Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Της Γεωργίας Σαδανά : Τους πήρε το ποτάμι και η… Ποταμιά

Η έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η οποία φέρνει την Νέα Δημοκρατία αντιμέτωπη με το ιστορικό της χαμηλό και το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, δεν είναι τίποτα περισσότερο από το κερασάκι στην εκλογική τούρτα του Μαΐου.
Αυτή δηλαδή που θα κρίνει αν ο «γνωστός πολιτικός κόσμος» θα περάσει στη λήθη, ή αν θα επιβιώσει, καταγράφοντας μια ακόμη χρονιά ζωής. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει σημάνει συναγερμός από
τις αρχές της εβδομάδας και πριν ακόμη οι δημοσκοπήσεις σκορπίσουν αμηχανία στα κομματικά επιτελεία.
Η αντίληψη της ανάκαμψης καθυστερεί βασανιστικά και η κοινή γνώμη ζητά «εκδίκηση».
Την ίδια ώρα, παρατηρείται συνωστισμός δελφίνων στον έτερο κυβερνητικό εταίρο, ένας διαγωνισμός για την «επόμενη μέρα»που ξημερώνει για τους επίδοξους διεκδικητές χωρίς τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ και το σημερινό του Πρόεδρο, Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο τελευταίος αντιμετωπίζει ως φαιδρά τα δημοσιεύματα που τον θέλουν να μετακομίζει ως Επίτροπος στις Βρυξέλλες και ο προκάτοχός του, Γιώργος Παπανδρέου ήταν απών από την ιδρυτική Συνδιάσκεψη της Ελιάς και πάνω στις πολιτικές εξελίξεις πιο πολύ από ποτέ το τελευταίο διάστημα.
Ο άνυδρος βράχος του ΠΑΣΟΚ
Οι ρίζες της Ελιάς βρήκαν βράχο στο άνυδρο υπέδαφος του ΠΑΣΟΚ, η κρίση μεταξύ παπανδρεΙκων και βενιζελικών έλαβε ξαφνικά ανεξέλεγκτες διαστάσεις και η δήλωση του κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Πάρι Κουκουλόπουλου για τις απουσίες όσων ευαγγελίστηκαν το «λεφτά υπάρχουν» αποκάλυψε το κλίμα που σωθεί στα ενδότερα του Κινήματος.
Στην επανάληψη σκηνών και παθών του 2007 προστέθηκαν η αρχηγική εμφάνιση με άρθρο του στα ΝΕΑ του υπουργού Υποδομών, Μιχάλη Χρυσοχοίδη, η έκκληση για εθνική συνεννόηση του Κώστα Σκανδαλίδη στον real Fm και μια «μίνι ανταρσία» στο νομοσχέδιο του υπουργείου διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ένα εκρηκτικό σκηνικό, μια κινούμενη άμμος στα θεμέλια μιας ισχνής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, που κλονίζεται νωρίτερα από τις ευρωεκλογές.
Οι τοξικές συνθήκες στο εσωτερικό του Κινήματος ανατρέπουν τις κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά, που είχε δομήσει την προεκλογική του ατζέντα στις βάσεις της ανάκαμψης και της Ευρώπης. Οι σκελετοί από το «πράσινο» ντουλάπι μοιάζουν έτοιμοι να ξεπεταχτούν ανά πάσα στιγμή, εξουδετερώντας την προσπάθεια πολιτικής επιβίωσης του Κινήματος και της κυβέρνησης. Με τα εσωκομματικά πάθη σε έξαψη και τα δημοσκοπικά ποσοστά καθηλωμένα, ο Αντώνης Σαμαράς έχει να αντιμετωπίσει νέα δεδομένα και προκλήσεις.
3 καυτά αμείλικτα σενάρια
1. Εθνικές εκλογές και αυτοδυναμία: η αστάθεια στο πολιτικό σκηνικό και η ένταση στο ΠΑΣΟΚ ενεργοποιούν την εκλογική ετοιμότητα,μολονότι δεν είναι επιθυμητή σε αυτή τη συγκυρία από το Μαξίμου. Η ανακοίνωση της χορήγησης των οικογενειακών επιδομάτων είναι η τελευταία απόδειξη αυτής της στρατηγικής, που περιλαμβάνει στην κορυφή τη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος.
2. Μετεκλογικές συνεργασίες προς άλλες κατευθύνσεις: το Ποτάμι στην Τρίτη θέση των δημοσκοπήσεων αναδεικνύεται αυτήν την ώρα σε κόμμα-ρυθμιστή. Φρέσκο και διψήφιο απαλλάσσει την ΝΔ από τον εφιάλτη της Χρυσής Αυγής αλλά και πηγαίνει πιο πίσω το σενάριο του μεγάλου συνασπισμού ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς αυτό να αποκλείεται οριστικά. Η επίκληση της εθνικής σωτηρίας θα μπορούσε να ενώσει όλες τις φίλοευρωπαϊκές δυνάμεις, βάσει των εκλογικών αποτελεσμάτων, χωρίς κανείς να αποκλείσει και τη συνύπαρξη στην ίδια κυβέρνηση του Ποταμιού και της Ελιάς.
3. Αλλαγή κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή. Αν και δεν είναι το πιο δημοφιλές σενάριο στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς προκαλεί εσωκομματικές ανακατατάξεις, δεν μπορεί να αποκλειστεί ως λύση ανάγκης με επικεφαλής μεταβατικό πρόσωπο κοινής αποδοχής, όπως για παράδειγμα τον υπουργό Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

newsmail

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου