Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Κούρεμα 30% στις εγγυημένες τιμές των φωτοβολταϊκών

Κούρεμα για 35.000 περίπου φωτοβολταϊκές στέγες σπιτιών και επιχειρήσεων καθώς και  15.000 φωτοβολταϊκών εδάφους που ανήκουν σε ιδιώτες επενδυτές, αποφάσισε το ΥΠΕΚΑ. Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι η μονομερής αμφισβήτηση της εγγυημένης απόδοσης αναμένεται να προκαλέσει χιλιάδες αγωγές από επενδυτές που κατέθεσαν τα χρήματα τους σε μια επένδυση
που τους όρους τους έβαλε το  ελληνικό δημόσιο και που σήμερα το ίδιο.. αναπροσαρμόζει.
Στο νομοσχέδιο που έδωσε το υπουργείο προς διαβούλευση (λήγει στις 14 Μαρτίου) προβλέπεται μεσοσταθμική μείωση 29,5% στις εγγυημένες τιμές (ταρίφες) όλων των φωτοβολταϊκών.
Χαμηλότερο θα είναι το κούρεμα στα αγροτικά φωτοβολταϊκά (περίπου 26%), ενώ περιορίζεται σε 6,4% στα αιολικά, και 5,4% στα μικρά υδροηλεκτρικά. Το κούρεμα κλιμακώνεται ανάλογα με το χρόνο που οι επενδυτές «κλείδωσαν» ταρίφα – όσο παλαιότερα αυτό έγινε τόσο μεγαλύτερο είναι – και είναι υψηλότερο για φωτοβολταικά που επιδοτήθηκαν από τον αναπτυξιακό νόμο.
Σαν αντισταθμιστικό όφελος προς τους επενδυτές, το Δημόσιο παρατείνει για 5 επιπλέον χρόνια τη διάρκεια των συμβάσεων τους, από τα 20 στα 25 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου