Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Οι Ρώσοι έδωσαν τελεσίγραφο λίγων ωρών στους Ουκρανούς να παραδοθούν αλλιώς θα επιτεθούν

Ανησυχητικές εξελίξεις στην Κριμαία, καθώς, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι Ρώσοι έδωσαν τελεσίγραφο στις ουκρανικές δυνάμεις να παραδοθούν μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης αλλιώς θα ξεκινήσουν επίθεση.
Ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας ζήτησε από τις ουκρανικές δυνάμεις στην Κριμαία να παραδοθούν ως τις 05:00 το πρωί της Τρίτης (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) ή να αντιμετωπίσουν στρατιωτική επίθεση,
μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο μια πηγή από το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.
Το τελεσίγραφο, αναφέρει το Interfax, εκδόθηκε από τον Αλεξάντερ Βίτκο τον διοικητή του στόλου.

«Αν δεν παραδοθούν πριν τις 05:00 αύριο, θα ξεκινήσει μια πραγματική επίθεση εναντίον των μονάδων και των μεραρχιών των ενόπλων δυνάμεων σε ολόκληρη την Κριμαία», δήλωσε η πηγή αυτή του υπουργείου Άμυνας.
Λίγη ώρα αργότερα, ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού διέψευσε ότι εξέδωσε τελεσίγραφο προς τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις με το οποίο τις κάλεσε να παραδοθούν ως τις 05:00 την Τρίτη και προειδοποίησε ότι σε διαφορετική περίπτωση θα αντιμετώπιζαν επίθεση, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο έναν αξιωματικό στο αρχηγείο του.
Οι Ρώσοι περιφρονούν και χλευάζουν τους Αμερικάνους
Η Ρωσία χαρακτήρισε ακόμη «απαράδεκτες» τις απειλές του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι ο οποίος κατήγγειλε χθες Κυριακή την ρωσική «εισβολή» στην Ουκρανία και αναφέρθηκε σε πιθανές διεθνείς κυρώσεις εναντίον της Μόσχας.
«Εκτιμούμε ότι οι απειλές που εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι εναντίον της Ρωσίας όσον αφορά τα τελευταία γεγονότα στην Ουκρανία και την Κριμαία είναι απαράδεκτες», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.
Το υπουργείο κατηγόρησε τον Κέρι ότι επανέρχεται σε «στερεότυπα του Ψυχρού Πολέμου» και ότι δεν προσπάθησε να κατανοήσει την περίπλοκη διαδικασία που συντελείται στην ουκρανική κοινωνία.
Η Μόσχα επέκρινε επίσης τον Αμερικανό υπουργό ότι κλείνει τα μάτια στην «κατάφωρη ρωσοφοβία και τον αντισημιτισμό» των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, εκπρόσωποι των οποίων έλαβαν θέσεις εξουσίας στο Κίεβο.
«Οι Δυτικοί είναι πλέον σύμμαχοι με πραγματικούς νεοναζί που καταστρέφουν ορθόδοξες εκκλησίες και συναγωγές», υπογραμμίζει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Δεν δέχονται ούτε αναβολή του G8 οι Ρώσοι
Σε ξεχωριστή ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντρ Λουκασέβιτς εκτίμησε ότι η απόφαση κάποιων μελών της G8 να αναστείλουν τις προπαρασκευαστικές συνομιλίες για τη Σύνοδο Κορυφής της G8 που ήταν προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο στο Σότσι της Ρωσίας, εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης, «δεν βασίζεται πουθενά».
Η απόφαση «είναι αβάσιμη» και «βλάπτει όχι μόνο τις χώρες της G8, αλλά επίσης και το σύνολο της διεθνούς κοινότητας», σημείωσε ο Λουκασέβιτς.
Εμπάργκο και κυρώσεις ετοιμάζει η ΕΕ – Τι αναφέρει το προσχέδιο της απόφασης
Σύμφωνα με την Wall Street Journal οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, οι οποίοι συνεδριάζουν από το πρωί της Δευτέρας, ετοιμάζονται να επιβάλλουν σειρά κυρώσεων στην πλευρά του Βλαντιμίρ Πούτιν με το πρώτο μέτρο να είναι το εμπάργκο στο εμπόριο όπλων.
Με βάση το προσχέδιο της Συνόδου, οι υπουργοί ζητούν άμεση απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων στις βάσεις τους, χαρακτηρίζουν τις κινήσεις του στρατού ως «εισβολή» και ετοιμάζονται να επιβάλλουν σειρά περιορισμών στο εμπόριο όπλων, αλλά και πάγωμα στις χορηγήσεις βίζας.
Αν δεν αλλάξει την πορεία της η Ρωσία αναμένεται να υπάρξουν και νέα «στοχευμένα μέτρα».
Εξετάζεται ακόμη και ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία, για την κάλυψη των άμεσων αναγκών της χώρας, αλλά και πάγωμα περιουσιών σε Ουκρανούν που ευθύνονται για τη διαφθορά στη χώρα.
Η περιφερειακή διοίκηση του Ντονέστκ έπεσε
Eν τω μεταξύ, στις 2 το μεσημέρι της Δευτέρας 3 Μαρτίου 300 φιλορώσοι διαδηλωτές κατέλαβαν την περιφερειακή διοίκηση της πόλης Ντονέστκ, στα ανατολικά της Ουκρανίας και πατρίδα του έκπτωπου προέδρου Γιανουκόβιτς. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων 3 έως 4.000 άτομα ύψωσαν ρωσικές σημαίες φωνάζοντας «Ρωσία, Ρωσία», μια ομάδα διαδηλωτών έσπασε τα τζάμια της περιφέρειας και κατέλαβαν το κτίριο σε όλους του ορόφους.

Η στιγμή που οι διαδηλωτές μπαίνουν στην περιφέρεια και την καταλαμβάνουν:

To Ντονέσκτ βρίσκεται ανατολικά της Ουκρανίας, πολύ μακριά από την Κριμαία, την οποία έχουν ήδη καταλάβει οι Ρώσοι:
 
Τουρίστες, πάτε στην Ουκρανία!
Επίσης, η Ρωσία προσκαλεί ομάδες τουριστών με εμπειρία στα όπλα να επισκεφθούν την Ουκρανία. Καλεί άνδρες 18-45 ετών να μεταβούν στην Ουκρανία για να βοηθήσουν τους εκεί Ρώσους. Οσο κι αν ακούγεται απίστευτο, η φόρμουλα που πρέπει να συμπληρώσει κανείς κυκλοφορεί έτσι:

Αυτό προκάλεσε κύμα σχολίων και σκίτσων στο web:
undefined
Που σημαίνει:
«Εθνικότητα;
Ρωσική.
Για εισβολή;
Όχι, για διακοπές ήρθα.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου