Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Γ. Παπανδρέου: «Να παρεμβαίνουν οι πολίτες με δημοψηφίσματα»

O πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανέδειξε τη σημασία και την ανάγκη αυξημένης δυνατότητας παρέμβασης των πολιτών μέσω της διαδικασίας του δημοψηφίσματος, στις εργασίες του 15ου Συμποσίου της Σύμης που φέτος πραγματοποιήθηκε στις Σπέτσες, με τίτλο: «Re-Imagining Democracy».

Τα θέματα της Δημοκρατίας, τα προβλήματα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια κοινότητα, βρέθηκαν στο «μικροσκόπιο» πολλών σημαντικών ακαδημαϊκών, ακτιβιστών και στελεχών οργανισμών και επιχειρήσεων, οι οποίοι προσέγγισαν τις δυνατότητες που υπάρχουν για ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων με στόχο την διαμόρφωση προοδευτικών και καινοτόμων απαντήσεων.
Για πρώτη φορά στις εργασίες του Συμποσίου, συμμετείχε και ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέϊ, πρώην επικεφαλής της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα πυρηνικά όπλα.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση «οι συμμετέχοντες προέκριναν την ανάγκη ενεργότερης και ευρύτερης συμμετοχής των πολιτών στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων. Η μαζικότητα της συμμετοχής ενισχύει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία της εξουσίας, ενώ αποτρέπει την υπερσυγκέντρωση ισχύος στα χέρια λίγων, κατάσταση που αποτελεί και χαρακτηριστικό γνώρισμα της εποχής μας».
Ο Γ. Παπανδρέου, στις παρεμβάσεις του, ανέδειξε τη σημασία και την άμεση ανάγκη της αυξημένης δυνατότητας παρέμβασης των πολιτών μέσω δημοψηφισμάτων, συμμετοχικότητας και διαβουλευτικής δημοκρατίας.
Αναφέρθηκε, ακόμα, «στο φοβικό τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε η συντηρητική Ευρώπη την οικονομική κρίση, ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας, σημειώνοντας την πλήρη έλλειψη τόλμης από την πλευρά της ΕΕ, να αντικρίσει και να αντιμετωπίσει τις δομικές της αδυναμίες αντί να αρκεστεί στην τιμωρητική αντιμετώπιση και τη δογματική λιτότητα».
Στο πλαίσιο του Συμποσίου της Σύμης πραγματοποιήθηκε, στις 17 και 18 Ιουλίου, για πρώτη φορά πιλοτικά το «Young Leaders Project», με τη συμμετοχή περισσότερων από 50 προοδευτικών νέων επιστημόνων και επαγγελματιών. Πρόκειται για σειρά διαδραστικών εργαστηρίων, που οργάνωσαν αναγνωρισμένοι ακαδημαϊκοί και προσωπικότητες από διαφορετικούς χώρους, με ενδεικτικές θεματικές, όπως η άσκηση αξιακών πολιτικών, η σχεδίαση και οικοδόμηση βιώσιμων δημοκρατικών θεσμών, η δημιουργία και κινητοποίηση κινημάτων βάσης, η επίδραση του διαδικτύου και της πολιτικής τεχνολογίας στην σύγχρονη διακυβέρνηση.
Η συμμετοχή όλων ήταν ενεργή και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κατατέθηκαν και συζητήθηκαν πολλές καινοτόμες και ενδιαφέρουσες ιδέες, οι οποίες και θα αποτελέσουν αντικείμενο επεξεργασίας και εξέλιξης από τους συμμετέχοντες.
Το φετινό 15ο Συμπόσιο της Σύμης έκλεισε με συζήτηση του Γιώργου Παπανδρέου με το σύνολο των συμμετεχόντων στα εργαστήρια, για την ανάγκη προώθησης μιας προοδευτικής ατζέντας στην Ευρώπη και την Ελλάδα και τον αναβαθμισμένο συμμετοχικό ρόλο που πρέπει να έχουν οι νεότερες γενιές στην προσπάθεια της αναγκαίας αλλαγής προτύπου άσκησης δημόσιας πολιτικής.

thepaper

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου