Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Ασφυκτικό πρέσινγκ από Τρόικα -Πού κάνει πίσω, πού έβγαλε κόκκινη κάρτα

«Κόκκινη» κάρτα για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων έδειξε η Τρόικα στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς παρατηρεί καθυστερήσεις. Το θέμα ήταν από τα βασικά που συζητήθηκαν στη συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, όπου τέθηκαν επί τάπητος τα έξι προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης 1 δισ. ευρώ μέχρι
το τέλος του Ιουλίου, η εκτέλεση του προϋπολογισμού και οι ιδιωτικοποιήσεις.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για δυσαρέσκεια της Τρόικα, γιατί υπάρχουν καθυστερήσεις στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, με τους εκπροσώπους των δανειστών να ζητούν την επιτάχυνση της υλοποίησης. 

Σε ό,τι αφορά τη μείωση των φόρων και την αύξηση των δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα, η κυβέρνηση επιμένει στο θέμα. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να υπάρξει κατά κάποιο τρόπο μία συμφωνία που θα συνδέει τα δύο «καυτά» ζητήματα, των ελαφρύνσεων με την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

Η συνάντηση με την Τρόικα πάντως χαρακτηρίστηκε ως εποικοδομητική και πολύ καλύτερη από την πρώτη- της περασμένης Πέμπτης- από υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών. Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών «είναι θετικά διακείμενοι και πως το review του Σεπτεμβρίου (σ.σ. η 5η αναθεώρηση του Μνημονίου) θα πάει καλά».

Το βασικό όπλο στις διαπραγματεύσεις για την ελληνική πλευρά είναι η ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση, κάτι που θα αποτελέσει ένα ισχυρό «επιχείρημα» απέναντι στην Τρόικα το φθινόπωρο, για τις φορολογικές ελαφρύνσεις. Οι εκπρόσωποι των δανειστών εξετάζουν «κωδικό προς κωδικό» τα μεγέθη του προϋπολογισμού και την προβολή τους στα επόμενα χρόνια, με βάση και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο.

Επειτα από τη συνάντηση με τους εκπροσώπους ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ, η οποία διήρκεσε περίπου 3,5 ώρες, ο Γκίκας Χαρδούβελης μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου έγινε διευρυμένη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή του Ευάγγελου Βενιζέλου. Θέμα η πορεία των αποκρατικοποιήσεων και οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους ο κ. Βενιζέλος, σε ερώτηση αν υπάρχει θέμα πολιτικής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές απάντησε πως πάντα υπάρχει πολιτική διαπραγμάτευση. «Ποτέ δεν είναι η πολιτική διαπραγμάτευση καθ΄ υπέρβαση των τεχνικών δεδομένων. Υπογραμμίζει όμως την ανάγκη να γίνεται σωστή και όχι μυωπική η ανάλυση των τεχνικών δεδομένων», σημείωσε.

Σε ερώτηση για τις φοροελαφρύνσεις είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συνολικό σχέδιο που θα εφαρμόσει ενώ για την αποκρατικοποίηση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ ανέφερε: «Οφείλουμε να σεβαστούμε την απόφαση του ΣτΕ».

Μπαράζ συναντήσεων την Τρίτη

Η «παρέλαση» των υπουργών από το υπουργείο Οικονομικών θα συνεχιστεί την Τρίτη για τα θέματα των προαπαιτούμενων. Τα «κόκκινα δάνεια» και η επίλυση αυτού του «καυτού» ζητήματος θα πέσει στο τραπέζι στη συνάντηση των επικεφαλής της Τρόικα με τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Δικαιοσύνης, αλλά και εκπροσώπους της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ενωσης Τραπεζών.

Θα προηγηθεί σύσκεψη των εκπροσώπων των δανειστών με τον εθνικό συντονιστή για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Ιωάννη Τέντε, ενώ θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τους υπουργούς Εσωτερικών, Μεταφορών και Εργασίας.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου