Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

ΣΥΡΙΖΑ: Τα ονόματα που «παίζουν» για το ευρωψηφοδέλτιο

Η σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου θα είναι το θέμα που θα κυριαρχήσει στην εσωκομματική... κουζίνα του ΣΥΡΙΖΑ τις επόμενες δύο εβδομάδες: Πολιτική Γραμματεία, επιτροπή ευρωεκλογών και, εν τέλει, Κεντρική Επιτροπή θα αποφασίσουν για όλους εκείνους που θα ριχτούν στην πιο «κρίσιμη μάχη», όπως
αποκαλεί τις ευρωεκλογές ο Αλέξης Τσίπρας. 
Ζητούμενο στις Ευρωεκλογές για τον Α.Τσίπρα μια διαφορά τέτοια που θα του επιτρέψει να ζητήσει τη διεξαγωγή και εθνικών εκλογών
Ζητούμενο, ένα ψηφοδέλτιο που θα ...απογειώσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θα του δώσει το βράδυ της 25ης Μαΐου μια διαφορά τέτοια που θα επιτρέψει στον αρχηγό του να ζητήσει τη διεξαγωγή και εθνικών εκλογών.
Η πίεση για ένα δυνατό ψηφοδέλτιο γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι: Πρώτον, στις δημοσκοπήσεις -όσες επιφυλάξεις και αν διατηρούν για αυτές στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει πετύχει να ...κλειδώσει μια απόσταση ασφαλείας από τη ΝΔ  και δεύτερον, τα πρόσωπα που επελέγησαν σε Δήμους και Περιφέρειες δεν έχουν προκαλέσει -με εξαιρέσεις- ένα ρεύμα υπέρ τους. Άρα, όλες οι δυνάμεις στρέφονται στο ευρωψηφοδέλτιο.
Υπ’ αυτό το πρίσμα, μεγάλα περιθώρια για αρνήσεις συμμετοχής και προσωπικές στρατηγικής δεν υπάρχουν. Ενώ δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη και η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα από τα Γιάννενα, την περασμένη Παρασκευή, όταν απευθυνόμενος προφανώς στους συντρόφους του, έλεγε: «Η ανατροπή δεν γίνεται με τους καυγάδες για το φύλο των αγγέλων της επανάστασης. Δεν γίνεται με την υπεροψία της μοναδικής αλήθειας. Δεν γίνεται με το φόβο και την καχυποψία απέναντι σε όσους προσέρχονται στο μέτωπο της δικής μας μάχης από άλλους χώρους, έχοντας στις αποσκευές τους ταλαντεύσεις, αυταπάτες και ένα παρελθόν με το οποίο σωστά συγκρουστήκαμε». Αναφορά που προϊδεάζει για μεγάλες εκπλήξεις...
 
Τα ονόματα

Με βάση, ωστόσο, τις ως τώρα συζητήσεις σε άτυπες συσκέψεις, τα ονόματα που έχουν ακουσθεί είναι τα εξής: Κοντά στον σημερινό μοναδικό ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή,  πολλοί είναι αυτοί στον ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν την ενίσχυση του ψηφοδελτίου με τρεις βουλευτές πρώτης γραμμής: τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους Δημήτρη Παπαδημούλη και Παναγιώτη Κουρουμπλή, αλλά και την πρώτη σε σταυρούς στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια (Β’ Αθήνας), Σοφία Σακοράφα. Ο μεν Δ. Παπαδημούλης έχει πει σε συνομιλητές του ότι είναι στη διάθεση των συλλογικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, ο δε Π. Κουρουμπλής, που ήταν παρών σε σχετική συζήτηση στελεχών, δεν έδειξε, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνητικός με το ενδεχόμενο συμμετοχής του. Άγνοια για το θέμα δηλώνουν συνεργάτες της Σ. Σακοράφα.
Είναι προφανές ότι το θέμα της συμμετοχής τους ή μη θα το χειριστεί ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Τα πλεονεκτήματα από τη συμμετοχή των «τριών» στο ευρωψηφοδέλτιο πολλά και προφανή. Υπάρχει, ωστόσο, και ένα μειονέκτημα: το γεγονός ότι αδυνατίζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα, στερούμενη τους δύο από τους τρεις κοινοβουλευτικούς της εκπροσώπους και μία έμπειρη βουλευτή.
Στους παραπάνω για το ευρωψηφοδέλτιο πρέπει να προστεθούν στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με πιο γνωστά τους: Γ. Μηλιό, Ελ. Σωτηρίου -και από την πλευρά της μειοψηφίας τους Αλ. Καλύβη, Σ. Παπαδόγιαννη, Αντ. Νταβανέλλο.

Οι εκτός ΣΥΡΙΖΑ
Σε ό,τι αφορά τα πολιτικά ...ανοίγματα, το μόνο όνομα που ως τώρα έχει ακουσθεί, είναι αυτό του Κρίτωνα Αρσένη.
Από εκεί και πέρα, έχουν ακουστεί ονόματα εκτός ΣΥΡΙΖΑ, όπως των πανεπιστημιακών Κ. Βεργόπουλου και Φ. Τσαλίκογλου, του πρύτανη του ΑΠΘ Γ. Μυλόπουλου, του διευθυντή του ΙΝΕ –ΓΣΕΕ Σ. Ρομπόλη, του Ν. Κανάκη από τους «Γιατρούς του Κόσμου», του δημοσιογράφου Ν. Ξυδάκη και των συνταγματολόγων Κ. Χρυσόγονου και Γ. Κατρούγκαλου.
Το ψηφοδέλτιο θα έχει επίσης γεωγραφική αντιπροσώπευση αλλά και ισχυρή κοινωνική εκπροσώπηση: ένας εκπαιδευτικός, ένας σχολικός φύλακας, μία καθαρίστρια, ο Δ. Βαρνάβας από τους νοσοκομειακούς γιατρούς, θα μπορούσαν να έχουν θέση στο ευρωψηφοδέλτιο, αναφέρουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου