Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Σήμερα ο διάλογος ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ

Η πρώτη συνάντηση επίσημων αντιπροσωπειών μεταξύ ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2013 θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στην Βουλή στο πλαίσιο της επιστολής Κουβέλη για την έναρξη διαλόγου για την Κεντροαριστερά.
Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ θα συμμετέχουν ο γραμματέας της
ΚΕ Θ. Θεοχαρόπουλος, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής ομάδας Δημήτρης Αναγνωστάκης και από την Προοδευτική Συνεργασία ο Στέφανος Μανίκας.
Από το ΠΑΣΟΚ θα συμμετέχουν ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Παναγιώτης Ρήγας, ο γραμματέας της ΚΠΕ Νίκος Ανδρουλάκης, το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Κυριάκος Πιερρακάκης και ο εκπρόσωπος τύπου Δημήτρης Καρύδης.
Οι δύο αντιπροσωπείες θα αναζητήσουν τα κοινά σημεία των δύο επιστολών που έχουν αποστείλει οι επικεφαλής των κομμάτων που θα αποτελέσουν και το πλαίσιο της συζήτησης. Από τις επιστολές Κουβέλη και Βενιζέλου προκύπτει ότι τα δύο κόμματα συμφωνούν:
1. Στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και την παραμονή στο ευρώ, με ενεργό ρόλο για την Ευρώπη των λαών και τις αναγκαίες θεσμικές μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της πολιτικής δημοκρατικής ενοποίησης και αλληλεγγύης στην ΕΕ.
2. Νέα σχέση με τους εταίρους ώστε η χώρα να έχει αυτονομία στη λήψη αποφάσεων με βάση τους στόχους.
3. Αποτελεσματική αναδιάρθρωση του χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο. Χρονική μετακύλιση ομολόγων, μείωση επιτοκίων, αναδρομική υπαγωγή των πόρων που χρησιμοποιήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και αμοιβαιοποίηση μέρους του χρέους σε επίπεδο Ε.Ε. Όχι μονομερείς ενέργειες.
4. Φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία αποτελεί άμεση προτεραιότητα και πρέπει να γίνει εντός κρίσης με στόχο ένα φορολογικό σύστημα κοινωνικά δίκαιο. Ύπαρξη προοδευτικής κλίμακας στην φορολόγηση με στόχο ένα προοδευτικό φορολογικό σύστημα. Δίκαιος επιμερισμός των βαρών και δίκαιη κατανομή των ωφελειών. Όχι υπερφορολόγηση στα όρια της εξάντλησης, όχι φοροαποφυγή στα όρια της πρόκλησης. Μείωση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης. Ανασυγκρότηση των υπηρεσιών και πολιτική βούληση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.
5. Αμεσες ευνοϊκές ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό καθεστώς των ελεύθερων επαγγελματιών, αποποινικοποίηση για τις οφειλές αυτών και προσβασιμότητα τους στο σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
6. Ειδικό πρόγραμμα για τη μείωση της ανεργίας, μείωση η οποία αποτελεί άμεση προτεραιότητα και εθνικό στόχο.
7. Θεμελίωση ενός κράτους κοινωνικών υπηρεσιών που θα μειώνει τις ανισότητες. Στήριξη των πραγματικά αδύναμων στρωμάτων με την ανασύσταση του κράτους πρόνοιας. Καθιέρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, της σχολικής σίτισης και της πρόσβασης όλων σε ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη.
8. Επαναφορά της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
9. Ισχυρή εξυγιαντική παρέμβαση στο πολιτικό σύστημα. Καταπολέμηση της διαφθοράς, των κομματικών προνομίων, των πελατειακών σχέσεων και της αδιαφανούς διαχείρισης πόρων.
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ θα τεθεί το θέμα της συμμετοχής της ΔΗΜΑΡ στο ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατική Παράταξης τον Οκτώβριο με εκπροσώπους στην στην οργανωτική επιτροπή που θα συσταθεί τις επόμενες ημέρες.
Παράλληλα αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ για το οποίο όμως δεν θα υπάρξει απάντηση από την Αγίου Κωνσταντίνου. Αναμένεται επίσης από τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ να προταθεί η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στο δίκτυο που θα συγκροτήσει το κόμμα για την Κεντροαριστερά όπου θα προσκληθούν κόμματα, κινήσεις και προσωπικότητες του χώρου.

thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου