότε υπάρχουν οι προϋποθέσεις το πολιτικό κλίμα να αλλάξει. Πολύ περισσότερο δε όταν οι προσδοκίες για την πορεία της οικονομίας βελτιώνονται.
Τώρα η εικόνα του ΠαΣοΚ παραμένει σχετικά σταθερή. Το ποσοστό του στην εκτίμηση ψήφου της Metron είναι στο 6,4% από 6,5% το Νοέμβριο ενώ στην πρόθεση ψήφου της Alko σημειώνει μικρή κάμψη από το 5,1% στο 4,7% και στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων υποχωρεί από το 5,7% το Νοέμβριο στο 5,4%. Επίσης στην ίδια δημοσκόπηση η συσπείρωσή του κινείται στα επίπεδα του 50% καταγράφοντας εκροές κυρίως προς το ΣΥΡΙΖΑ (14,5%) και τη ΝΔ (11%).
Ωστόσο ο μεγάλος όγκος όσων ψήφισαν ΠαΣοΚ τον Ιούνιο 2012 παραμένει αναποφάσιστος, όπως αντιστοίχως συμβαίνει και στη ΔΗΜΑΡ. Άρα η επιτάχυνση των εξελίξεων στην Κεντροαριστερά με τη συγκρότηση της "Ελιάς" θα μεταβάλει πιθανότατα και την εικόνα καθώς σε συνδυασμό με το επιχείρημα της πολιτικής σταθερότητας αναμένεται να ενισχύσει τον κεντροαριστερό πυλώνα της κυβέρνησης.
Ο κ. Πάνος Κολιαστάσης είναι πολιτικός επιστήμονας – επιστημονικός συνεργάτης στο ΙΣΤΑΜΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου