Κυριακή 11 Μαΐου 2014

ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΣΤΡΟΦΕΣ ΤΟ ΠΑΣΟΚ Στόχος η δεξαμενη των ψηφοφόρων του 2012


Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ επιμένει ότι «χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει κυβέρνηση». Δηλώνει ότι δεν τίθεται ζήτημα απόσυρσης υπουργών και εξηγεί ότι αν η Ελιά συνθλιβεί από τον «τεχνητό διπολισμό» (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ) τότε δεν θα υπάρχει κυβέρνηση! Με ό,τι αυτό, προφανώς, συνεπάγεται.
Είναι αυτονόητο ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι αποφασισμένος
να επαναλαμβάνει το δίλημμα σε κάθε δημόσια παρέμβασή του για να κρούσει τον κώδωνα υπέρ της στήριξης της Ελιάς, κυρίως προς τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ του 2012, αλλά και προς τους άλλους «άστεγους» ή αναποφάσιστους της Κεντροαριστεράς.
Η ομιλία του προχθές στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ εμπεριέχει όλους τους «κώδικες» της προεκλογικής εκστρατείας. Φράση-φράση, παράγραφο-παράγραφο. «Στις εκλογές δεν κρίνεται μόνο η σταθερότητα της κυβέρνησης, κρίνονται η πορεία της οικονομίας και της χώρας γενικότερα», διαμήνυσε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Ενα... λεπτό αργότερα ο κ. Βενιζέλος «χλεύασε» τα σχόλια περί εκβιασμού των ψηφοφόρων, λέγοντας ότι «η περιγραφή της πραγματικότητας δεν είναι ποτέ εκβιαστική».
Η Χαριλάου Τρικούπη έχει «εικόνα» από τα γκάλοπ αλλά αναρωτιέται αν στις προσεχείς κάλπες το συνδυαστικό αποτέλεσμα θα τα επιβεβαιώσει. Η αλήθεια είναι ότι το επιτελείο του Ευάγγελου Βενιζέλου συμφωνεί με την απόφασή του να πάρει το ρίσκο και να θέσει διλήμματα, εκτιμώντας ότι αφενός το ΠΑΣΟΚ θα έχει υποψήφιους περιφερειάρχες και δημάρχους που θα περάσουν με αξιώσεις στον δεύτερο γύρο και αφετέρου ότι η Ελιά τη δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών θα «εκπλήξει» για την αντοχή της.
Θα εξασφαλίσει ποσοστό 12% όπως το ΠΑΣΟΚ το 2012; Σε όλα τα τελευταία γκάλοπ, το ποσοστό της Ελιάς είναι μονοψήφιο και δεν ξεπερνά το 7%, ενώ σε άλλες δημοσκοπήσεις «βυθίζεται» στο 4 και κάτι. Εντούτοις αρκετά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν ότι μπορεί να εκλέξουν όχι μόνο έναν αλλά δύο ευρωβουλευτές (με τη... βοήθεια των υπόλοιπων).
Σταθερότητα
Το πρώτο μέλημα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ είναι για τους γνωρίζοντες η πολιτική σταθερότητα. Που σημαίνει ότι δεν θα σπεύσει να βάλει όρους, χωρίς να δει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Από την άλλη πλευρά ο κ. Βενιζέλος έχει δεχθεί «ενστάσεις» και «καρφιά» όχι μόνο από τον Κώστα Σκανδαλίδη αλλά και από τον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, οι οποίοι τονίζουν στις δημόσιες εμφανίσεις τους την ανάγκη για την ενίσχυση του προοδευτικού πόλου στην κυβέρνηση.
Λέγεται ότι το «δίλημμα» που έθεσε ο κ. Βενιζέλος είχε εν πολλοίς ως βάση την εσωκομματική πίεση από διάφορες πλευρές για την ενδυνάμωση του προοδευτικού στίγματος στην κυβέρνηση μετά τις εκλογές. Συμφώνησε απόλυτα μαζί του και ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος «ομολόγησε» ότι συνδιαμόρφωσε» με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ το δίλημμα.
Ο Κώστας Σκανδαλίδης με ήπιο τρόπο στήριξε το δίλημμα, αν και πληροφορίες επιμένουν ότι δεν συμφώνησε με τον χρόνο που διατυπώθηκε - θα προτιμούσε να τεθεί μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου γύρου των εκλογών, όταν δηλαδή θα είχαν καταγραφεί οι επιδόσεις των προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ στον αυτοδιοικητικό χώρο.
Ο κ. Σκανδαλίδης, που οι ίδιες πληροφορίες επισημαίνουν ότι επί μήνες διατηρούσε μια ιδιότυπη εσωκομματική «συμμαχία» με τον Ευ. Βενιζέλο δεν απέφυγε προ ημερών να δηλώσει ότι μετά τις εκλογές μπορεί να τεθεί θέμα αλλαγής ηγεσίας. Μάλιστα πρότεινε συνέδριο, στο οποίο η βάση θα αποφασίσει για όλα.
Ιδιαίτερη αίσθηση δε προκαλεί το γεγονός ότι έμπιστοι συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου, όπως ο Λεωνίδας Γρηγοράκος και ο Τάκης Ρήγας, κάθε άλλο παρά αρνούνται το ενδεχόμενο να προκύψει θέμα ηγεσίας - εάν βρεθούν μπροστά σε ένα αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές που δεν θα ξεπερνά κατά πολύ το 4%.
Την ίδια ώρα, κορυφαία στελέχη όπως η Φώφη Γεννηματά κάνουν ομιλίες που παρακολουθούν πάνω από 500 στελέχη και μέλη του ΠΑΣΟΚ. «Το ΠΑΣΟΚ υπάρχει ή η Ελιά;» έλεγε προχθές έμπειρο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ βλέποντας σε εκδήλωση στην Αθήνα, με ομιλητές την κυρία Γεννηματά και τον Φ. Σαχινίδη, να ακούγονται χειροκροτήματα και οι παρευρισκόμενοι να δείχνουν ότι είναι σε αναμονή.
«Να σωθεί η παρτίδα»
Οπως η Χαριλάου Τρικούπη φοβάται το ενδεχόμενο της αποχής από την κάλπη ψηφοφόρων του 2012, έτσι και τα έμπειρα στελέχη αναρωτιούνται πώς μπορεί να σωθεί η «παρτίδα» του Μάη.

Μήπως άπαντες αναζητούν άλλοθι για τη στάση τους την «επόμενη μέρα»; «Στις εκλογές αυτές κρινόμαστε όλοι, μέσα και έξω από αυτή την αίθουσα, αλλά κυρίως κρίνεται η πορεία της χώρας», είπε ο κ. Βενιζέλος απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ κατά την προχθεσινή συνεδρίαση, από την οποία απουσίαζαν μεταξύ άλλων ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Οι «αιχμές» αφορούσαν κυρίως -εκτιμούν στελέχη- τον πρώην πρωθυπουργό. Στενοί συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου υποστηρίζουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός τα «έχει πει όλα στην τελευταία δήλωσή του» για την ανάγκη ενδυνάμωσης του ΠΑΣΟΚ.
Θα αμφισβητήσει τον Ευ. Βενιζέλο αν το ποσοστό της Ελιάς δεν είναι ικανοποιητικό; Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να κάνει κινήσεις που να προκαλούν κινδύνους στην κυβερνητική σταθερότητα. Στελέχη που συνομιλούν με τον Γ. Παπανδρέου πάντως ισχυρίζονται ότι τον ενδιαφέρει η συσπείρωση και η ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων και ότι θα παραμείνει πιστός οπαδός κάθε σχετικού στόχου και προσπάθειας. Η Χαριλάου Τρικούπη πιστεύει ότι τις δύο τελευταίες εβδομάδες η επικοινωνιακή καμπάνια θα λειτουργήσει υπέρ της συσπείρωσης των δυνάμεων και θα «εξατμιστεί» στη συνέχεια το ενδεχόμενο εσωκομματικής σύγκρουσης και συντριβής. «Δεν μίλησα ποτέ για αριθμούς και ποσοστά, μίλησα για συνδυαστικό αποτέλεσμα των εκλογών, τη γενική αίσθηση», ξεκαθάρισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Η επίθεσή του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στον «δεξιό λαϊκισμό» θεωρείται αιχμή που προσδιορίζει και τη στάση του πριν και μετά τις ευρωεκλογές. «Τη χώρα τη δίχασε η εύκολη αντιμνημονιακή δημαγωγία, το εύκολο ψέμα. Το καθήκον μας είναι να κρατήσουμε σταθερή τη χώρα, την οικονομία, την κυβέρνηση. Αλλά το υπέρτατο καθήκον μας είναι να ενώσουμε ξανά τη χώρα σε πραγματική βάση», δήλωσε. Εμπειρα στελέχη λοιπόν προβλέπουν ότι ο κ. Βενιζέλος επιμένει και θα συνεχίσει με το ίδιο «μότο» και μετά την τριπλή κάλπη...

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ fofig@pegasus.gr
ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου