Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία

Σε εβδομάδα εσωκομματικού διαλόγου –express αναδεικνύεται για τον ΣΥΡΙΖΑ η εβδομάδα που έρχεται καθώς το επόμενο Σαββατοκύριακο, 14 και 15 Ιουνίου, θα γίνει εκτός απροόπτου η διήμερη σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής με αντικείμενο την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.
Τις -λίγες- ημέρες που μεσολαβούν ως τότε, καλούνται οργανώσεις
μελών, νομαρχιακές και περιφερειακές συνελεύσεις να συζητήσουν για το «ταμείο» που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την τριπλή κάλπη. Για το λόγο αυτό η Πολιτική Γραμματεία έστειλε στις οργανώσεις κείμενο –«μπούσουλα», στη βάση του οποίου θα διεξαχθεί και ο εσωκομματικός διάλογος. 
Η μεγάλη επιτυχία δεν πρέπει να κρύψει αδυναμίες, λάθη και αστοχίες. Το αντίθετο
Παρότι από την πρώτη κιόλας γραμμή του κειμένου, το εκλογικό αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται ως «μεγάλη νίκη», εντούτοις αυτό που δίνει τον τόνο στο κείμενο είναι ο αυτοκριτικός του χαρακτήρας. Ενδεικτικές και οι φράσεις που ακολουθούν, με πιο χαρακτηριστική, «ο δρόμος για την πολιτική ανατροπή άνοιξε, αλλά μένουν πολλά ακόμη να γίνουν», ενώ στη συνέχεια ασκείται σκληρή κριτική σε φαινόμενα παραγοντισμού, προσωπικών φιλοδοξιών κ.ο.κ.
Αναλυτικά και στο κεφάλαιο των αυτοδιοικητικών εκλογών, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει: «Η μεγάλη επιτυχία δεν πρέπει να κρύψει αδυναμίες, λάθη και αστοχίες. Το αντίθετο. [...] Να δούμε ακόμα καλύτερα πώς διαμορφώνουμε και κρίνουμε, την γενική μας πολιτική αλλά και την καθημερινή πολιτική δράση, ποιος είναι ο ρόλος των οργάνων και πώς τα συγκροτούμε, τι σημαίνει κόμμα στο χώρο, πώς κάνουμε επιλογές πολιτικών και προσώπων κ.α.».
Ακόμη πιο έντονη η διάθεση αυτοκριτικής στο επόμενο σημείο, αφού «οι επιτυχίες μας δεν πρέπει να κρύψουν, αρνητικά φαινόμενα παραγοντισμού και προσωπικών φιλοδοξιών, κλειστών κομματικών διαδικασιών και αχρείαστων εντάσεων. Σαν κόμμα και σαν Ο.Μ. (οργανώσεις μελών) είμαστε ακόμη, και παρά τις βελτιώσεις, μακριά από τη γείωση με το κοινωνικό γίγνεσθαι και το επίπεδο οργανωτικότητας μας δεν αντιστοιχεί στο να εκφράζει τις ελπίδες και τις αγωνίες της κοινωνίας ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο εκεί που η καθημερινότητα δύσκολα αλλάζει και η συνειδητή αλλαγή δύσκολα εκφράζεται».

Ο αντίπαλος θα δώσει τα πάντα για να κρατηθεί στην εξουσία και να εγκαθιδρύσει το μνημονιακό καθεστώς
Εξάλλου, «είναι η ώρα να δώσουμε ποιοτική συνέχεια στην γενικευμένη έξοδό μας στην κοινωνία, να πάμε εμείς εκεί κι όχι να περιμένουμε να έρθει η κοινωνία προς εμάς. Να πάμε, όχι ως ομιλητές ή σχολιαστές αλλά ως συνομιλητές και συμμέτοχοι...». (Αντίστοιχες διαπιστώσεις είχε κάνει και ο Γιάννης Δραγάσακης, μία εβδομάδα πριν, στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Η Εποχή»).
Στον επίλογο του κειμένου διατυπώνεται η ανάγκη να απαντηθεί «με καθαρό τρόπο [...] τι θα κάνουμε ως κυβέρνηση», αλλά και η υποχρέωση να ανοίξουν οι πόρτες των οργανώσεων σε πολίτες που ως τώρα τους άφηναν απέξω. Η διατύπωση δε, «ο αντίπαλος θα δώσει τα πάντα για να κρατηθεί στην εξουσία και να εγκαθιδρύσει το μνημονιακό καθεστώς», ενισχύει την άποψη -σε συνδυασμό με την αυτοκριτική διάθεση- ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ δεύτερη ευκαιρία δεν θα υπάρξει...

Τέλος, στο κείμενο ξεχωρίζει η εκτίμηση για επικοινωνιακή καταιγίδα υπέρ της «ανάγκης ανασυγκρότησης του δήθεν κεντροαριστερού χώρου» καθώς και η ανησυχία για την «παγίωση και άνοδος της Χρυσής Αυγής, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου