Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Του Ιορδάνη Χασαπόπουλου : Crash test για τη συνοχή του ΠΑΣΟΚ οι ευρωεκλογές

Όταν το βράδυ της τσικνοπέμπτης ο Γ. Παπανδρέου δήλωνε ενώπιον των απόφοιτων του Χάρβαρντ στην Αίγλη του Ζαππείου ότι θα είναι πάντα παρών στις πολιτικές εξελίξεις όλοι κατάλαβαν ότι ο πρώην πρωθυπουργός είχε θυμώσει με τις αποκαλύψεις για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και τον χορό των εκατομμυρίων και είχε αποφασίσει να αντιδράσει.

Στο περιβάλλον του κ. Παπανδρέου τα περισσότερα στελέχη νιώθουν όπως και ο αρχηγός. Ότι δηλαδή κάποιοι δεν τον άφησαν να ολοκληρώσει το έργο του, κάποιοι τον εμπόδισαν , και κάποιοι άλλοι τον ανάγκασαν σε παραίτηση.
Καλώς η κακώς αυτό αποτελεί βαθιά πεποίθηση όχι μόνο του κ. Παπανδρέου αλλά και των περισσότερων πρωθυπουργών που κάποια στιγμή έχασαν την εξουσία.
Έτσι ο κ. Παπανδρέου και οι συνεργάτες του πιστεύουν ότι αργά η γρήγορα θα επιστρέψουν στο πολιτικό προσκήνιο και πως το σημερινό ΠΑΣΟΚ και η οποία ηγεσία του είναι μεταβατική. Η διαχρονική είναι ο ίδιος.
Οι ευρωεκλογές είναι μια πολύ μεγάλη δοκιμασία για την συσπείρωση και την συνοχή του ΠΑΣΟΚ και αυτό το ξέρουν τα στελέχη που ανήκουν στο λεγόμενο “Παπανδρεικό” στρατόπεδο. Έτσι ο σχεδιασμός που έχει γίνει είναι να στηριχθεί το πράσινο ευρωψηφοδέλτιο με κάποιες δυνάμεις αλλά το μεγαλύτερο βάρος να δοθεί στα ψηφοδέλτια της ΔΗΜΑΡ του κ. Κουβέλη.
Δεν εξηγείται αλλιώς ότι την ώρα που στην Χαριλάου Τρικούπη γίνεται προσπάθεια να πεισθούν τα λεγόμενα “Παπανδρεικά” στελέχη να μετέχουν στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ ώστε να υπάρχει συσπείρωση , την ίδια ώρα τρία από τα κορυφαία στελέχη του κ. Παπανδρέου ο Πάνος Μπεγλίτης, ο Χάρης Καστανίδης (υπουργοί) και η Μαριλένα Κοππά (ευρωβουλευτής) βρίσκονται πολύ κοντά στον κ. Κουβέλη κάνουν αγώνα για την ΔΗΜΑΡ και ορισμένοι θα φιγουράρουν στο ευρωψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Η προσέγγιση μεταξύ στενών συνεργατών του κ. Κουβέλη και του κ. Παπανδρέου έγινε πριν μερικούς μήνες και από τότε ενδυναμώθηκε. Αυτό που τους ένωσε ήταν η στάση και κυρίως ο χαρακτήρας του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Στην Χαριλάου Τρικούπη είναι κοινό μυστικό και σε κάθε κομματική σύσκεψη προσπαθούν να βρουν λύση, στο ερώτημα ποιοι από το στρατόπεδο του πρώην πρωθυπουργού θα μπουν στο ευρωψηφοδελτιο. Μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες σε μια σύσκεψη αναφέρθηκε ότι ορισμένα στελέχη δέχτηκαν συστάσεις (ήπιος χαρακτηρισμός) πως αν συμφωνήσουν να είναι υποψήφια για την ευρωβουλή με το ΠΑΣΟΚ τότε θα φύγουν από τον σκληρό πυρήνα της επιρροής του πρώην πρωθυπουργού.
“Μόνο ένας” θα είναι υποψήφιος -είναι το μήνυμα της πλευράς Παπανδρέου- για να έχει καλύτερη στήριξη από όλους.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης υποστηρίζει ότι ο Μιχάλης Καρχιμάκης θέλει και έχει συμφωνήσει για το ευρωψηφοδέλτιο. Η απάντηση που πήρε ήταν ότι πρώτα πρέπει να περιμένουν να πάει ο Μ. Καρχιμάκης στον ανακριτή (6 Μαρτίου) για την υπόθεση των έγγραφων, ώστε η προεκλογική περίοδος να είναι χωρίς εκπλήξεις.

Ο Γ. Πεταλωτής είναι ένα ακόμη πρόσωπο κοινής αποδοχής που φαίνεται πως και ο Γ. Παπανδρέου δεν θα είχε πρόβλημα να μπει στο ευρωψηφοδελτιο. Από εκεί και πέρα κενό. Καμία συζήτηση . Κανένα Όνομα.
Το εντυπωσιακό είναι πως σε όλο αυτό το παρασκήνιο δεν αντιδρά κανείς από την Χαριλάου Τρικούπη.
Κανείς από το ΠΑΣΟΚ δεν μιλά για τις ευθύνες των πρώην υπουργών του κ. Παπανδρέου που τώρα ή εξαφανίστηκαν ή έγιναν αντιμνημονιακοι. Όλοι αυτοί κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ και κανείς δεν τους άπαντα (εκτός ίσως από τον Γ. Παναγιωτακοπουλο). Και κυρίως κανείς δεν σκέφτεται το πρόβλημα συσπείρωσης που έχει σήμερα το ΠΑΣΟΚ.
Τα νέα πρόσωπα που έχουν αναλάβει στο πολιτικό συμβούλιο και την κεντρική επιτροπή όπως έλεγε κάποιος από αυτούς “ουσιαστικά ντρέπονται να πουν ότι είναι ΠΑΣΟΚ” . “Έχουμε επηρεαστεί από την ηττοπάθεια των μεγαλύτερων .”

Και σαν να μην έφταναν αυτά την ώρα που δημοσκοπικά το κόμμα βρίσκεται στα χειρότερα του οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη ακόμη προσπαθούν να καταλάβουν τι θα ήταν καλύτερο.
• Να βάλουν νέα και άφθαρτα πρόσωπα στο ευρωψηφοδέλτιο με τον κίνδυνο να μην βρουν την ψήφο τους;
• Ή να γίνει συστράτευση όλων όσων πρώην και νυν κορυφαίων και προβεβλημένων έχουν μείνει στο κόμμα και μπορούν να φέρουν ψήφους;.

Ίσως την απορία αυτή να την λύσει ο Μαρτιν Σουλτς στην μεγάλη εκδήλωση που θα γίνει στην Ρώμη και όλοι να γυρίσουν σοφότεροι

newsmail

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου