Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Βλέπουν κάλπες το φθινόπωρο στο ΣΥΡΙΖΑ

Φθινοπωρινές εκλογές -και μάλιστα πρόωρα φθινοπωρινές...- βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ και για το ενδεχόμενο αυτό προετοιμάζονται ήδη. Καθώς, παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις του Μεγάρου Μαξίμου περί του αντιθέτου, στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα έχουν διαμορφώσει την άποψη ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει πολλούς λόγους να το ...τολμήσει.

Απελθέτω απ’ εμού

Στο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν την εκτίμησή τους στο γεγονός ότι ο Αντώνης Σαμαράς θέλει να αποφύγει την υλοποίηση των δεσμεύσεων απέναντι στους δανειστές
Και πρώτα απ’ όλα, η επιθυμία του πρωθυπουργού να αποφύγει τη μεγάλη λίστα δεσμεύσεων που η κυβέρνηση έχει αναλάβει έναντι των δανειστών, δεσμεύσεις κοινωνικά επώδυνες, που μπορούν επιπλέον να προκαλέσουν κοινωνική αντίδραση, σημειώνουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επί παραδείγματι, ασφαλιστικό, εργασιακά, κόκκινα δάνεια, ενιαίο μισθολόγιο, δημοσιονομικό κενό του 2015 κ.ά.
Ενώ και πέραν της κοινωνικής αναστάτωσης, τα μέτρα αυτά θα γκρεμίσουν όποια πολιτική συμμαχία στο δρόμο της επίτευξης Προεδρικής πλειοψηφίας και ταυτόχρονα, για κάθε ένα από τα μέτρα αυτά, η διαφορά μεταξύ του προπορευόμενου ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. θα διευρύνεται, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Κουμουνδούρου.
Συμπερασματικά, ο πρωθυπουργός -λένε στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα- έχει κάθε λόγο να μην είναι αυτός που θα υπογράψει τα μέτρα αυτά. Παράλληλα, μια καλή τουριστική θερινή σεζόν, σε συνδυασμό με μια «πλαστή αφήγηση για το χρέος», κατά τη διατύπωση υψηλόβαθμου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, είναι δύο παράγοντες που ευνοούν τη φθινοπωρινή κάλπη.

Η τριπλή παγίδα Σαμαρά

Μια πολιτική κίνηση που θα έχει, σύμφωνα πάντα με την Κουμουνδούρου, και μια τριπλή μετεκλογική στόχευση εκ μέρους του πρωθυπουργού:
Πρώτον, να καταγράψει μια κατά το δυνατόν λιγότερο βαριά ήττα για τη Ν.Δ., γεγονός που θα επιτρέψει στον Αντώνη Σαμαρά να παραμείνει πρόεδρος της Ν.Δ. Το είπε άλλωστε ο Πάνος Σκουρλέτης -στη συνέντευξή του στη Real News- ότι δεν πρέπει να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο, «η κυβέρνηση να προκαλέσει εκλογές, γνωρίζοντας πως όσο παραμένει στα πράγματα η ήττα της θα είναι βαρύτερη και πιο μεγάλη».
Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι υπό την αφόρητη πίεση των δανειστών η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να βρει 180 βουλευτές για την εκλογή Προέδρου
Δεύτερον, ένα εκλογικό αποτέλεσμα που δεν θα επιτρέψει, τελικώς, στον ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει κυβέρνηση. (Πρακτικά να μη σχηματίσει κανείς βέβαια λόγω του μπόνους των 50 εδρών).
Και, τρίτον, η πασίγνωστη πια, θεωρία της «αριστερής παρένθεσης»: η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να δώσει καλά δείγματα κυβερνητικής πολιτικής, υπό την αφόρητη πίεση και των δανειστών για συνέχιση του ίδιου πλαισίου, και τελικώς, αδυνατεί να βρει 180 βουλευτές στην Προεδρική εκλογή του Φεβρουαρίου. Αρα, εκλογές, ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και γρήγορη επιστροφή της Ν.Δ. Αυτό τουλάχιστον είναι το σενάριο.
Πάντως, στην Κουμουνδούρου αντιτείνουν για τα μεν δύο πρώτα σενάρια, ότι είναι στο χέρι των ψηφοφόρων να επιβάλλουν συσχετισμούς τέτοιους που θα τα αποτρέψουν. Ενώ και για το τρίτο ειδικότερα, πιστεύουν ότι ένα εξάμηνο κυβερνητικής θητείας θα τους είναι αρκετό για να πείσουν ότι άλλαξαν πολλά στη χώρα.

thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου