Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Προσκαλεί- προκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ ο Βενιζέλος

Το γάντι στον ΣΥΡΙΖΑ, προσκαλώντας- προκαλώντας τον να συμμετάσχει στη «συλλογική εθνική ευθύνη» πέταξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξη τύπου μετά την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
«Επειδή θέλουμε μια κυβέρνηση που εκφράζει όλο το έθνος, θέλουμε και μια αντιπολίτευση που να μετέχει στη συλλογική
εθνική ευθύνη», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι «πρέπει να γίνει μια επιλογή αν θέλουμε να συνεχίσουμε υπό συνθήκες έντασης ή αν θέλουμε να πάρουμε πρωτοβουλίες που οδηγούν σε συναίνεση και συνεννόηση». Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι ισχύει πάντα η πρόταση για ομάδα εθνικής διαπραγμάτευσης, προσθέτοντας ότι «έχουμε άλλωστε να επιβεβαιώσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους»
Υπογράμμισε ότι αν ο κ. Τσίπρας θέλει να βοηθήσει σχετικά με τις διαβουλεύσεις για το χρέος, είναι ευπρόσδεκτη η βοήθεια του και πως ακόμα και η μη υπονόμευση της προσπάθειας θα ήταν μια πολύ μεγάλη προσφορά εκ μέρους του. Είπε, επίσης, ότι «δεν θεωρούμε προϋπόθεση τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για να υπάρχει κλίμα στοιχειώδους συναίνεσης». Πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να διαμηνύσει ότι δεν τίθεται θέμα συνεργασίας  
Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας, μεταξύ των οποίων και στην υποβολή παραίτησης του κ. Κουβέλη, τον εκλογικό νόμο και το ζήτημα του ανασχηματισμού.
Παραίτηση Κουβέλη
Κληθείς να σχολιάσει την παραίτηση του Φώτη Κουβέλη τόνισε ότι «σεβόμαστε πλήρως τις εσωτερικές διαδικασίες όλων των κομμάτων και της ΔΗΜΑΡ, δεν επιχαίρουμε καθόλου για το κακό αποτέλεσμα, εμείς θέλουμε συνολικά να αποκτήσει δυναμική η κεντροαριστερά». Σημείωσε ότι «δεν κάνουμε κανενός είδους εισοδισμό, μη θεμιτές επαφές, παρασκηνιακές», και εξέφρασε την ελπίδα οι εσωκομματικές διαδικασίες στη ΔΗΜΑΡ να λειτουργήσουν φυσιολογικά και να καταλήξουν σε αποτέλεσμα που να βοηθά και τη χώρα και τις προοδευτικές κεντροαριστερές αντιλήψεις της ευθύνης. Είπε ακόμα ότι «εμείς δεν θέσαμε ποτέ προϋπόθεση εκπροσώπησης ή ηγεσίας, άλλοι τα κάνουν αυτά» και πως «ό,τι κάνουμε πρέπει να το προσέχουμε γιατί μπορεί να το βρούμε μπροστά μας». Πρόσθεσε ότι «εμείς με την ίδια ευγένεια και σεβασμό εξακολουθούμε να τον αντιμετωπίζουμε».
Ανασχηματισμός
Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ακόμα ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει με όρους πολιτικούς, εθνικούς και όχι με όρους δημοσιογραφικούς. Υποστήριξε ότι το ειδικό βάρος της παράταξης του προοδευτικού πόλου έχει αυξηθεί και πως όμως αυτό δεν αφορά στην κατανομή θέσεων, αλλά ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία η αναλογία πολιτικών, οι προτεραιότητες, ο τρόπος λειτουργίας και της κατεύθυνσης και τα μηνύματα στην κοινωνία. Πρόσθεσε ακόμα ότι είμαστε πάντα ανοικτοί στη συμμετοχή κι άλλων κομμάτων στο βάρος αυτής της ευθύνης της εθνικής προσπάθειας.
Για Στουρνάρα
Σε ερώτηση εάν θεωρεί απαραίτητη την παρουσία του κ. Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών, απάντησε: «Είναι δυνατόν ποτέ να πει ένας από τους δύο παράγοντες που έχουν την ευθύνη της σύνθεσης της κυβέρνησης την άποψη του για κάποιον εν ενεργεία υπουργό;» Συμπλήρωσε δε ότι η συζήτηση για τον ανασχηματισμό κακώς διεξάγεται με τρόπο αποσπασματικό χωρίς να εντάσσεται στο ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο, το οποίο έθεσε το βράδυ της Κυριακής, για ανάληψη μεγάλων πρωτοβουλιών, για να τονίσει ότι «δεν θα γίνει καμία κίνηση κατά τρόπο βεβιασμένο, πιεστικό ή αποσπασματικό».
 Εκλογικός νόμος
Σχετικά με το θέμα του εκλογικού νόμου και του μπόνους των 50 εδρών, υποστήριξε ότι είναι κατάλοιπο του προηγούμενου πολιτικού συστήματος και της συγκυρίας πριν από την κρίση. Επιπλέον, είπε ότι εάν ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι το εκλογικό σύστημα πρέπει να είναι πάγιο και αναλογικό χωρίς παρεκκλίσεις, «ας μας το πει και ας δεσμευτεί ότι θα ψηφίζει πάντα έτσι στη Βουλή».
Για Γιωργο Παπανδρέου
Ως προς σημερινές δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου, αφενός περί συμβολής του στην ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς και αφετέρου για το ενδεχόμενο μελλοντικής συνεργασίας της κεντροαριστεράς με την αριστερά, ο κ. Βενιζέλος σχολίασε ότι θέλουμε όλοι να μετέχουν με πρωτοβουλίες, με ιδέες και θετική διάθεση.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι παραβιάζονται ανοικτές θύρες με τη σχετική ερώτηση, γιατί, όπως υπενθύμισε, ενώ το ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο του 2011 επεδίωξε συνεργασία με τη ΝΔ και επαναλήφθηκε τον Νοέμβριο του 2011 με τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ στις διπλές εκλογές του 2012, ο ίδιος ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πλέον είχε προτείνει και επέμεινε για κυβερνητική συνεργασία και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα, συνέχισε, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να τοποθετηθεί πώς αντιλαμβάνεται τα πράγματα.
Σε ερώτηση εάν θα τεθεί θέμα ηγεσίας στο ιδρυτικό συνέδριο που έχει εξαγγείλει απαντησε: «Θα γίνουν όλα όσα πρέπει να γίνουν για να μπορέσει η παράταξη να προσφέρει τα περισσότερα για τη χώρα»

thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου