Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Μεγάλος συμβιβασμός στο ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Βενιζέλος εν όψει Συνεδρίου στέλνει το μήνυμα: «Είμαι προετοιμασμένος για όλα»

Εν μέσω μιας δυνατής μπόρας που ξέσπασε στην Αθήνα μεσημέρι Σαββάτου πριν από τον ανασχηματισμό Βενιζέλος και Σκανδαλίδης συζητούσαν σε ζεστό κλίμα στο άνετο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης για την κυβέρνηση, το ΠαΣοΚ και το Συνέδριο του κόμματος.
«Βαγγέλη, να ξέρεις ότι στο Συνέδριο θα ανοίξουν όλα τα θέματα. Οχι από μένα. Από κάτω. Δεν θα πας σε ένα Συνέδριο με συζητήσεις περί διαγραμμάτων για να κάνεις περίπατο» είπε ο πρώην υπουργός στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ προειδοποιώντας τον ότι η ανώτατη κομματική διαδικασία θα καταγραφεί ενδεχομένως ως μια επώδυνη εμπειρία από τη θητεία του στην ηγεσία της παράταξης.
Ο Βενιζέλος δεν έδειξε να ταράζεται από τις επισημάνσεις του συνομιλητή του, ο οποίος εξάλλου λίγες ημέρες μετά τις ευρωεκλογές είχε δηλώσει ότι ενδεχομένως να τεθεί και θέμα ηγεσίας το επόμενο διάστημα στο ΠαΣοΚ.
«Είμαι προετοιμασμένος για όλα, υπάρχει θέμα ηγεσίας του ΠαΣοΚ, αλλά η ηγεσία δεν είναι μία ατομική αλλά μία συλλογική υπόθεση. Και να ξέρεις ότι χρειάζομαι κι εγώ ένα βήμα για να πω τη δική μου γνώμη για τη στάση όλων των ανθρώπων της παράταξης» απάντησε στον Σκανδαλίδη στέλνοντας ένα μήνυμα ότι η αξιολόγηση θα αφορά τους πάντες.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ. Ο λόγος όμως για τον οποίο ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κάλεσε στο γραφείο του τον πρώην υπουργό δεν ήταν για να «αναγνωρίσουν» ο ένας τον άλλον πριν από μια μεγάλη μάχη. Αντιθέτως. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος έχει αποφασίσει να κλείσει όσο το δυνατόν περισσότερα μέτωπα γίνεται ενόψει Συνεδρίου. Στο ραντεβού του βροχερού εκείνου Σαββάτου ζήτησε από το κορυφαίο στέλεχος να συνδράμει στην εκπόνηση της πολιτικής πλατφόρμας της παράταξης αλλά και στην υπόθεση της Κεντροαριστεράς. Από την πλευρά του ο Σκανδαλίδης είπε ότι θα πρέπει να προηγηθεί «πολιτική συμφωνία για τους όρους του Συνεδρίου» και πρότεινε στον Βενιζέλο να ασχοληθεί ο ίδιος κυρίως με το μείζον θέμα της αυτοοργάνωσης της παράταξης επισκεπτόμενος όσο το δυνατόν περισσότερες πόλεις της Ελλάδας.
Με το ίδιο σκεπτικό ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ συνάντησε λίγα 24ωρα πριν από τον ανασχηματισμό και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. «Θέλω τη γνώμη σου για την παράταξη» του είπε αφού προηγουμένως τον ενημέρωσε ότι διατηρεί το χαρτοφυλάκιό του. «Πρέπει να πάμε σε ένα μεγάλο αναγεννητικό Συνέδριο για την παράταξη με στόχο μία προοδευτική διακυβέρνηση χωρίς να είμαστε παρακολούθημα κανενός. Και να απευθύνουμε ανοιχτή πρόσκληση εντός και εκτός ΠαΣοΚ» σχολίασε ο υπουργός Μεταφορών. «Μα το επιχείρημα ότι έχουμε δήθεν μία στρατηγική εταιρική σχέση με τη ΝΔ είναι αβάσιμο», αντέτεινε ο Βαγγέλης Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι «εμείς έχουμε τη δική μας ταυτότητα και τη δική μας ατζέντα».

ΔΙΑΚΡΙΤΟΣ ΡΟΛΟΣ. Ομοίως καλώντας σε συνάντηση τη Φώφη Γεννηματά, την οποία είχε «αρπάξει» μία ημέρα μετά τις εκλογές με αφορμή σχόλιά της για τον χαρακτήρα του Συνεδρίου, τη διαβεβαίωσε ότι το ΠαΣοΚ θα έχει διακριτό ρόλο και ότι προσωπικός του στόχος είναι να ενώσει και να συνθέσει την παράταξη χωρίς συγκρούσεις και ατέρμονες αντιπαραθέσεις. «Συμφωνώ, πρόεδρε, καλά θα κάνεις. Πρέπει όμως να φτιάξεις μία ομάδα πολιτικού σχεδιασμού για να συζητάμε όλα τα στελέχη μαζί» πρότεινε η αναπληρώτρια υπουργός. «Ναι είχα πολύ πιεστικό πρόγραμμα τον τελευταίο καιρό αλλά θα το κάνω» αποκρίθηκε εκείνος και τις επόμενες ημέρες μέσω των συνεργατών του διέρρευσε ότι θα συγκροτήσει έναν πολιτικό κύκλο με τη συμμετοχή όλων των κεντρικών στελεχών.
Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε χθες συγκάλεσε σύσκεψη με τα κορυφαία στελέχη καλώντας τους Φώφη Γεννηματά, Πάρη Κουκουλόπουλο, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Γιάννη Μανιάτη από την κυβέρνηση, Χρήστο Πρωτόπαπα, Τάκη Ρήγα, Γιώργο Κουτρουμάνη από την ομάδα παρακολούθησης κυβερνητικού έργου, Νίκο Ανδρουλάκη, Κώστα Σκανδαλίδη (απουσίαζε) και Φίλιππο Σαχινίδη,Κυριάκο Πιερρακάκη όπως επίσης και από τον τομέα επικοινωνίας τούς Δημήτρη Καρύδη και Αφροδίτη Αλ Σάλεχ.
Στη συνάντησή του με τον γραμματέα του ΠαΣοΚ επιχειρώντας να μη δημιουργήσει ρήγματα δέχτηκε την πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη να παραμείνει στο αξίωμα τουλάχιστον έως το Συνέδριο του κόμματος το φθινόπωρο. Επίσης συμφώνησε με την πρότασή του να κάνουν όλες οι νομαρχιακές αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων στις περιοχές τους.
 
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου