Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Του Γιάννη Τσακίρη : «Ποτάμι», δημοσκοπήσεις και γκάφες αναστατώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ

Τριπλός «πονοκέφαλος» έπιασε τον ΣΥΡΙΖΑ τόσο με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, όσο και με τις «άστοχες» δηλώσεις στελεχών, αλλά και το νέο κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη που βγήκε ξαφνικά στην «επιφάνεια».
Τα χτυπήματα την εβδομάδα που μας πέρασε ήταν απανωτά για την ηγεσία της Κουμουνδούρου, που αντέδρασε μάλλον αμήχανα στις εξελίξεις. Η «κακή» μέρα απ’ την αρχή φαίνεται και ήταν οι
δηλώσεις Σταθάκη για τη φορολογία, που άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου, καθώς «άδειαζαν» ουσιαστικά όλες τις εξαγγελίες Τσίπρα.
Στενοί συνεργάτες του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν πίστευαν στα αυτιά τους για τα όσα είπε ένα από τα βασικά στελέχη του οικονομικού επιτελείου και κυρίως για την χρονική στιγμή. Αποφασίστηκε να βγει μια ανακοίνωση, που θα απέδιδε στην μονταζιέρα της Συγγρού τις επίμαχες δηλώσεις και δεν θα έβαζε στην σέντρα το κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, χωρίς όμως να πείσει.
Η ζημιά είχε ήδη γίνει και την άλλη μέρα επιστρατεύτηκε ο Γιάννης Μηλιός για να «διορθώσει» το κακό και να επαναλάβει τις δεσμεύσεις της ηγεσίας.
Το επόμενο χτύπημα ήρθε μεσοβδόμαδα, από την ξαφνική ανακοίνωση του Σταύρου Θεοδωράκη της απόφασης του να ιδρύσει κόμμα. Το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα είδε αμέσως με καχυποψία την κίνηση αυτή και άρχισε την αποδόμηση της με διαρροές, που συνέδεαν την απόφαση του δημοσιογράφου με το ξαφνικό ναυάγιο της «Ελιάς».
Στην Κουμουνδούρου ανησυχούν για το «Ποτάμι», καθώς θεωρούν πως μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο κόμμα τους που δεν έχει καταφέρει ακόμη να «κλειδώσει» τους ψηφοφόρους του. Άλλωστε η μεγάλη πλειοψηφία προέρχεται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και την Κεντροαριστερά. Σε αυτόν τον κόσμο αλλά και στους νέους απευθύνεται κυρίως ο Σταύρος Θεοδωράκης και είναι φανερό πως «χτυπά» ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ.
Η «αριστερή στροφή» του Τσίπρα
Το τρίτο χτύπημα ήταν στο τέλος της εβδομάδας με τη νέα δημοσκόπηση που δείχνει τη διαφορά με τη ΝΔ να κυμαίνεται από μισή έως μιάμιση μονάδα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει εδώ και καιρό να έχει «κολλήσει» και να μην μπορεί να ανοίξει την ψαλίδα που θα δημιουργήσει το ρεύμα νίκης που χρειάζεται ώστε να βρεθεί στη θέση να απαιτήσει μετά τις διπλές κάλπες της άνοιξης και εθνικές εκλογές. Αν και η ηγεσία της Κουμουνδούρου πιστεύει ότι η διαφορά είναι πολύ μεγαλύτερη και ότι αυτό θα αποτυπωθεί στις κάλπες ωστόσο όσο δεν αποτυπώνεται αυτό στις δημοσκοπήσεις τόσο υπάρχει ο κίνδυνος να καθιερωθεί η εικόνα του ντέρμπι και να εξελιχθεί σε «εφιάλτη» για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Γι αυτό και τελευταία ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποιεί «αριστερή στροφή» και βρίσκεται συνεχώς κοντά σε κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από την κυβερνητική πολιτική. Θέλει να περιορίσει τις απώλειες που έχει προς τα αριστερά λόγω της πιο «ρεαλιστικής» στρατηγικής που ακολουθεί και να καταρρίψει τις αιχμές που αφήνουν εχθροί αλλά και «σύντροφοι» για «Πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ.

newsmail

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου