Ευ. Βενιζέλος: Μετά από τις
διμερείς συναντήσεις που είχαμε σήμερα με τον συνάδελφό μου τον Υπουργό
Εξωτερικών της Βουλγαρίας, τον κ. Kristian Vigenin, και αμέσως μετά με
τον συνάδελφό μου τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρουμανίας, τον κ. Titus
Corlăţean, πραγματοποιήσαμε την τριμερή συνάντηση των Υπουργών
Εξωτερικών Ελλάδος, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, εδώ
στη Θεσσαλονίκη. Η συνάντηση αυτή είναι η πρώτη που πραγματοποιείται μετά τον Νοέμβριο του 2012.
Το τριμερές αυτό σχήμα έχει καθιερωθεί και έχει λειτουργήσει με επιτυχία έως τώρα, αλλά σήμερα δεν έχουμε απλά και μόνο τη συνάντηση μεταξύ των τριών χωρών, έχουμε τη συνάντηση μεταξύ τριών Προεδριών. Γιατί η Ελλάδα ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Βουλγαρία ασκεί την Προεδρία του ΟΣΕΠ, του Οργανισμού για τη Συνεργασία στον Εύξεινο Πόντο και η Ρουμανία ασκεί την προεδρία SEECP, δηλαδή της Διαδικασίας της Συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Για εμένα είναι πρόσθετη χαρά το γεγονός ότι υποδέχομαι και φιλοξενώ εδώ δύο αγαπητούς συναδέλφους, με τους οποίους ανήκουμε επίσης στην ίδια ιδεολογική και πολιτική οικογένεια μέσα στην Ευρώπη και αυτό έχει τη σημασία του λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η τριμερής συνάντησή μας κατέληξε με την διατύπωση μιας Κοινής Δήλωσης των τριών Υπουργών, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα και στην οποία περιλαμβάνονται αναλυτικά οι κοινές μας θέσεις για όλα τα εκκρεμή διεθνή, περιφερειακά και τριμερή θέματα.
Θα μου επιτρέψετε να μνημονεύσω μερικά μόνο σημεία. Μοιραζόμαστε την ίδια αντίληψη και οι τρεις μας σε σχέση με την ευρωατλαντική προοπτική όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Η Ελλάδα και προφανώς και οι άλλες δυο χώρες επιθυμούμε και επιδιώκουμε τη συμμετοχή της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην περιοχή Schengen. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό για την περιοχή μας.
Μας απασχολεί ιδιαίτερα το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών, το ζήτημα της παράτυπης και παράνομης μετανάστευσης και θεωρούμε ότι αυτό πρέπει να είναι πάντα μια βασική προτεραιότητα της ευρωπαϊκής πολιτικής, ότι πρέπει μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών να υπάρχει δίκαιη κατανομή των βαρών.
Στον τομέα της ενέργειας επαναλάβαμε και σε τριμερές επίπεδο αυτό που ήδη διατυπώσαμε στις διμερείς συναντήσεις μας. Η διασυνδεσιμότητα είναι η βάση της συνεργασίας μας με στόχο μια ολοκληρωμένη περιφερειακή αγορά ενέργειας, γιατί σημασία έχει για εμάς να υπάρχει ασφάλεια και διαφοροποίηση των πηγών προέλευσης της ενέργειας αλλά και των οδών διέλευσης της ενέργειας και γιατί πρέπει να αξιοποιήσουμε όλες οι χώρες τους εθνικούς μας ενεργειακούς πόρους.
Και οι τρεις χώρες υποστηρίζουμε την ανάγκη για μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή θαλάσσια πολιτική, κάτι που είναι και προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας και στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζουμε την Πρωτοβουλία Αδριατικής-Ιονίου. Είχαμε την ευκαιρία να διοργανώσουμε πριν μερικούς μήνες στην Αθήνα τη σχετική συνάντηση.
Εκφράζουμε την ελπίδα πως μέχρι το τέλος της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουμε την ευκαιρία να υπογράψουμε τη Συμφωνία Σύνδεσης με τη Μολδαβία και τη Γεωργία και να έχουμε παραχωρήσει στη γειτονική μας Αλβανία το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρας.
Και οι τρεις χώρες χαιρετίζουμε την πρόοδο που έχει συντελεστεί από το Μαυροβούνιο στην προοπτική της ένταξής του στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Χαιρόμαστε πάρα πολύ γιατί θα έχουμε την ευκαιρία να βρεθούμε όχι μόνο στο πλαίσιο των οργάνων και των διαδικασιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στις 19 Ιουνίου στην Υπουργική συνάντηση στο πλαίσιο του Οργανισμού για τη Συνεργασία στον Εύξεινο Πόντο, όπου και θα γίνει η παράδοση της Προεδρίας από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα, και στις 20 Ιουνίου στην Υπουργική συνάντηση στο Βουκουρέστι στο πλαίσιο του SEECP.
Ευχαριστώ για μια ακόμη φορά τους συναδέλφους μου για την τόσο θερμή και φιλική και παραγωγική συνάντηση που είχαμε και τους παρακαλώ να λάβουν το λόγο.
Εκτιμούμε ότι αυτή η μορφή τριμερούς συνεργασίας λειτουργεί πολύ καλά, είναι πολύ χρήσιμη και έχει αυξημένη προστιθέμενη αξία εξαιτίας αυτού που θα αποκαλέσω «σύμπτωση» των τριών Προεδριών και αυτό ήταν και εξακολουθεί να είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να προσδώσουμε μεγαλύτερη έμφαση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στα σημαντικά θέματα της περιοχής και των χωρών μας, με τα οποία πρέπει να ασχοληθούμε.
Επιπροσθέτως, θα ήθελα να αναφερθώ σε κάτι που συζητήσαμε και συμφωνήσαμε στη συνάντησή μας. Πρόκειται για την ιδέα της περαιτέρω επέκτασης της τριμερούς συνεργασίας, όχι μόνο στο επίπεδο των Υπουργών Εξωτερικών, αλλά και σε επιπλέον τομείς των Υπουργείων, προκειμένου να εμβαθύνουμε και να επιτύχουμε μια πιο ουσιαστική συζήτηση σε μια σειρά τομεακών ζητημάτων. Πιστεύω, τόσο εγώ, όσο και οι συνάδελφοί μου, ότι αυτό θα προσδώσει επιπλέον προστιθέμενη αξία στην τριμερή συνεργασία μας.
Πέρα από αυτό, συμφωνώ απολύτως με όλα όσα παρουσίασε ο Υπουργός κ. Βενιζέλος και είμαι βέβαιος ότι η αυτή η τριμερής συνάντηση, μαζί με την αυριανή Υπουργική Διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα Δυτικά Βαλκάνια, θα προβάλει περαιτέρω τη σημασία της συνεργασίας και της κοινής εργασίας των κρατών μελών της ΕΕ στην περιοχή, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που είναι σημαντικοί για ολόκληρη την περιοχή, ιδίως για τα Δυτικά Βαλκάνια.
Πρόκειται για μια τριμερή, περιφερειακή και ευρωπαϊκή μορφή συνεργασίας, στη βάση των κοινών συμφερόντων, των κοινών θέσεων και των κοινών πρωτοβουλιών. Βεβαίως, προσυπογράφω τα σχόλια που έκαναν ο Έλληνας και ο Βούλγαρος Υπουργός Εξωτερικών. Υιοθετήσαμε ένα Κοινό Ανακοινωθέν, υποστηρίξαμε μια σειρά θεματικών τομέων, εκκινώντας από την ανάγκη για επέκταση των διαφόρων μορφών συνεργασίας μας σε οικονομικό επίπεδο, στον τομέα της δικαιοσύνης, των επιμελητηρίων, του τουρισμού. Όλα αυτά είναι πολύ ωφέλιμα και για τις οικονομίες και για τους πολίτες μας.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ελληνική Κυβέρνηση, τον Υπουργό κ. Βενιζέλο και την Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συνεχή υποστήριξή τους στη διαδικασία της ένταξης της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στη ζώνη Schengen. Για εμάς είναι ιδιαίτερα σημαντική και έχει μεγάλη αξία η υποστήριξη από την Ελληνική Προεδρία να προχωρήσουμε, ει δυνατόν, στην πρώτη θετική απόφαση.
Επίσης, η Ρουμανία, όλα αυτά τα χρόνια, υπήρξε ιδιαίτερα θερμός υποστηρικτής της επέκτασης της ΕΕ και του ΝΑΤΟ με τις χώρες των Βαλκανίων. Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, είμαστε ιδιαίτερα θετικοί στην ένταξη του Μαυροβουνίου στον οργανισμό κατά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής του Σεπτεμβρίου, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, είμαστε υπέρ της ένταξης όλων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, κυρίως επειδή τον Ιούνιο θα ανακοινωθεί η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο της Αλβανίας.
Είμαστε ιδιαίτερα θετικοί στην προοπτική χορήγησης του καθεστώτος της υποψήφιας χώρας στην Αλβανία, στη βάση της Έκθεσης Προόδου της Επιτροπής, κάτι το οποίο θα απαιτήσει μια πολιτική απόφαση των κρατών μελών.
Σύντομα θα ήθελα να αναφερθώ στην ικανοποίησή μας για την ουσιαστική συζήτηση. Αποτελεί απόδειξη της αλληλεγγύης των τριών Προεδριών. Για πρώτη φορά τρεις Προεδρίες, την ίδια στιγμή που γίνεται αυτή η τριμερής συνάντηση. Αποτελεί απόδειξη της περιφερειακής και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αλλά και απόδειξη πολιτικής και ιδεολογικής αλληλεγγύης, σε μια σημαντική στιγμή της Ευρώπης.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Κ. Vigenin: Όπως γνωρίζετε, έχουμε ένα δείπνο εργασίας σε λίγο. Σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα, δεν μπορούσαμε να συζητήσουμε όλες τις λεπτομέρειες. Όπως θα δείτε, έχουμε μια κοινή άποψη, η οποία είναι το Κοινό Ανακοινωθέν για την Ουκρανία, αλλά όσον αφορά τις μειονότητες, κάναμε μόνο μια αναφορά και θα συνεχίσουμε τη συζήτησή μας στο δείπνο.
Βεβαίως, μπορούμε μόνο να επαναβεβαιώσουμε την ανησυχία μας για την επιδείνωση της κατάστασης στην Ουκρανία και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και στο Συμβούλιο Υπουργών, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, τη Δευτέρα, προκειμένου να προσπαθήσουμε να βρούμε επιπλέον βήματα που θα πρέπει να κάνει η ΕΕ για τη σταθεροποίηση της χώρας, την ενίσχυσή της και, βεβαίως, την περαιτέρω προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων της Ουκρανίας.
Τ. Corlăţean: Ένα σύντομο σχόλιο για τη διμερή συνάντηση που είχαμε νωρίτερα. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον Έλληνα συνάδελφό μου και φίλο μου για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.
Και, σε κάθε περίπτωση, θα κάνουμε τις τελευταίες εκτιμήσεις μας κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, τη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες. Και για να φτάσουμε σε συμπεράσματα, προφανώς, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και τα σημαντικά γεγονότα και τις εξελίξεις που σχετίζονται με τη θέση που εξέφρασε ο Ρώσος Πρόεδρος.
Εάν τα πράγματα εξελιχθούν προς την κατεύθυνση μιας πολιτικής διαδικασίας, μιας συμπεριληπτικής διαδικασίας διαλόγου εντός της Ουκρανίας, ενώ ταυτόχρονα θα γίνεται σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της χώρας, αυτό θα είναι μια καλή εξέλιξη, την οποία θα μπορούμε να υποστηρίξουμε. Αλλά θα πρέπει να δούμε όλες τις χειροπιαστές λεπτομέρειες.
Το ζήτημα των μειονοτήτων είναι πολύ σημαντικό για τη Ρουμανία, καθώς στην Ουκρανία ζουν περίπου 400.000 Ρουμάνοι και, βεβαίως, παρακολουθούμε την κατάσταση, όσον αφορά την προστασία της ταυτότητάς τους. Είναι νομοταγείς πολίτες της Ουκρανίας, αλλά θα πρέπει να τους χορηγηθούν όλα τα δικαιώματα, στη βάση των ευρωπαϊκών δεδομένων. Αυτό ζητάμε συνεχώς από την ουκρανική ηγεσία και την ενθαρρύνουμε να υιοθετήσει σχετική νομοθεσία, στα ευρωπαϊκά πρότυπα, και να την εφαρμόσει σε όλες τις εθνικές μειονότητες που διαβιούν στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της ρουμανικής μειονότητας.
Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι υπάρχει στο Διεθνές Δίκαιο δικαίωμα οποιουδήποτε κράτους να αναμιχθεί στα εσωτερικά ζητήματα άλλου κράτους, ιδίως με στρατιωτικά μέσα, προκειμένου να υποστηρίξει μια μειονότητα ομοεθνών του. Αυτό το δικαίωμα δεν υπάρχει στο Διεθνές Δίκαιο, είναι απαγορευμένο. Είναι θεμελιωδώς διαφορετικό και καταδικάζουμε την ανάμειξη. Ευχαριστώ.
Ευ. Βενιζέλος: Ένα μόνο πρόσθετο σχόλιο. Η ευρωπαϊκή πολιτική και η δική μας πολιτική όσον αφορά την Ουκρανία είναι πάντα μια πολιτική αρχών. Η πρώτη αρχή είναι ο σεβασμός της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.
Η δεύτερη αρχή είναι η αρχή της συμπεριληπτικότητας. Η συμμετοχή όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, η συμμετοχή όλων των ουκρανικών τάσεων, όλων των εθνικών ομάδων, όλων των γλωσσικών ομάδων είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της χώρας και τη σταθεροποίηση της κατάστασης, αλλά και για την αποφυγή ενός εμφυλίου πολέμου.
Κάθε βήμα προς την αποκλιμάκωση της κατάστασης είναι κάτι θετικό, παραγωγικό και είμαστε έτοιμοι να καλωσορίσουμε επισήμως και δημοσίως όλα αυτά τα βήματα.
Η προστασία της ελληνικής μειονότητας στην Ουκρανία, όπως καταλαβαίνετε, είναι ζωτικής σημασίας για εμάς, πάντα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και των Αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.
Δημοσιογράφος (Δ. Μποτώνης, ΝΕΡΙΤ): Κύριε Αντιπρόεδρε, θέλω να σας αναφέρω ότι υπάρχουν δημοσιεύματα που θέλουν Έλληνες ομογενείς να θέλουν να γυρίσουν, μέλη των οικογενειών τους να θέλουν να γυρίσουν στην Ελλάδα. Έχετε κάποια τέτοια στοιχεία στο Υπουργείο Εξωτερικών; Και αν υπάρχει σχέδιο αν τα πράγματα χειροτερέψουν, όλοι το απευχόμαστε φυσικά.
Ευ. Βενιζέλος: Η Ελληνική Κυβέρνηση και ιδιαιτέρως το Υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, παρακολουθεί καθημερινά διαρκώς την κατάσταση στην Ουκρανία.
Η Πρεσβεία μας στο Κίεβο και τα δύο Γενικά Προξενεία που έχουμε στη Μαριούπολη και στην Οδησσό, σε στενή συνεργασία με τους ελληνικούς συλλόγους και την Ομοσπονδία των ελληνικών συλλόγων, έχει την πλήρη εικόνα της κατάστασης και τον πλήρη έλεγχο. Και είμαστε έτοιμοι, ανά πάσα στιγμή, να προσφέρουμε κάθε αναγκαία πρακτική βοήθεια.
Μέχρι στιγμή, όμως, δεν έχουν υποβληθεί στα ελληνικά Γενικά Προξενεία της περιοχής αιτήματα για μετακίνηση και επιστροφή προσώπων ελληνικής καταγωγής. Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε κάθε βοήθεια, αλλά το θέμα δεν είναι να μετακινηθούν πληθυσμοί. Το θέμα είναι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, να γίνει ασφαλής. Όλοι οι πολίτες της Ουκρανίας, ανεξαρτήτως εθνοτικής ομάδας και γλωσσικής έκφρασης, να έχουν το αίσθημα της ασφάλειας. Το αίσθημα της ασφάλειας για όλους είναι η μόνη βάση μιας οριστικής και βιώσιμης λύσης στην Ουκρανία.
στη Θεσσαλονίκη. Η συνάντηση αυτή είναι η πρώτη που πραγματοποιείται μετά τον Νοέμβριο του 2012.
Το τριμερές αυτό σχήμα έχει καθιερωθεί και έχει λειτουργήσει με επιτυχία έως τώρα, αλλά σήμερα δεν έχουμε απλά και μόνο τη συνάντηση μεταξύ των τριών χωρών, έχουμε τη συνάντηση μεταξύ τριών Προεδριών. Γιατί η Ελλάδα ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Βουλγαρία ασκεί την Προεδρία του ΟΣΕΠ, του Οργανισμού για τη Συνεργασία στον Εύξεινο Πόντο και η Ρουμανία ασκεί την προεδρία SEECP, δηλαδή της Διαδικασίας της Συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Για εμένα είναι πρόσθετη χαρά το γεγονός ότι υποδέχομαι και φιλοξενώ εδώ δύο αγαπητούς συναδέλφους, με τους οποίους ανήκουμε επίσης στην ίδια ιδεολογική και πολιτική οικογένεια μέσα στην Ευρώπη και αυτό έχει τη σημασία του λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η τριμερής συνάντησή μας κατέληξε με την διατύπωση μιας Κοινής Δήλωσης των τριών Υπουργών, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα και στην οποία περιλαμβάνονται αναλυτικά οι κοινές μας θέσεις για όλα τα εκκρεμή διεθνή, περιφερειακά και τριμερή θέματα.
Θα μου επιτρέψετε να μνημονεύσω μερικά μόνο σημεία. Μοιραζόμαστε την ίδια αντίληψη και οι τρεις μας σε σχέση με την ευρωατλαντική προοπτική όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Η Ελλάδα και προφανώς και οι άλλες δυο χώρες επιθυμούμε και επιδιώκουμε τη συμμετοχή της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην περιοχή Schengen. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό για την περιοχή μας.
Μας απασχολεί ιδιαίτερα το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών, το ζήτημα της παράτυπης και παράνομης μετανάστευσης και θεωρούμε ότι αυτό πρέπει να είναι πάντα μια βασική προτεραιότητα της ευρωπαϊκής πολιτικής, ότι πρέπει μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών να υπάρχει δίκαιη κατανομή των βαρών.
Στον τομέα της ενέργειας επαναλάβαμε και σε τριμερές επίπεδο αυτό που ήδη διατυπώσαμε στις διμερείς συναντήσεις μας. Η διασυνδεσιμότητα είναι η βάση της συνεργασίας μας με στόχο μια ολοκληρωμένη περιφερειακή αγορά ενέργειας, γιατί σημασία έχει για εμάς να υπάρχει ασφάλεια και διαφοροποίηση των πηγών προέλευσης της ενέργειας αλλά και των οδών διέλευσης της ενέργειας και γιατί πρέπει να αξιοποιήσουμε όλες οι χώρες τους εθνικούς μας ενεργειακούς πόρους.
Και οι τρεις χώρες υποστηρίζουμε την ανάγκη για μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή θαλάσσια πολιτική, κάτι που είναι και προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας και στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζουμε την Πρωτοβουλία Αδριατικής-Ιονίου. Είχαμε την ευκαιρία να διοργανώσουμε πριν μερικούς μήνες στην Αθήνα τη σχετική συνάντηση.
Εκφράζουμε την ελπίδα πως μέχρι το τέλος της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουμε την ευκαιρία να υπογράψουμε τη Συμφωνία Σύνδεσης με τη Μολδαβία και τη Γεωργία και να έχουμε παραχωρήσει στη γειτονική μας Αλβανία το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρας.
Και οι τρεις χώρες χαιρετίζουμε την πρόοδο που έχει συντελεστεί από το Μαυροβούνιο στην προοπτική της ένταξής του στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Χαιρόμαστε πάρα πολύ γιατί θα έχουμε την ευκαιρία να βρεθούμε όχι μόνο στο πλαίσιο των οργάνων και των διαδικασιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στις 19 Ιουνίου στην Υπουργική συνάντηση στο πλαίσιο του Οργανισμού για τη Συνεργασία στον Εύξεινο Πόντο, όπου και θα γίνει η παράδοση της Προεδρίας από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα, και στις 20 Ιουνίου στην Υπουργική συνάντηση στο Βουκουρέστι στο πλαίσιο του SEECP.
Ευχαριστώ για μια ακόμη φορά τους συναδέλφους μου για την τόσο θερμή και φιλική και παραγωγική συνάντηση που είχαμε και τους παρακαλώ να λάβουν το λόγο.
*****
K. Vigenin:
Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Υπουργέ. Καταρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω
εσάς και την ελληνική πλευρά για την άψογη διοργάνωση και προετοιμασία
αυτής της συνάντησης.Εκτιμούμε ότι αυτή η μορφή τριμερούς συνεργασίας λειτουργεί πολύ καλά, είναι πολύ χρήσιμη και έχει αυξημένη προστιθέμενη αξία εξαιτίας αυτού που θα αποκαλέσω «σύμπτωση» των τριών Προεδριών και αυτό ήταν και εξακολουθεί να είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να προσδώσουμε μεγαλύτερη έμφαση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στα σημαντικά θέματα της περιοχής και των χωρών μας, με τα οποία πρέπει να ασχοληθούμε.
Επιπροσθέτως, θα ήθελα να αναφερθώ σε κάτι που συζητήσαμε και συμφωνήσαμε στη συνάντησή μας. Πρόκειται για την ιδέα της περαιτέρω επέκτασης της τριμερούς συνεργασίας, όχι μόνο στο επίπεδο των Υπουργών Εξωτερικών, αλλά και σε επιπλέον τομείς των Υπουργείων, προκειμένου να εμβαθύνουμε και να επιτύχουμε μια πιο ουσιαστική συζήτηση σε μια σειρά τομεακών ζητημάτων. Πιστεύω, τόσο εγώ, όσο και οι συνάδελφοί μου, ότι αυτό θα προσδώσει επιπλέον προστιθέμενη αξία στην τριμερή συνεργασία μας.
Πέρα από αυτό, συμφωνώ απολύτως με όλα όσα παρουσίασε ο Υπουργός κ. Βενιζέλος και είμαι βέβαιος ότι η αυτή η τριμερής συνάντηση, μαζί με την αυριανή Υπουργική Διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα Δυτικά Βαλκάνια, θα προβάλει περαιτέρω τη σημασία της συνεργασίας και της κοινής εργασίας των κρατών μελών της ΕΕ στην περιοχή, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που είναι σημαντικοί για ολόκληρη την περιοχή, ιδίως για τα Δυτικά Βαλκάνια.
*****
T. Corlăţean:
Καταρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω, για ακόμα μία φορά, τον κ. Υπουργό
για τη θερμή φιλοξενία, την άψογη διοργάνωση, καθώς και τους δύο
συναδέλφους μου για αυτή την εξαίρετη συνάντηση και την ιδιαίτερης αξίας
τριμερή συνεργασία.Πρόκειται για μια τριμερή, περιφερειακή και ευρωπαϊκή μορφή συνεργασίας, στη βάση των κοινών συμφερόντων, των κοινών θέσεων και των κοινών πρωτοβουλιών. Βεβαίως, προσυπογράφω τα σχόλια που έκαναν ο Έλληνας και ο Βούλγαρος Υπουργός Εξωτερικών. Υιοθετήσαμε ένα Κοινό Ανακοινωθέν, υποστηρίξαμε μια σειρά θεματικών τομέων, εκκινώντας από την ανάγκη για επέκταση των διαφόρων μορφών συνεργασίας μας σε οικονομικό επίπεδο, στον τομέα της δικαιοσύνης, των επιμελητηρίων, του τουρισμού. Όλα αυτά είναι πολύ ωφέλιμα και για τις οικονομίες και για τους πολίτες μας.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ελληνική Κυβέρνηση, τον Υπουργό κ. Βενιζέλο και την Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συνεχή υποστήριξή τους στη διαδικασία της ένταξης της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στη ζώνη Schengen. Για εμάς είναι ιδιαίτερα σημαντική και έχει μεγάλη αξία η υποστήριξη από την Ελληνική Προεδρία να προχωρήσουμε, ει δυνατόν, στην πρώτη θετική απόφαση.
Επίσης, η Ρουμανία, όλα αυτά τα χρόνια, υπήρξε ιδιαίτερα θερμός υποστηρικτής της επέκτασης της ΕΕ και του ΝΑΤΟ με τις χώρες των Βαλκανίων. Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, είμαστε ιδιαίτερα θετικοί στην ένταξη του Μαυροβουνίου στον οργανισμό κατά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής του Σεπτεμβρίου, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, είμαστε υπέρ της ένταξης όλων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, κυρίως επειδή τον Ιούνιο θα ανακοινωθεί η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο της Αλβανίας.
Είμαστε ιδιαίτερα θετικοί στην προοπτική χορήγησης του καθεστώτος της υποψήφιας χώρας στην Αλβανία, στη βάση της Έκθεσης Προόδου της Επιτροπής, κάτι το οποίο θα απαιτήσει μια πολιτική απόφαση των κρατών μελών.
Σύντομα θα ήθελα να αναφερθώ στην ικανοποίησή μας για την ουσιαστική συζήτηση. Αποτελεί απόδειξη της αλληλεγγύης των τριών Προεδριών. Για πρώτη φορά τρεις Προεδρίες, την ίδια στιγμή που γίνεται αυτή η τριμερής συνάντηση. Αποτελεί απόδειξη της περιφερειακής και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αλλά και απόδειξη πολιτικής και ιδεολογικής αλληλεγγύης, σε μια σημαντική στιγμή της Ευρώπης.
Σας ευχαριστώ πολύ.
*****
Δημοσιογράφος (T. Dimitrova, Βουλγαρική Εθνική Τηλεόραση):
Η ερώτηση αφορά την κρίση στην Ουκρανία. Και οι τρεις χώρες, η
Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα έχουν εθνικές μειονότητες στην
Ουκρανία. Συζητήσατε το θέμα και φτάσατε, ίσως, σε ένα Κοινό
Ανακοινωθέν;Κ. Vigenin: Όπως γνωρίζετε, έχουμε ένα δείπνο εργασίας σε λίγο. Σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα, δεν μπορούσαμε να συζητήσουμε όλες τις λεπτομέρειες. Όπως θα δείτε, έχουμε μια κοινή άποψη, η οποία είναι το Κοινό Ανακοινωθέν για την Ουκρανία, αλλά όσον αφορά τις μειονότητες, κάναμε μόνο μια αναφορά και θα συνεχίσουμε τη συζήτησή μας στο δείπνο.
Βεβαίως, μπορούμε μόνο να επαναβεβαιώσουμε την ανησυχία μας για την επιδείνωση της κατάστασης στην Ουκρανία και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και στο Συμβούλιο Υπουργών, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, τη Δευτέρα, προκειμένου να προσπαθήσουμε να βρούμε επιπλέον βήματα που θα πρέπει να κάνει η ΕΕ για τη σταθεροποίηση της χώρας, την ενίσχυσή της και, βεβαίως, την περαιτέρω προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων της Ουκρανίας.
Τ. Corlăţean: Ένα σύντομο σχόλιο για τη διμερή συνάντηση που είχαμε νωρίτερα. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον Έλληνα συνάδελφό μου και φίλο μου για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.
Και, σε κάθε περίπτωση, θα κάνουμε τις τελευταίες εκτιμήσεις μας κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, τη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες. Και για να φτάσουμε σε συμπεράσματα, προφανώς, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και τα σημαντικά γεγονότα και τις εξελίξεις που σχετίζονται με τη θέση που εξέφρασε ο Ρώσος Πρόεδρος.
Εάν τα πράγματα εξελιχθούν προς την κατεύθυνση μιας πολιτικής διαδικασίας, μιας συμπεριληπτικής διαδικασίας διαλόγου εντός της Ουκρανίας, ενώ ταυτόχρονα θα γίνεται σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της χώρας, αυτό θα είναι μια καλή εξέλιξη, την οποία θα μπορούμε να υποστηρίξουμε. Αλλά θα πρέπει να δούμε όλες τις χειροπιαστές λεπτομέρειες.
Το ζήτημα των μειονοτήτων είναι πολύ σημαντικό για τη Ρουμανία, καθώς στην Ουκρανία ζουν περίπου 400.000 Ρουμάνοι και, βεβαίως, παρακολουθούμε την κατάσταση, όσον αφορά την προστασία της ταυτότητάς τους. Είναι νομοταγείς πολίτες της Ουκρανίας, αλλά θα πρέπει να τους χορηγηθούν όλα τα δικαιώματα, στη βάση των ευρωπαϊκών δεδομένων. Αυτό ζητάμε συνεχώς από την ουκρανική ηγεσία και την ενθαρρύνουμε να υιοθετήσει σχετική νομοθεσία, στα ευρωπαϊκά πρότυπα, και να την εφαρμόσει σε όλες τις εθνικές μειονότητες που διαβιούν στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της ρουμανικής μειονότητας.
Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι υπάρχει στο Διεθνές Δίκαιο δικαίωμα οποιουδήποτε κράτους να αναμιχθεί στα εσωτερικά ζητήματα άλλου κράτους, ιδίως με στρατιωτικά μέσα, προκειμένου να υποστηρίξει μια μειονότητα ομοεθνών του. Αυτό το δικαίωμα δεν υπάρχει στο Διεθνές Δίκαιο, είναι απαγορευμένο. Είναι θεμελιωδώς διαφορετικό και καταδικάζουμε την ανάμειξη. Ευχαριστώ.
Ευ. Βενιζέλος: Ένα μόνο πρόσθετο σχόλιο. Η ευρωπαϊκή πολιτική και η δική μας πολιτική όσον αφορά την Ουκρανία είναι πάντα μια πολιτική αρχών. Η πρώτη αρχή είναι ο σεβασμός της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.
Η δεύτερη αρχή είναι η αρχή της συμπεριληπτικότητας. Η συμμετοχή όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, η συμμετοχή όλων των ουκρανικών τάσεων, όλων των εθνικών ομάδων, όλων των γλωσσικών ομάδων είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της χώρας και τη σταθεροποίηση της κατάστασης, αλλά και για την αποφυγή ενός εμφυλίου πολέμου.
Κάθε βήμα προς την αποκλιμάκωση της κατάστασης είναι κάτι θετικό, παραγωγικό και είμαστε έτοιμοι να καλωσορίσουμε επισήμως και δημοσίως όλα αυτά τα βήματα.
Η προστασία της ελληνικής μειονότητας στην Ουκρανία, όπως καταλαβαίνετε, είναι ζωτικής σημασίας για εμάς, πάντα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και των Αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.
Δημοσιογράφος (Δ. Μποτώνης, ΝΕΡΙΤ): Κύριε Αντιπρόεδρε, θέλω να σας αναφέρω ότι υπάρχουν δημοσιεύματα που θέλουν Έλληνες ομογενείς να θέλουν να γυρίσουν, μέλη των οικογενειών τους να θέλουν να γυρίσουν στην Ελλάδα. Έχετε κάποια τέτοια στοιχεία στο Υπουργείο Εξωτερικών; Και αν υπάρχει σχέδιο αν τα πράγματα χειροτερέψουν, όλοι το απευχόμαστε φυσικά.
Ευ. Βενιζέλος: Η Ελληνική Κυβέρνηση και ιδιαιτέρως το Υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, παρακολουθεί καθημερινά διαρκώς την κατάσταση στην Ουκρανία.
Η Πρεσβεία μας στο Κίεβο και τα δύο Γενικά Προξενεία που έχουμε στη Μαριούπολη και στην Οδησσό, σε στενή συνεργασία με τους ελληνικούς συλλόγους και την Ομοσπονδία των ελληνικών συλλόγων, έχει την πλήρη εικόνα της κατάστασης και τον πλήρη έλεγχο. Και είμαστε έτοιμοι, ανά πάσα στιγμή, να προσφέρουμε κάθε αναγκαία πρακτική βοήθεια.
Μέχρι στιγμή, όμως, δεν έχουν υποβληθεί στα ελληνικά Γενικά Προξενεία της περιοχής αιτήματα για μετακίνηση και επιστροφή προσώπων ελληνικής καταγωγής. Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε κάθε βοήθεια, αλλά το θέμα δεν είναι να μετακινηθούν πληθυσμοί. Το θέμα είναι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, να γίνει ασφαλής. Όλοι οι πολίτες της Ουκρανίας, ανεξαρτήτως εθνοτικής ομάδας και γλωσσικής έκφρασης, να έχουν το αίσθημα της ασφάλειας. Το αίσθημα της ασφάλειας για όλους είναι η μόνη βάση μιας οριστικής και βιώσιμης λύσης στην Ουκρανία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου