Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Της Γεωργίας Σαδανά : Με αέρα… Δουβλίνου οι αυτοδιοικητικές εκλογές

Η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με το Φιλανδό ομόλογο του υπήρξε μια από τις πιο πρόσφατες ευκαιρίες για να καταστεί κοινό κτήμα το προεκλογικό σύνθημα της κυβέρνησης. Με το δίπολο «ανάκαμψη – Ευρώπη» το Μέγαρο Μαξίμου αρχίζει να εξυφαίνει την προεκλογική του αφήγηση, σκοντάφτοντας στο σκόπελο της ανεργίας (28% για τον Νοέμβριο) και σε ορμητικά
«ποτάμια».
Η ευρωπαϊκή διάσταση της εκλογικής αναμέτρησης αναδεικνύεται σε όλους τους τόνους, μαζί με την απόφαση των ευρωπαϊκών κέντρων λήψης αποφάσεων να στηρίξουν δυναμικά την κυβέρνηση Σαμαρά μέχρι τις κάλπες του Μαΐου.
Έτσι, η πρόταση του Ζ.Κλόντ Γιούνκερ για την Προεδρία της Κομισιόν με το «χρίσμα» του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος έκρυβε έναν υψηλό συμβολισμό, όταν προέρχεται από το πανίσχυρο γερμανικό CDU και την Νέα Δημοκρατία. Λίγες μέρες μετά, ο κ.Γιούνκερ δεν κρύβει την ικανοποίησή του για αυτήν την εξέλιξη, μη χάνοντας ευκαιρία να αναδείξει την προσπάθεια του ελληνικού νότου για εξυγίανση, προς επίρρωση των επιδιώξεων του γερμανικού βορρά.
Μακριά από το Δουβλίνο, όπου θα λάβει χώρα στις 6-8 Μαρτίου η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (και με μια Σύνοδο Κορυφής στην Αθήνα πριν τις ευρωεκλογές να εκκρεμεί στο ημερολόγιο της ΕΕ), η «σκούπα» των αυτοδιοικητικών εκλογών παραμένει ένα από τα ζητούμενα. «Η διάκριση για όλα τα θέματα σε μνημόνιο-αντιμνημόνιο είναι πασέ» δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Action24, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ αναρωτήθηκε αν οι Κασιδιάρης και Παναγιώταρος μαζεύουν τα σκουπίδια «αντιμνημονιακά».
Αφορμή στάθηκαν οι δηλώσεις της υποψήφιας Περιφερειάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένας Δούρου, που πυροδότησαν ωστόσο έντονο προβληματισμό για την «στρατηγική του δευτέρου γύρου». Το Μέγαρο Μαξίμου χαράσσει αναγκαστικά μια τέτοια πορεία, βλέποντας τον Νικήτα Κακλαμάνη και τον Άρη Σπηλιωτόπουλο να διαγκωνίζονται για το δήμο της Αθήνας, όπως και τον Απόστολο Τζιτζικώστα και το Γιάννη Ιωαννίδη για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Τα ασφυκτικά περιθώρια και η ανάγκη για καθαρά πολιτικά αποτελέσματα, τέτοια που να κεφαλαιοποιηθούν στις 19 Μαϊου, έφεραν από το Στρασβούργο στην Περιφέρεια Αττικής και το Γιώργο Κουμουτσάκο. Ευρωπαϊστής, συμπαθής και πετυχημένος, όπως και ακραιφνής «καραμανλικός», ο «γαλάζιος» υποψήφιος Περιφερειάρχης συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, ακόμη και απέναντι στο Γιάννη Σγουρό.
Αν το αυτοδιοικητικό στίγμα του τελευταίου υπερκεράσει τις κομματικές ομαδοποιήσεις, τότε θα υπάρχει ένας τουλάχιστον «μνημονιακός» στο δεύτερο γύρο.
Σε αυτό το περιβάλλον, η δεξαμενή των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής επανέρχεται ως εφιάλτης για τα κομματικά επιτελεία. Μεγάλη και αχρωμάτιστη, η δεξαμενή αυτή, δεν αδειάζει εύκολα ούτε με την προφυλάκιση της ηγεσίας μιας οργάνωσης εγκληματικής.
Η ψήφος αποδοκιμασίας στο υπάρχον πολιτικό σύστημα θα είναι ένα από τα αντικείμενα εργασίας των πολιτικών αναλυτών το βράδυ των εκλογών, προεξοφλούν οι γνωρίζοντες τα πράγματα. Αν αυτή επιλέξει άλλες διαδρομές, θα κριθεί εκ του αποτελέσματος, αν δηλαδή το ρεύμα τελικά το πάρει «Το Ποτάμι».

newsmail

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου