Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

''NA ΠΑΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΙΑ, ΟΧΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ''...

Την ανάληψη ευθυνών από την ηγετική ομάδα για την εκλογική ήττα των εκλογών, καθώς την άμεση έναρξη διαλόγου με την Ελιά και το Ποτάμι ζήτησε σε πολιτική του ομιλία ο πρώην γραμματέας την ΚΕ της ΔΗΜΑΡ και επικεφαλής της «Μεταρρυθμιστικής
Τάσης», Σπύρος Λυκούδης.

Μιλώντας στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, ο κ. Λυκούδης σημείωσε ότι η ανασυγκρότηση «της μεγάλης Σοσιαλιστικής Δημοκρατικής Παράταξης δεν είναι αντίπαλο σχέδιο. Είναι το δικό μας σχέδιο. Από χρόνια πολλά». Πρόσθεσε, ασκώντας κριτική στον κ. Κουβέλη πως το αντίπαλο σχέδιο ήταν «αυτό που εφαρμόστηκε από την ηγεσία μας και που μας οδήγησε σε μονόδρομους, σε αδιέξοδα, σε ήττες και τελικά στην συντριβή».

Σχολιάζοντας την προεκλογική άρνηση της ηγετικής ομάδας της Δημοκρατικής Αριστεράς να μπει σε διάλογο με πολιτικές δυνάμεις του κεντροαριστερού χώρου είπε: «Η άρνησή μας να συμμετάσχουμε στο διάλογο με όποιους μας καλούν δεν οδηγεί σε κανέναν προοδευτικό τρίτο πόλο. Οδηγεί στη μη Κεντροαριστερά. Και η μη Κεντροαριστερά οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο δικομματισμό. Και στην πόλωση, κερδισμένοι είναι δυο και χαμένοι όλοι οι άλλοι. Και κυρίως, χαμένη είναι η χώρα».

Στην ομιλία του ο πρώην γραμματέας της ΚΕ του κόμματος κάλεσε τους υπεύθυνους της ήττας να αναλάβουν τις ευθύνες τους: «υπάρχουν υπεύθυνοι για τη συντριβή και είναι υποχρεωμένοι να αναλάβουν όπως αυτοί νομίζουν αυτή την ευθύνη. Δεν πιστεύω όμως στις πολιτικές ανθρωποφαγίες». Για το συγκεκριμένο τόνισε επίσης: «την ανάληψη όμως της ευθύνης από όσους την έχουν, δεν τη ζητάμε, την απαιτούμε».

Σε μια προσπάθεια να αναπτερώσει το ηθικό των στελεχών της ΔΗΜΑΡ ο κ. Λυκούδης εκτίμησε πως «δεν είναι η δικιά μας Αριστερά, μόνο το 1,23%. Έχει πολύ μεγαλύτερο αριθμητικό και πολιτικό εύρος. Ο κόσμος μας υπάρχει, είναι γύρω, είναι παντού σε όλη την Ελλάδα. Δεν εγκατέλειψε ο κόσμος μας τη ΔΗΜΑΡ, η ΔΗΜΑΡ τον εγκατέλειψε.  Εμείς ήρθαμε στο 1,2%, αυτοί όλοι είναι παντού και περιμένουν».

Ο κ. Λυκούδης στην ομιλία του ξεκαθάρισε πως δεν συμφωνεί με την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας χώρος έτοιμος για να συναντηθεί η Δημοκρατική Αριστερά. Διαφώνησε, επίσης, και με το χθεσινό κείμενο των 5 βουλευτών, οι οποίοι βλέπουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως την κατεύθυνση που θα πρέπει να πάρει η ΔΗΜΑΡ. Εκτίμησε πως «αν υπάρξει από την ηγεσία μία εξέλιξη σαφούς προσανατολισμού προς τον ΣΥΡΙΖΑ, που την απεύχομαι, θα γίνει το χαλί που θα τραβηχτεί για πολλούς από μας, της ιστορικής διαδρομής της Ανανέωσης».

Αντίθετα ο κ. Λυκούδης πρόταξε ως ενδεδειγμένη λύση συνεργασίας αυτή με την Ελιά και το Ποτάμι. Ειδικότερα ζήτησε «να πάρουμε ως ΔΗΜΑΡ γρήγορα πρωτοβουλίες και να συμμετάσχουμε στις πρωτοβουλίες των άλλων χώρων. Αναφέρομαι στην Ελιά και στο Ποτάμι».

Ωστόσο ο κ. Λυκούδης εμφανίστηκε επιφυλακτικός και ως προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο. Αναρωτήθηκε «σε τι βοήθησε π.χ. πριν ακόμα μετρηθούν οι κάλπες και μόλις αισθάνθηκε ότι άντεξε, η εξαγγελία από τον κ. Βενιζέλο του δικού του Συνεδρίου και η πρόσκληση του να προστρέξουμε». Συμπλήρωσε για τον κ. Βενιζέλος πως «αν νομίζει ότι ανοίγει πόρτες έτσι να μου επιτρέψει να του πω ότι η βιασύνη του για πρωτιά στις πρωτοβουλίες κλείνει πόρτες».

Ζήτησε από τα στελέχη της Ελιάς «σύνεση και ρεαλισμό» και από τους «καλούς φίλους στο Ποτάμι να ανταποκριθούν, να μπολιάσουν με το καινούργιο που έφεραν στην πολιτική ζωή, την μεγάλη συνάντηση, αυτή που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα».

Τέλος ο κ. Λυκούδης πρότεινε «και οι τρεις χώροι ΕΛΙΑ, ΠΟΤΑΜΙ, ΔΗΜΑΡ, να συγκροτήσουν απ΄ τις επόμενες μέρες μια επιτροπή που θα ξεκινήσει έναν έντιμο, ειλικρινή, ανοιχτό διάλογο χωρίς όρους και προαπαιτούμενα για την συγκρότηση της νέας μεγάλης ελπίδας».
Πηγή : protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου