Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Επίθεση Δημ Καρύδη στη ΝΔ και τον Τ. Μπαλτάκο

Δ.ΚΑΡΥΔΗΣ: Σε θέματα αξιών και αντιλήψεων που έχουν να κάνουν με τον πυρήνα της Δημοκρατίας, ακόμα και αν έχουμε τόσα προβλήματα σε οικονομικό επίπεδο, κανείς δεν πρέπει να μένει αδιάφορος. Και αν υπάρχουν πρακτικές που είναι αντίθετες στο να είμαστε μια δημοκρατική πολιτεία, πρέπει να τις στιγματίζουμε.

ΕΡ: Τι σας ενόχλησε ακριβώς σε αυτή την περιβόητη τροπολογία και φτάσατε στο σημείο να λέτε ρατσιστή και ακροδεξιό τον κ. Μπαλτάκο;
Δ.ΚΑΡΥΔΗΣ: Μας ενόχλησε η αυθαιρεσία του κ. Μπαλτάκου. Ενώ το θέμα αυτό είχε συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και ήρθε στην Ολομέλεια, άλλαξε τη διάταξη χωρίς να το γνωρίζει κανένας. Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ δεν το ήξερε, βρέθηκε μπροστά σε έναν αιφνιδιασμό και επί της ουσίας είχε αντίθετη άποψη. Διότι τα θύματα ρατσιστικής, εγκληματικής βίας, που χρειάζονται προστασία για να καταθέσουν στα ελληνικά δικαστήρια, θα πρέπει να προστατεύονται σύμφωνα με τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Και έτσι όπως ήρθε αυτή η διάταξη δεν τα προστάτευε και δημιουργούσε επιπλέον προβλήματα. Αυτό ακριβώς θίξαμε και γι΄ αυτό αποσύρθηκε τελικά το άρθρο και θα έρθει την επόμενη εβδομάδα αναδιατυπωμένο, έτσι όπως πρέπει. Τέτοιου είδους πρακτικές δημιουργούν κακή εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό.
ΕΡ: Αυτό όμως μέχρι να φτάσετε να λέτε το γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου ακροδεξιό και ρατσιστή και χρυσαυγίτη έχει μια απόσταση...
Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Όχι, δεν έχει απόσταση. Εμφορείται από τέτοιες αντιλήψεις κι εμείς πρέπει αυτές τις αντιλήψεις να τις καταδικάζουμε.
(...)
Το ότι είμαστε μαζί σε μια κυβέρνηση για τη σωτηρία της χώρας, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να επιτρέπουμε να αναπτύσσονται λογικές, οι οποίες είναι αντίθετες με τα δικά μας «πιστεύω», που δεν είναι κομματικά. Είναι «πιστεύω», που θα πρέπει να έχει κάθε δημοκρατικό κόμμα. Και ήρθε ο κ. Μπαλτάκος με τη συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ fm και επιβεβαίωσε αυτές τις αντιλήψεις. Μπορεί ο κάθε πολίτης να έχει τις απόψεις του σε ό, τι αφορά την πολιτική και ιδεολογική τοποθέτησή του. Ο αντικομουνισμός όμως ως πρακτική και ιδεολογία έχει ταυτιστεί στη χώρα μας με τις πιο ανελεύθερες περιόδους. Με φυλακίσεις, με διώξεις. Δεν μπορεί σήμερα, την ώρα που ο κ. Σαμαράς λέει ότι θέλει να φτιάξει την νέα Ελλάδα, θέλει να κάνει αμφίπλευρη διεύρυνση, ότι πρέπει να σταματήσουν να υπάρχουν οι διαχωρισμοί του παρελθόντος, που στοίχισαν πάρα πολύ στη χώρα μας, να έρχεται ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου να τους υπερτονίζει και να δημιουργεί κλίμα διχασμού.
ΕΡ: Γιατί είναι ακροδεξιά μια τροπολογία όταν λέει ότι όποιος καταγγέλλει με ψευδή στοιχεία...
Δ.ΚΑΡΥΔΗΣ: ...μα δεν ήταν αυτό! Δεν έδινε τη δυνατότητα σε αυτούς που πέφτουν θύματα ρατσιστικής και εγκληματικής βίας να προστατεύονται από τα ελληνικά δικαστήρια. Γιατί το θέμα είναι ποιος καθορίζει το ψεύδος. Αν το καθορίζει η συντεταγμένη πολιτεία μέσα από διαδικασίες και θεσμούς όπως είναι η Δικαιοσύνη ή αυθαίρετα κάποιο όργανο της τάξης –τιμούμε βεβαίως, τους αστυνομικούς και τους λιμενικούς που παλεύουν για να μην είναι η χώρα ξέφραγο αμπέλι σε σχέση με την παράνομη μετανάστευση. Δεν μπορεί, όταν κάποιος λέει ψέματα να τον κρίνει ένα πρόσωπο.
ΕΡ: Με λίγα λόγια εσείς θεωρείτε ότι η ΝΔ «ψαρεύει» στη Χρυσή Αυγή;
Δ.ΚΑΡΥΔΗΣ: Όχι, δεν πιστεύω ότι η ΝΔ «ψαρεύει» στη Χρυσή Αυγή. Πριν την ιστορία με τις παραπομπές στελεχών της Χρυσής Αυγής στη Δικαιοσύνη, κάποιοι κύκλοι στη ΝΔ –και ο κ. Μπαλτάκος ήταν ο πρωταγωνιστής- πίστευαν, ότι με το να χαϊδεύουν τους χρυσαυγίτες, η ΝΔ θα έπαιρνε ψηφοφόρους από εκεί. Και θυμάστε πράγμα που δε διαψεύσθηκε ποτέ ότι ο κ. Μπαλτάκος συνομιλώντας με δημοσιογράφους στη Βουλή είπε ότι αν βρεθούμε σε δύσκολη θέση θα συγκυβερνήσουμε και με τη Χρυσή Αυγή. Και μετά από πιέσεις δικές μας άλλαξαν ρότα. Όλη αυτή η ναζιστική δράση της Χρυσής Αυγής ήταν κοινό μυστικό. Ήταν στο απυρόβλητο μέχρι που η Δικαιοσύνη-όπως πρέπει να γίνεται σε μια ευνομούμενη πολιτεία -να αποκαλύψει όλα αυτά τα φαινόμενα ,της βίας, των ταγμάτων εφόδου, της διαφθοράς μετά τη δολοφονία του συμπολίτη μας στο Κερατσίνι. Η Δημοκρατία κέρδισε από όλη αυτή την ιστορία. Το ότι είμαστε εταίροι σε αυτή την κυβέρνηση δε σημαίνει ότι δε θα στιγματίζουμε αυτού του είδους τις συμπεριφορές. Κι από κει και πέρα είναι θέμα της ΝΔ αυτές τις συμπεριφορές να τις αποκαταστήσει. Η δράση και οι αντιλήψεις του κ. Μπαλτάκου δε συνάδουν με καμία δημοκρατική κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου