Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Ενα νέο διεθνισμό ζητεί απο το Μεξικό ο Γιώργος Παπανδρέου

Με την ιδιότητά του ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ο Γιώργος Παπανδρέου «ξαναχτύπησε» από την πόλη του Μεξικό όπου μίλησε στην συνεδρίαση του Συμβουλίου η οποία πραγματοποιείται το διήμερο 30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου. 
Ο πρώην Πρωθυπουργός αναφερόμενος στην οικονομική κρίση
σημείωσε ότι «τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να μεγαλώνει το χάσμα της ανισότητας. Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, η μεσαία τάξη και οι φτωχοί  ωθούνται προς τα κάτω».Επικαλούμενος τον γνωστό οικονομολόγο Τ. Στίγκλιτς δήλωσε ότι «το πρόβλημα της ανισότητας δεν είναι τόσο ένα τεχνικό οικονομικό ζήτημα. Είναι ένα πρακτικό πολιτικό πρόβλημα». 
«Το πρόβλημα της ανισότητας δεν είναι τόσο ένα τεχνικό οικονομικό ζήτημα. Είναι ένα πρακτικό πολιτικό πρόβλημα»
Ο κ. Παπανδρέου απευθυνόμενος σε  200 εκπροσώπους σοσιαλιστικών κομμάτων  από όλες  τις χώρες του κόσμου είπε χαρακτηριστικά: «Οπότε, όταν ακούτε - όπως άκουσα και εγώ ως Πρωθυπουργός - τόσους να λένε ότι χρειάζεται να είμαστε δημοσιονομικά υπεύθυνοι, προσέξτε! Ασφαλώς και πρέπει να είμαστε δημοσιονομικά υπεύθυνοι στις χώρες μας.  Αλλά η ευθύνη δεν μπορεί να πέσει μόνο πάνω στη μεσαία τάξη, τους φτωχούς, τους νέους, τους μετανάστες. Και διεθνείς θεσμοί, όπως το ΔΝΤ ή η Παγκόσμια Τράπεζα, πρέπει να πάνε πέρα από τη μέτρηση του ΑΕΠ και να αρχίσουν να υπολογίζουν την ανισότητα ως δείκτη μιας υγιούς κοινωνίας». 
Εκανε λόγο για ένα νέο Διεθνισμό και διαμόρφωση κανόνων παγκόσμιας διακυβέρνησης για να αντιμετωπιστεί η ευελιξία του κεφαλαίου. «Οι θεσμοί μας, οι δημοκρατίες μας, είναι ακόμα εθνικές, αλλά η οικονομία, είναι παγκόσμια. Και καθώς εμείς πρέπει να οικοδομήσουμε κράτος δικαίου στις δημοκρατικές κοινωνίες μας - κάτι που συζητήσαμε και χθες κατά τη διάρκεια του προεδρείου μας - το κεφάλαιο δεν χρειάζεται να το κάνει. Το κεφάλαιο δεν έχει πλέον πατρίδα. Μπορεί να μετακινηθεί από το ένα μέρος στο άλλο για να αποφύγει τη φορολογία, τους περιβαλλοντικούς όρους, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τα βασικά δικαιώματα».
Σε αυτό το πλαίσιο απηύθυνε πρόσκληση στους ηγέτες των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων να αναλάβουν την ευθύνη «για μια παγκόσμια διακυβέρνηση, με κανόνες και ρυθμίσεις, που θα ανασυνθέσουν τη βάση της ισότητας και της δημοκρατίας».
«Δεν μπορούμε να δεχτούμε, ότι πρέπει να θυσιάσουμε τη δημοκρατία  στις απαιτήσεις των αγορών»
Ως εκπρόσωπος του παγκόσμιου σοσιαλδημοκρατικού κινήματος υπογράμμισε ότι οι σοσιαλιστές είναι πάντα έτοιμοι να επιδιώξουν "συμβιβασμούς" στο όνομα της οικοδόμησης συναίνεσης και της κοινωνικής συνοχής αλλά δεν μπορούν να δεχτούν ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ εργαζομένων, εργοδοτών και κυβερνήσεων. Κλείνοντας την ομιλία του σημείωσε: 
«Δεν μπορούμε να δεχτούμε, ότι πρέπει να θυσιάσουμε τη δημοκρατία  στις απαιτήσεις των αγορών. Δεν μπορούμε να δεχτούμε, ότι πρέπει να θυσιάζουμε την ασφάλεια των πολιτών μας και την ευημερία τους στο όνομα του ανταγωνισμού. Δεν μπορούμε να δεχτούμε, ότι θα υπάρχει πρώτη, δεύτερη και τρίτη κατηγορία ανθρώπων στο όνομα των συνόρων. Δεν μπορούμε να δεχτούμε, ότι πρέπει να θυσιάσουμε το περιβάλλον μας, στο όνομα του εύκολου κέρδους. Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε, ότι πρέπει να δεχτούμε τις ανισότητες και τις αδικίες στο όνομα της ανάπτυξης».

thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου