Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

ΟΙ ΔΥΟ ΤΑΣΕΙΣ Το Συνέδριο του Οκτώβρη και οι διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ


Το αυτονόητο ερώτημα ετέθη μέσα στα επόμενα... δευτερόλεπτα από την ανακοίνωση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος ερμηνεύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα της Ελιάς (8%) προσδιόρισε τον χρόνο - τον «σταθμό» εξελίξεων στην Κεντροαριστερά, παραπέμποντας κόμματα και κινήσεις στο συνέδριο του Οκτώβρη. Μέχρι τότε πολλά μπορεί να συμβούν - από την ανακοίνωση του
Ευ. Βενιζέλου φαίνεται ότι δεν είναι ορατό στον συγκεκριμένο ορίζοντα το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ πάντως έχουν ήδη λάβει θέσεις για την αναμέτρηση.
Και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε χθες από το Βερολίνο (συμμετέχοντας σε διεθνές συμπόσιο με τους κ. Σόιμπλε, Ντάισεμπλουμ, Μόντι κ.ά.) ότι «τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα δεν προκαλούν άμεση ανάγκη εθνικών εκλογών». Ο κ. Παπανδρέου κράτησε από την προεκλογική περίοδο σαφείς αποστάσεις από την Ελιά και υποστήριξε την ανάγκη ενίσχυσης του ΠΑΣΟΚ. Χθες επικαλέστηκε, για να σχολιάσει το γενικότερο ευρωπαϊκό εκλογικό αποτέλεσμα, την Οδύσσεια, όπου στο τέλος του δύσκολου δρόμου υπάρχει η Ιθάκη.
Τα στελέχη
Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ δεν είναι όμως μόνο οι «παπανδρεϊκοί», που ερμηνεύοντας το ποσοστό της Ελιάς κλίνουν κυρίως προς ιδρυτικό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Είναι επίσης η Φώφη Γεννηματά, που στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου υποστήριξε ότι το 8% είναι το DNA του ΠΑΣΟΚ, που άκουσε νωρίτερα τη σχετική «αντίδραση» για ιδρυτικό συνέδριο της Ελιάς από τον Θ. Μωραΐτη, τον Μιχάλη Καρχιμάκη, τον Φ. Σαχινίδη κ.ά. Ουδείς, ωστόσο, διαφώνησε ανοιχτά με την πρόταση του Ευ. Βενιζέλου. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι δεν μπορεί να στηθεί η ανασυγκρότηση της παράταξης πάνω στις στάχτες του ΠΑΣΟΚ.

Αρκετά στελέχη, που είναι βέβαια στενοί συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου, έδωσαν τον τόνο υπέρ του ιδρυτικού συνεδρίου της Ελιάς, που σύμφωνα με πληροφορίες θα μετονομαστεί (αν συμφωνηθεί) σε «Δημοκρατική Παράταξη», ώστε να χωρέσει δυνάμεις και πρόσωπα από τα άλλα κόμματα και κινήσεις.
Ανοιχτά υπέρ ενός συνεδρίου που θα υπερβαίνει τα όρια του ΠΑΣΟΚ είναι μεταξύ άλλων: οι κ. Κωνσταντινόπουλος, Πρωτόπαπας, Μανιάτης, Ρήγας, Κουκουλόπουλος, Κεγκέρογλου, Καψής, οι κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου, Τόνια Αντωνίου, Χαρά Κεφαλίδου, Εύα Καϊλή και άλλοι βουλευτές και υποψήφιοι ευρωβουλευτές - αλλά και ο Ανδρέας Λοβέρδος και το κόμμα του, ο Ηλίας Μόσιαλος επίσης που συμμετείχαν εξαρχής στο εγχείρημα της Ελιάς.
Κρίσιμο ρόλο στις εσωκομματικές διεργασίες έχει αφενός ο Κώστας Σκανδαλίδης (ο οποίος όπως η Φώφη Γεννηματά διαφωνούν με τη στάση της μετωπικής σύγκρουσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά συνομιλεί καθημερινά με τον Ευ. Βενιζέλο), καθώς και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου