Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Tου Νίκου Τσίτσα : Το ΠΑΣΟΚ... δεν είναι εδώ: Είναι παντού...

Μπορεί το πάλι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ του 45% να είναι σήμερα σκιά του εαυτού του αφού συμπιέστηκε κάτω από το βάρος του Μνημονίου όμως κατά την πρώτη φάση αυτής της κοσμογονικής αλλαγής στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, τα στελέχη του έχουν κατευθυνθεί σε άλλα κόμματα ή εχουν δημιουργήσει του δικούς τους πολιτικούς σχηματισμούς.

Συνολικά 5 κόμματα και 19 κινήσεις μετρούν τα προερχόμενα στελέχη από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ
Συνολικά 5 κόμματα και 19 κινήσεις μετρούν τα προερχόμενα στελέχη από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ οι τα οποία παρόλο που έφυγαν από την πολιτική μήτρα που έχει σφραγίσει την περίοδο της μεταπολίτευσης, μεταφέρουν την κουλτούρα του ΠΑΣΟΚ και στους νέους πολιτικούς χώρους που έχουν καταλήξει.
«Το ΠΑΣΟΚ θα μετατραπεί στο ΚΚΕ του 21ου αιώνα», σημειώνει ένα έμπειρο στέλεχος της Αριστεράς στο TheToc αναφορικά με την διασπορά των στελεχών του καθώς υπενθυμίζει ότι το ΚΚΕ μετά την διάσπασή του στα τέλη της δεκαετία του 60 «μοίρασε» τα στελέχη του στα κόμματα της Αριστεράς εκείνη την εποχή όπου ένα μεγάλο τμήμα του κατέληξε στο ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο εκλογικό νικηφόρο αποτέλεσμα του 1981. Η συγκυρία όμως στην οποία το ΠΑΣΟΚ βιώνει την δραστική μείωση των ποσοστών του είναι διαφορετική και τα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται ακόμα στην φάση της αναζήτησης αφού απουσιάζει μια ηγετική φυσιογνωμίας αντίστοιχη του Ανδρέα Παπανδρέου που θα συσπειρώσει όλο τον χώρο της Προοδευτικής Παράταξης κάτω από την ίδια στέγη.
Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε πρόσφατα ο Κώστας Σκανδαλίδης «το ΠΑΣΟΚ δανείζει στελέχη στα άλλα κόμματα». Δεν έχει άδικο αφού τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΔΗΜΑΡ αποτελούν καταφύγιο δεκάδων πράσινων στελεχών. Το ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε τη μήτρα περίπου 19 κινήσεων ακόμα και κομμάτων που γεννήθηκαν τα τελευταία χρόνια και λειτουργούν είτε αυτόνομα είτε εντός των ορίων του κόμματος. Οι αλήστου μνήμης «ομάδες» του ΠΑΣΟΚ που απασχολούσαν την κοινή γνώμη όταν το Κίνημα μεσουρανούσε στην πολιτική ζωή του τόπου έχουν μετεξελιχθεί με βάση τα σημερινά πολιτικά δεδομένα σε κινήσεις και κομματικούς μηχανισμούς που σε πολλές περιπτώσεις έχουν διαφορετικές στρατηγικές και πολιτικές αφετηρίες.
Οι ΠΑΣΟΚοι του ΣΥΡΙΖΑ
Δεκάδες στελέχη του ΠΑΣΟΚ που προέρχονταν κυρίως από την ομάδα «Τσοχατζόπουλου», μεταπήδησαν στον ΣΥΡΙΖΑ πριν ακόμα υπογραφεί το Μνημόνιο, στα ΤΈΛΗ ΤΟΥ 2009.
Δεκάδες στελέχη του ΠΑΣΟΚ που προέρχονταν κυρίως από την ομάδα «Τσοχατζόπουλου», μεταπήδησαν στον ΣΥΡΙΖΑ
Δημιούργησαν την Ενωτική Κίνηση ως συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ τότε στην οποία συμμετείχαν ο πρώην συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου Αντώνης Κοτσακάς, ο πρώην συνδικαλιστής στην ΕΑΣ Ανδρέας Κολλάς και ο Αλέξης Μητρόπουλος ο οποίος σήμερα ηγείται της Σοσιαλιστικής Τάσης του ΣΥΡΙΖΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γνωστός ποινικολόγος είναι ο μοναδικός από τους ΠΑΣΟΚΟγενείς που συμμετέχει στην συντονιστική γραμματεία του κόμματος ενώ αυτόνομη πορεία μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ ακολουθούν οι πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Σοφία Σακοράφα και Αντρέας Κουρουμπλής. Πρόσφατα εντάχθηκε στο κόμμα της αξιωματιικής αντιπολίτευσης και ο ευρωβουλευτής Κρίτωνας Αρσένης ενώ δεκάδες στελέχη της ΠΑΣΚΕ έχουν προσχωρήσει στις τάξεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Οι ΠΑΣΟΚοι της ΔΗΜΑΡ
Ο πρώην υπουργός Χάρης Καστανίδης, η ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά, και ο Πάνος Μπεγλίτης, όλοι πρώην στενοί συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου, έχουν ενταχθεί στον Προοδευτικό Πόλο της ΔΗΜΑΡ. Στην Αγίου Κωνσταντίνου τους υποδέχτηκε ο επίσης προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ βουλευτής Β. Οικονόμου που εκλέχτηκε με την ΔΗΜΑΡ στην Περιφέρεια Αττικής. Στην Ε.Ε. του κόμματος έχει εκλεγεί πλέον και ο πρώην βουλευτής Γ. Αμοιρίδης όπου με τους πρώην λοχαγούς Στέφανο Μανίκα και Μηνά Σταυρακάκη συμπληρώνουν τα προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ στελέχη που έχουν καταλήξει στην ΔΗΜΑΡ.
Οι αντιμνημονιακοί
Με αντιμνημονιακό υπόβαθρο έχουν εμφανιστεί στην πολιτική ζωή της χώρας τρία κόμματα προερχόμενα από στελέχη του ΠΑΣΟΚ: το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Στέφανου Τζουμάκα, η Κοινωνική Συμφωνία της Λ. Κατσέλη και η Κοινωνία Πρώτα των προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ και εκλεγμένων με τη ΔΗΜΑΡ ανεξάρτητων βουλευτών Οδ. Βουδούρη και Π. Μουτσινά καθώς και του πρώην «πράσινου» βουλευτή Γ. Παραστατίδη, οι οποίοι κατέληξαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αντιμνημονιακή λογική κινούνται και 4 κινήσεις που έχουν προκύψει από τα σπλάχνα του ΠΑΣΟΚ και είναι η «Αριστερή Πρωτοβουλία» του Γ. Παναγιωτακόπουλου, η Πανελλήνια Δημοκρατική Κοινωνική Κίνηση στην οποία συμμετέχουν ο πρώην πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος και συνδικαλιστές που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, η Κίνηση των 75 του Μ. Καρχιμάκη αλλά και η Νέα Σοσιαλδημοκρατική Συμφωνία που έχουν διαμορφώσει οι πρώην «λοχαγοί» του ΠΑΣΟΚ Στ. Μανίκας, Γ. Νικολάου και Μ. Σταυρακάκης.
Ανδρέας Λοβέρδος
Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα
Ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και ηγετικό στέλεχος του κόμματος Ανδρέας Λοβέρδος αποχώρησε από το Κίνημα και ανεξαρτητοποιήθηκε στη Βουλή. Δημιούργησε την πολιτική κίνηση ΡΙΚΣΣΥ από την οποία προήλθε το κόμμα «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα» που ιδρύθηκε τον περασμένο Μάιο. Στο πλευρό του Αν. Λοβέρδου τάχθηκαν ο βουλευτής Χρ. Αηδόνης, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Δ. Δόλλης και ο Γ. Μίχας. Το κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου προσδιορίζεται στον χώρο του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού. Έχει ενταχθεί στο σχήμα της Ελιάς όπου ξανασυναντήθηκε με τα στελέχη και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ
Στέφανος Τζουμάκας
Σοσιαλιστικό Κόμμα
Το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που έχει υπηρετήσει σε θέσεις-κλειδιά στο κόμμα επί Ανδρέα Παπανδρέου αλλά και σε υπουργικούς θώκους, αποχώρησε από το Κίνημα και από το περασμένο καλοκαίρι κοινοποίησε την ιδρυτική διακήρυξη του «Σοσιαλιστικού Κόμματος» που είναι έτοιμος να ιδρύσει. Με αντιμνημονιακή πλατφόρμα ο Στ. Τζουμάκας επιτίθεται στην ηγεσία του σημερινού ΠΑΣΟΚ και πρεσβεύει «την αναγέννηση του σοσιαλιστικού κινήματος, την ανασύνταξη των σοσιαλιστικών και προοδευτικών δυνάμεων με την ίδρυση ενός σοσιαλιστικού κόμματος, δημοκρατικού και προοδευτικού».
Οδυσσέας Βουδούρης
Η Κοινωνία Πρώτα
Ο Οδυσσέας Βουδούρης ξεκίνησε από επιλογή του Γ. Παπανδρέου και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ το 2009, μετακινήθηκε στη ΔΗΜΑΡ το 2012 όπου εκλέχτηκε βουλευτής στη Β' Αθήνας. Από τη ΔΗΜΑΡ διαγράφηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα μαζί με τον Π. Μουτσινά και ως ανεξάρτητοι βουλευτές συνεργάστηκαν με τον διαγραφέντα από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ Θ. Παραστατίδη για τη δημιουργία του νέου κόμματος. Συγκρότησαν την κίνσηση «Κοινωνία Πρώτα» και μετά από διαβουλεύσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ τέθηκε επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο του κόμματος για τις περιφερειακές εκλογές στην Πελοπόννησο.
Δημήτρης Μπουραντάς
Κοινωνία Αξιών
Δεν είναι ευρέως γνωστό ότι ο πανεπιστημιακός καθηγητής, μάνατζμεντ και συγγραφέας Δ. Μπουραντάς έχει διατελέσει στέλεχος του ΠΑΣΟΚ μέχρι το 1984. Από τον Απρίλιο του 2012 ίδρυσε το κόμμα Κοινωνία Αξιών στο οποίο συμμετέχουν κυρίως στελέχη επιχειρήσεων και πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, ενώ πλειάδα στελεχών και μελών του ΠΑΣΟΚ έχουν βρει στέγη στο κόμμα του Δ. Μπουραντά μαζί με πρώην μέλη της Δράσης και του ΚΟΔΗΣΟ αλλά και αποχωρήσαντες από τη Δημιουργία Ξανά. Στο πρώτο συνέδριο του κόμματος που πραγματοποιήθηκε χτες απηύθυνε χαιρετισμό το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μ. Χαραλαμπίδης. Σύμφωνα με πληροφορίες κοντά στην «Κοινωνία Αξιών» βρίσκεται και ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Ανδρουλάκης.
Λούκα Κατσέλη
Κοινωνική Συμφωνία
Η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ διαφοροποιήθηκε από το κόμμα της και ανεξαρτητοποιήθηκε στη βουλή την άνοιξη του 2012 οπότε και δημιούργησε την «Κοινωνική Συμφωνία» με τον επίσης πρώην υπουργό του Κινήματος Χ. Καστανίδη και τον τότε βουλευτή Λ. Μίχο. Μετά τις εκλογές του 2012 δεν κατάφερε να εκπροσωπηθεί στη βουλή και άρχισε την προσέγγιση προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην πορεία διαφοροποιήθηκε και αποχώρησε ο Χ. Καστανίδης ο οποίος βρίσκεται κοντά στη ΔΗΜΑΡ ενώ στο πρόσφατο συνέδριο του κόμματος αποχώρησε και ο Λ. Μίχος. Η Λ. Κατσέλη έχει προσεγγίσει την Κουμουνδούρου και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα συνεργαστεί με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις επερχόμενες ευρωεκλογές είτε μετεκλογικά.
ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ «58»
Το στοίχημα της «Ελιάς»
Η πρωτοβουλία των «58» ξεκίνησε από το στέλεχος της Κεντροαριστεράς Ν. Μπίστη, τους πανεπιστημιακούς Γ. Βούλγαρη και Ν. Αλεβιζάτο και τον πρόεδρο του ΙΣΤΑΜΕ Χ. Δερβένη
Η πρωτοβουλία των «58» ξεκίνησε από το στέλεχος της Κεντροαριστεράς Ν. Μπίστη, τους πανεπιστημιακούς Γ. Βούλγαρη και Ν. Αλεβιζάτο και τον πρόεδρο του ΙΣΤΑΜΕ Χ. Δερβένη ενώ εντάχθηκαν στην κίνηση προσωπικότητες από τον χώρο του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού και του Κοινωνικού Κέντρου μαζί με στελέχη της ΔΗΜΑΡ όπως οι Στ. Λιβαδάς, Γ. Γεωργάτος και Γ. Αντωνίου. Την υποστήριξή τους στην Πρωτοβουλία των 58 εξέφρασαν από την αρχή τόσο ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος ενώ θετικά διακείμενοι είναι ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Σημίτη, Τ. Γιαννίτσης αλλά και η «κίνηση των 5 δημάρχων» στην οποία συμμετέχουν οι δήμαρχοι Γ. Καμίνης, Γ. Μπουτάρης, Φίλιος, Π. Σκοτινιώτης και Γ. Δημαράς. Παρά τις δυσκολίες εντάχθηκε τελικά στο εγχείρημα της Ελιάς μαζί με το ΠΑΣΟΚ και άλλες κινήσεις.
OI 14 ΚΙΝΗΣΕΙΣ
Γ. Παναγιωτακόπουλος
Αρ. Πρωτοβουλία

αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ τον περασμένο Ιούνιο κατηγορώντας την ηγεσία για δεξιά στροφή. Η κίνηση «Αριστερή Πρωτοβουλία ΠΑΣΟΚ» συσπειρώνει στελέχη και συνδικαλιστές του Κινήματος που ανήκαν στον σκληρό 'κομματικό' μηχανισμό της Χαρ. Τρικούπη.
Δ. Κατσαντώνης
Π80

Το 2004 δημιουργήθηκε το Π80 από τους Δ. Κατσαντώνη, Π. Σφηκάκη και Γ. Τσαμουργκέλη με αναφορές στην ΠΑΣΠ της δεκαετίας του '80. Η παρέα των παλαιών συντρόφων με την πάροδο του χρόνου έχει μετατραπεί σε δίκτυο πολιτών που παρεμβαίνει στις πολιτικές εξελίξεις της Κεντροαριστεράς. Κοντά στην κίνηση Π80 βρίσκεται και ο πρώην υπουργός Γ. Ραγκούσης. Ο Γιάννης Τσαμουργκέλης θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με την ΔΗΜΑΡ ενώ το Π*) έχει κρατήσει απόστάσεις και από την Ελιά και από τον Προοδευτικό πόλο της ΔΗΜΑΡ.
Σπ. Παπασπύρος
ΠΑΔΗΚΚ
μαζί με συνδικαλιστικά στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και την ΠΑΣΚΕ δημιούργησαν την κίνηση ΠΑΔΗΚΚ ως ένα δίκτυο εκπροσώπων παραγωγικών και συνδικαλιστικών φορέων που διαθέτει αντιμνημονιακή ατζέντα. Στην κίνηση συμμετέχουν οι Πάνος Κούτρας, πρόεδρος της ΟΜΕ-ΟΤΕ, Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ.α.
Μ. Καρχιμάκης
Κίνηση 75
Η κίνηση λειτουργεί εντός του Κινήματος με στόχο την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ και την αποχώρηση του κόμματος από τη συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία.
Επιμένει στην επανασύνδεση του ΠΑΣΟΚ με τα κοινωνικά στρώματα που ανέδειξαν το Κίνημα σε κυρίαρχη πολιτική δύναμη.
Γ. Φλωρίδης
Κοινωνικός Σύνδεσμος
δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2011 και στην ιδρυτική διακήρυξη υπέγραφαν εκτός του Γ. Φλωρίδη και 40 διακεκριμένοι στον τομέα τους πολίτες μεταξύ των οποίων οι Απ. Δοξιάδης και Αν. Λυμπεράκη. Μετά από 2 χρόνια ο επικεφαλής της κίνησης Γ. Φλωρίδης προτείνει την αυτοδιάλυση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και τη δημιουργία ενός νέου κόμματος που θα εκπροσωπεί το σύνολο της Κεντροαριστεράς.
Ηλίας Μόσιαλος
Δυναμική Ελλάδα
Ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του Γ. Παπανδρέου δημιούργησε την κίνηση Δυναμική Ελλάδα αποχωρώντας από το ΠΑΣΟΚ. Η κίνηση προσδιορίζεται στον χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού και εντάχθηκε με πρωταγωνιστικό ρόλο στο εγχείρημα της Ελιάς.
Στ. Μανίκας
Νέα Σοσιαλδημοκρατική Συμφωνία
Οι πρώην λοχαγοί του ΠΑΣΟΚ Στ. Μανίκας, Γ. Νικολάου, Μ. Σταυρακάκης και Β. Μαλέσιος διαφώνησαν εξ αρχής με το Μνημόνιο και αποχώρησαν από το ΠΑΣΟΚ δημιουργώντας την κίνηση Νέα Σοσιαλδημοκρατική Συμφωνία. Η κίνηση συνεργάζεται με τη ΔΗΜΑΡ διατηρώντας την οργανωτική της αυτονομία παρά τις επιμέρους διαφωνίες.
Γ. Τούντας
Πολιτεία 2012
Η κίνηση Πολιτεία 2012 που εκπροσωπεί ο γιατρός Γ. Τούντας αποτελεί ένα δίκτυο πολιτών που δραστηριοποιήθηκε δυναμικά στην κατεύθυνση της ανασυγκρότησης της Δημοκρατικής παράταξης. Εχει ταυτιστεί με την Πρωτοβουλία των 58 και συμμετείχε ενεργά στην συγκρότηση της Κεντροαριστεράς.
Κίνηση «Μπροστά»
«Νέοι Μεταρρυθμιστές» με επικεφαλής τον Μιχάλη Χάλαρη
«Πρωτοβουλία Β»
«Το Δίκτυο», Αννα Διαμαντοπούλου
«Συνδικαλιστική ανατροπή», Θέμης Μπαλασόπουλος

THETOC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου