Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Τα έξι ντέρμπι των Περιφερειακών εκλογών

Με το όπλο παρά πόδα βρίσκονται Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών οι οποίες ξεκινούν την Κυριακή, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να αποδείξει ότι διατηρεί ακόμη την απήχηση της τουλάχιστον με τοπικά κριτήρια, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει να πείσει ότι αρχίζει να
μετασχηματίζεται σε μεγάλη κυβερνώσα παράταξη.
Ωστόσο πίσω από τις συγκεντρώσεις και την στήριξη των κομμάτων, κρύβεται η αγωνία και το άγχος, καθώς Μαξίμου και Κουμουνδούρου προσπαθούν να πείσουν ότι αξίζουν την ψήφο του ελληνικού λαού και ότι έχουν «νωπή εντολή» για να δρομολογήσουν τις εξελίξεις.
 Πίσω από τις συγκεντρώσεις και την στήριξη των κομμάτων, κρύβεται η αγωνία και το άγχος
Σε ποιες περιφέρειες γίνεται «ντέρμπι»
Περιφέρεια Αττικής: Σγουρός εναντίον Δούρου
Αποτελεί ίσως την πιο «καυτή» Περιφέρεια σε όλη την Ελλάδα, καθώς το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να την χρησιμοποιήσουν ως τον «καθρέφτη» της επιρροής που έχουν στο εκλογικό σώμα. Το μεν ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι εάν ο Γιάννης Σγουρός κερδίσει την Περιφέρεια, τότε θα δικαιωθεί η κατηγορία της Χαριλάου Τρικούπη προς τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έχει μετασχηματιστεί σε παράταξη με κυβερνητικά αντανακλαστικά. Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πείσει ότι έχει ρεύμα στην Αττική και ότι έχει πείσει τους ψηφοφόρους με το πρόγραμμα του.
Μέχρι στιγμής, ο Γιάννης Σγουρός φαίνεται πως διατηρεί ένα ελαφρύ προβάδισμα, ωστόσο δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για «ποσοστό ασφαλείας» από την Ρένα Δούρου, η οποία επίσης παρουσιάζει πολύ καλά αποτελέσματα. Σύμφωνα με δημοσκόπους με τους οποίους μίλησε το theTOC.gr, Σγουρός και Δούρου θα είναι κατά πάσα πιθανότητα το δίδυμο του δεύτερου γύρου.
Από την μεριά της, η ΝΔ με την υποψηφιότητα Κουμουτσάκου και την «χαλαρή» στήριξη που έχει από τους «γαλάζιους» αυτοδιοικητικούς παράγοντες, φαίνεται πως στοχεύει σε δύο εξελίξεις: Πρώτον να αποδείξει ότι δεν πηγαίνει «χέρι-χέρι» με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ότι θα αναγκαστεί να στηρίξει τον κ. Σγουρό εάν περάσει στον β' γύρο με τη λογική «μη χείρον βέλτιστον». Υπενθυμίζεται πως εκτός από την «γαλάζια» αυτοδιοικητική παράταξη, αρκετοί βουλευτές της ΝΔ είχαν δηλώσει τη στήριξη τους στον κ. Σγουρό. Σε δεύτερο πλάνο, ο κ. Κουμουτσάκος φιλοδοξεί να «χτίσει» τον κομματικό μηχανισμό του «αύριο», καθώς δεν αποκλείεται στις επόμενες εκλογές να κατεβεί ως βουλευτής.
Από την πλευρά της, η Ρένα Δούρου «γλυκοκοιτάζει» τα ποσοστά που θα συγκεντρώσει ο κ. Παφίλης του ΚΚΕ, η Δέσποινα Κουτσούμπα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ ελπίζει και σε μερικές ψήφους από την παράταξη του Παύλου Χαϊκάλη των ΑΝΕΛ.
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Το «γαλάζιο» ντέρμπι Ιωαννίδη-Τζιτζικώστα
Στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τα πράγματα είναι εξίσου «θολά», καθώς Γιάννης Ιωαννίδης και Απόστολος Τζιτζικώστας δίνουν σκληρή μάχη, με τον κ. Τζιτζικώστα ωστόσο να κερδίζει τις εντυπώσεις, καθώς παρουσιάζεται ως ακομμάτιστη υποψηφιότητα, την οποία η ΝΔ προσπάθησε να «κόψει» επιλέγοντας τον «ξανθό». Οπως είπε στο theTOC.gr κορυφαίο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας στη Μακεδονία, ο κ. Τζιτζικώστας έχει σηκώσει «μπαϊράκι» και επιτίθεται κατά του κομματικού συστήματος το οποίο όπως υποστηρίζει προσπάθησε να τον «φάει». Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα ότι ο Γιάννης Ιωαννίδης μιλώντας στο thestival.gr δήλωσε πως εάν ήξερε την κατάσταση δεν θα κατέβαινε υποψήφιος, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της Συγγρού πως τον άφησε στα «βαθιά» εναντίον του κ. Τζιτζικώστα,  ο οποίος συσπειρώνει ικανοποιητικό ποσοστό δεξιών ψηφοφόρων. Για αυτό τον λόγο άλλωστε, ο Αντώνης Σαμαράς πήρε «στην πλάτη του» την υποψηφιότητα Ιωαννίδη, στηρίζοντας τον σε δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: Η δυναμική της Κυρίτση, τα καλά ποσοστά του Γιακαλή και της Καλογήρου
Στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η πρώην δημοσιογράφος της ΕΡΤ Αγλαία Κυρίτση που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να έχει ένα μικρό προβάδισμα, ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί σε καμία περίπτωση ο νυν περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής που υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ, όπως και η υποστηριζόμενη από την ΝΔ Χριστιάννα Καλογήρου.
Μαξίμου και Κουμουνδούρου προσπαθούν να πείσουν ότι αξίζουν την ψήφο του ελληνικού λαού και ότι έχουν «νωπή εντολή» για να δρομολογήσουν τις εξελίξεις
Πελοπόννησος: Πάει για τον δεύτερο γύρο ο Βουδούρης;
Ενα ακόμη ντέρμπι θα παιχθεί και στην περιφέρεια Πελοποννήσου μεταξύ του νυν περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη που στηρίζεται από τη ΝΔ και με αρκετές επιφυλάξεις από το ΠΑΣΟΚ και του υποψήφιου του ΣΥΡΙΖΑ Οδυσσέα Βουδούρη. Και μόνο το γεγονός ότι ο τελευταίος έχει εκλεγεί με το ΠΑΣΟΚ, πέρασε στη ΔΗΜΑΡ και τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ, προσδίδει το χαρακτήρα του απόλυτου ντέρμπι στην περιφέρεια. Ωστόσο, η υποψηφιότητα Βουδούρη στηρίζεται περισσότερο στους ψήφους της διευρυμένης κεντροαριστεράς, παρά στους «ορίτζιναλ» οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ, στη βάση των οποίων δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Ωστόσο εάν ο κ. Βουδούρης περάσει στον β' γύρο, τότε μάλλον θα έχει το προβάδισμα.
Δυτική Ελλάδα: Κεντροαριστερό ντέρμπι
Στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Απόστολος Κατσιφάρας έχει ελαφρύ προβάδισμα, αλλά έχει να αντιμετωπίσει τον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ και στηριζόμενο από τη ΔΗΜΑΡ πρώην νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας Θύμιο Σώκο και τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτή Αχαΐας Βασίλη Χατζηλάμπρου.
Το ΠΑΣΟΚ παρά την καθίζηση των ποσοστών του, διατηρεί αξιόλογα ποσοστά στην Αυτοδιοίκηση
Νότιο Αιγαίο: El classico ΝΔ-ΠΑΣΟΚ
Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα παιχθεί ένα ακόμη ντέρμπι. Αυτή τη φορά μεταξύ του προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ, νυν περιφερειάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη και του υποψήφιου της ΝΔ, πρώην δήμαρχου Ρόδου, Γιώργου Χατζημάρκου. Η δυναμική του δεύτερου σε κάποιες έρευνες καθιστά τις προβλέψεις, ακόμη και για τον δεύτερο γύρο, εξαιρετικά αμφίβολες.
Τα πολιτικά συμπεράσματα από τις περιφερειακές εκλογές
Αξιοσημείωτο είναι, πως το ΠΑΣΟΚ παρά την καθίζηση των ποσοστών του, διατηρεί αξιόλογα ποσοστά στην Αυτοδιοίκηση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να μην έχει ακόμη μετεξελιχθεί σε παράταξη με αντανακλαστικά στη βάση. Και εάν αυτό είναι λογικό, λόγω του ότι η Κουμουνδούρου μόλις το 2012 πέτυχε μεγάλα ποσοστά στις εκλογές, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι σε πολλές περιπτώσεις η αξιωματική αντιπολίτευση πληρώνει το ότι δεν έκανε «άνοιγμα» στην κεντροαριστερά και όπου το επιχείρησε, οι αντιδράσεις του κομματικού μηχανισμού και κυρίως πτέρυγας Λαφαζάνη ήταν έντονες (π.χ. στην επιλογή του Οδυσσέα Βουδούρη). Οσον αφορά την Νέα Δημοκρατία, φαίνεται πως θα βγει από αυτές τις εκλογές αποδυναμωμένη, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος να μην κερδίσει ούτε μια από τις μεγάλες περιφέρειες, όπως την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία. Παράλληλα, μια πιθανή νίκη του «αντάρτη» Τζιτζικώστα, θα τσαλακώσει το προφίλ της Νέας Δημοκρατίας, σημειώνει στο thetoc.gr κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ. Ωστόσο, η Συγγρού είναι πεπεισμένη πως θα κερδίσει τουλάχιστον τις 6 από τις 13 περιφέρειες της χώρας.

thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου