Σάββατο 17 Μαΐου 2014

«Απογοήτευσε» ο Τσίπρας στο ντιμπέιτ: Αρνητικές οι κριτικές από τα ευρωπαϊκά μέσα

Απογοητευτική φαίνεται πως ήταν η εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στην τηλεοπτική αναμέτρηση σύμφωνα με ευρωπαϊκά μέσα, τα οποία κάνουν λόγο για έναν υποψήφιο, ο οποίος μίλαγε περισσότερο για τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι για την Ευρώπη.
Οπως αναφέρει άρθρο που δημοσίευσε την Παρασκευή, μία ημέρα
μετά το ευρωπαϊκό ντιμπέιτ, η European Voice, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε ελάχιστα για ευρωπαϊκά θέματα, εστιάζοντας στη δική του εθνική καμπάνια. Την ίδια στιγμή, το δημοσίευμα, που φέρει τον τίτλο «Η Ελλάδα κλέβει τα φώτα της δημοσιότητας στον κύριο πολιτικό διάλογο για την Προεδρία της Επιτροπής» εκτιμά πως φαίνεται απίθανο ο Αλέξης Τσίπρας να κατάφερε να δώσει κίνητρο για ψήφο στην Αριστερά, σε άλλους εκτός των Ελλήνων. Παράλληλα, το άρθρο μιλάει για έναν Ελληνα πολιτικό, ο οποίος δεν είχε προηγούμενη εμπειρία στις Βρυξέλλες.
Μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα αναφέρεται στο γεγονός ότι ο υποψήφιος της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς επέλεξε να αναμετρηθεί στο ντιμπέιτ στα ελληνικά. Η ερμηνεία που δίνει η European Voice για το συγκεκριμένη επιλογή του Αλέξη Τσίπρα σχετίζεται με τις τοποθετήσεις του περισσότερο στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και όχι στο σύνολο της Ευρώπης. Μάλιστα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι «ο Έλληνας πολιτικός δεν ανέφερε καν το όνομα της ευρωπαϊκής πολιτικής ομάδας που εκπροσωπεί».Ωστόσο, η παρουσία του Αλ. Τσίπρα στο ντιμπέιτ χαρακτηρίζεται «αιχμηρή».
Η European Voice υποστηρίζει πως ο λόγος που ο Αλέξης Τσίπρας έγινε θέμα «συζήτησης» στο Twitter ήταν οι δηλώσεις του σχετικά με τη χαμηλή προσέλευση ψηφοφόρων στις Ευρωεκλογές, ο οποίος εκτίμησε πως οι Ευρωπαίοι πολίτες θεωρούν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν σέβεται τη Δημοκρατία. Παράλληλα, η «φωτιά» στο Twitter που άναψε ο Ελληνας πολιτικός οφείλεται, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, στην άποψή του ότι ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup Z. K. Γιούνκερ συνωμότησε παρασκηνιακά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ για να «απομακρύνει από την εξουσία δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες στην Ελλάδα και την Ιταλία και να τους αντικαταστήσει με τραπεζίτες και γραφειοκράτες».
Europolitics: Λιγότερο ριζοσπαστικός ο Τσίπρας
Δημοσίευμα της Europolitics με τίτλο «Η προεδρική αναμέτρηση απέτυχε να λάμψει», βλέπει τον Αλέξη Τσίπρα λιγότερο ριζοσπαστικό, από εμφανίσεις που έχει κάνει στο παρελθόν, λέγοντας μάλιστα πως οι πολιτικές του θέσεις δεν αφορούν στην καταστροφή της ΕΕ, αλλά στο πως θα γίνουν μεταρρυθμίσεις.
Στην επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να μιλήσει στα ελληνικά στάθηκε και η Europolitics αναφέροντας μάλιστα, πως αυτό το γεγονός προκάλεσε την όχι ιδιαίτερα λαμπερή εμφάνισή τους, «τουλάχιστον όχι για όσους δεν μιλούν ελληνικά» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και η διαδικτυακή πύλη EurActiv. Στο άρθρο που δημοσίευσε με τίτλο «Η ποικιλομορφία κερδίζει, καθώς οι υποψήφιοι για την Προεδρία της Επιτροπής προσπαθούν να εντυπωσιάσουν τους ψηφοφόρους» φιλοξένησε την άποψη του υποψηφίου των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφστατ, ο οποίος υποστήριξε: «Πιστεύω ότι η αναμέτρηση ήταν ζωντανή, αλλά η μετάφραση από τα ελληνικά επιβράδυνε σημαντικά τη συζήτηση. Δεν μπορούσα να παρακολουθήσω τον Αλ. Τσίπρα, και έπρεπε να βασίζομαι στο ακουστικό μου για να τον καταλάβω. Αλλά νομίζω ότι ήταν καλό που ήταν μαζί μας».
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η αναμέτρηση ήταν η πρώτη στην οποία συμμετείχε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ηγείται μιας συμμαχίας νεο-μαρξιστικών κομμάτων σε όλη την Ευρώπη και δεσμεύεται για την καταπολέμηση της λιτότητας και των ανισοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου