Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Κυριάκος Πιερρακάκης : Υπάρχει... ζωή και μετά τις εκλογές...

Συναντηθήκαμε την Παιανία, στο γραφείο του στο Athens Technology Institute, στο διάλλειμα από το μάθημά που δίδασκε. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, «draft» στο ψηφοδέλτιο της ΕΛΙΑΣ μας μίλησε για τη δική του εμπειρία και όπως δηλώνει χαρακτηριστικά «σημασία για το χώρο της Κεντροαριστεράς δεν έχει τόσο η
Κυριακή των εκλογών, όσο η Δευτέρα που ξημέρωσε».

Με τι ασχολείσαι αυτή την περίοδο;
Είμαι συντονιστής καινοτομίας και καθηγητής στο ΑΙΤ όπου διδάσκω μαθήματα πάνω στα οικονομικά, την τεχνολογική πολιτική, την ηγεσία. Ταυτόχρονα, είμαι ερευνητής πάνω σε θέματα πολιτικής οικονομίας και τεχνολογικής πολιτικής και ολοκληρώνω το διδακτορικό μου στην Οξφόρδη.

Τι λένε οι συνεργάτες σου/μαθητές σου για την πολιτική σου επιλογή να είσαι υποψήφιος;
Οι περισσότεροι περίμεναν μια υποψηφιότητα από μέρους μου, με δεδομένη την ενασχόλησή μου με τα πολιτικά δρώμενα - και βρήκαν μάλλον ενδιαφέρουσα την εμπειρία, καθώς, κατά κάποιον τρόπο, «συμπερέσυρα» αρκετούς εξ' αυτών στο να παρακολουθήσουν στενά τις πρόσφατες εκλογές.

Σε βοήθησε η εργασία σου για την προεκλογική εκστρατεία;
Σημαντικά, υπό την έννοια ότι αρκετά από τα ζητήματα με τα οποία καταπιάνομαι βρίσκονται στο επίκεντρο του νέου παραγωγικού μοντέλου το οποίο χρειάζεται η χώρα μας, αλλά και η Ευρώπη συνολικότερα. Επίσης, το να διδάσκεις σε μεγάλο βαθμό σε βοηθά στο να απλοποιείς πολύπλοκα νοήματα και στο να επικοινωνείς με επάρκεια.

Ποια ήταν η παρέα σου στην προεκλογική εκστρατεία;
Φίλοι μου - όχι μόνο από την πολιτική αλλά και συνεργάτες, παλιοί συμμαθητές και συμφοιτητές, νεότερα πρόσωπα αλλά και πεπειραμένα. Η «προίκα» από αυτή την εκστρατεία, πέρα από καθαυτή την εμπειρία της δημόσιας έκθεσης σε μια δύσκολη για την Ελλάδα συγκυρία, είναι οι φιλίες που σφυρηλατήθηκαν σε μια διαδικασία απαιτητική από όλες τις απόψεις, ιδιαίτερα σε συναισθηματικό επίπεδο.

Τι θα έκανες διαφορετικά αν ξανακατέβαινες;
Δεν πιστεύω στο να «μετανοιώνεις» για λανθασμένες κινήσεις, διότι έτσι κι αλλιώς ο χρόνος δε γυρίζει πίσω. Αντίθετα, πιστεύω στο να μαθαίνεις από τα λάθη σου. Ο πανελλαδικός σταυρός προτίμησης στις Ευρωεκλογές εφαρμόστηκε για πρώτη φορά - συνεπώς όλοι οι υποψήφιοι ήμασταν σχετικά «άπειροι" σε σχέση με τις ιδιαιτερότητες της διαδικασίας. Ειδικά για το χώρο που εκπροσωπώ, το ζητούμενο δεν ήταν τόσο το ποιά πρόσωπα από τα 42 θα μας εκπροσωπήσουν στην Ευρωβουλή όσο το πως θα ανασυγκροτηθεί ο χώρος συνολικότερα, μέσα από τις προσπάθειες όλων μας. Δηλαδή, σημασία δεν την είχε τόσο η Κυριακή των εκλογών, όσο η Δευτέρα που θα ξημέρωνε αμέσως μετά. Ελπίδα μου είναι η προσπάθεια αυτή, στην οποία στρατεύτηκαν πολλά νέα και αξιόλογα πρόσωπα, να είναι το τέλος της αρχής, ένα κομμάτι ενός ευρύτερου σχεδιασμού για το μέλλον αυτής της ιστορικής παράταξης.


protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου